in , , ,

Macska a forró bádogtetőn a színészek szemével

Macska a forró bádogtetőn - olvasópróba (Fotó: Babák Zoltán)
Macska a forró bádogtetőn - olvasópróba (Fotó: Babák Zoltán)

2018. december 4-én elkezdődtek Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című drámájának próbái Dósa Zsuzsa irányításával, rendezésében. A négy főszereplővel az olvasópróba előtt beszélgettem, most csak nagyon röviden, hiszen januárban mindenki elmondhatja majd gondolatait az általa alakított szerepről, addigra már jócskán átérzik szerepük rezdüléseit, ha a beszélgetéskor még nem is végleges formában.

Brick Pollitt szerepében Timkó János, Margatet, a felesége Szemerédi Bernadett, Gooper, Brick bátyja Szabó Lajos, Mae, Gooper feleségének szerepében Bardon Ivett lép majd a közönség elé.

Többször elhangzott már, és még biztosan lesz róla szó, hogy Tennessee Williams a drámához két harmadik felvonást írt. Tette ezt azért, mert azt szerette volna, ha a drámát Elia Kazan rendezi, ahogyan A vágy villamosa is az ő rendezésében vált sikerré. Kazan még az első gépírásos változatot olvasta, azonban a harmadik felvonással kapcsolatban kifogásai voltak, amit konkrétan meg is fogalmazott. Williams mindenképpen Kazant akarta rendezőnek, ezért írta meg a harmadik felvonás második változatát, „ahogy New York-ban játszották” megjegyzéssel. (Európa Kiadó 1964; Tennessee Williams Drámák című kötetében a szerző jegyzetei és mindkét változat szerepel.) A dráma, ahogyan A vágy villamosa 1948-ban, a Macska a forró bádogtetőn 1955-ben kapta meg a Pulitzer-díjat.

Mit jelent számodra Tennessee Williams?

Bardon Ivett: Tennessee Williams munkásságáról felületes ismereteim vannak, még nem játszottam egyik darabjában sem. Ez idáig, ha kimondták a nevét, A vágy villamosa című dráma jutott eszembe, ami szintén meghatározó írása és nagyon szeretem. A Macska a forró bádogtetőn című művét csak felületesen ismerem, érintőlegesen vagyok csak tisztában a történettel, így egyáltalán nincs prekoncepcióm a próbakezdés előtt. Nagyon várom, hogy megismerjem a családot, akikről a történet íródott és általuk egy kicsit Williams-et is.

Szemerédi Bernadett: Nagy kedvencem. A líraiságáról, az érzékenységéről a darabjaiban is sokat elárul az, hogy a női lelket mennyire árnyaltan boncolgatja. Még az Akadémián volt egy dramaturg tanárnőm, aki Tennessee Williams asszisztense volt, így sok időt töltöttek együtt Amerikában, megannyi történetet mesélt róla. Általa egy picit megismerhettem Williams “emberi” oldalát is, nem csak a drámái olvasása kapcsán körvonalazódott az alakja, megérinthetőbbé vált. Nagyon szeretem, ahogyan a világról, a világot mozgató és változtató emberi konfliktusokról gondolkodik. Rendkívül aktuális és rendkívül húsbavágó témákat boncolgat.

Szabó Lajos: Szeretem Tennessee Williamst és Arthur Millert is, mert amit írtak, a darabok örök érvényűek. A Macska a forró bádogtetőn olyan témát dolgoz fel, ami nem poros, ma is érvényes.

Te játszottál már Williams drámában, A vágy villamosában…

Timkó János: Tatabányán játszottam Steve szerepét. Teljesen más jellegű a két figura. Brick szinte végig színpadon van. Lesz gipsz, mankó, és ez csak a külsőség. A szerep belülről lesz nehezebb. Küzdelmes lesz az biztos, de ettől szép. Szeretem a kihívásokat!

Nem könnyű szerep vár rád. Margaret nagyon sokrétű figura, milyen érzésekkel indulsz a próbafolyamatnak?

Szemerédi Bernadett: Biztos vagyok abban, hogy Dósa Zsuzsának határozott elképzelései vannak a darab egészéről és külön-külön a szerepekről is. Zsuzsa maga is játszotta ezt a szerepet, így nagyon-nagyon kíváncsi vagyok, mit gondol róla. Természetesen nekem is van egy olvasatom, van egy elképzelésem, látom a magam Margaretjét, így izgalmas kaland lesz a saját gondolataimnak a rendezői koncepcióval való keresztezése. Rengeteg a színe, a titka ennek a macskanőnek – de a darab mindegyik karaktere izgalmas, sokoldalú, sokrétegű. Mindenképpen elhamarkodott lenne bármit is mondani az olvasópróba szünetében, mert a két hónapos próbafolyamat alatt annyi minden történik majd.

Nem könnyű szerep vár rád. Brick zárkózott, de mély érzelmeket él át. Milyen érzésekkel indulsz a próbafolyamatnak? Mit gondolsz az általad játszott szerepről, Brickről?

Timkó János: Brick nehéz helyzetben van. Törött lábbal, egy sportkarrier végén, egy nagyon jó barát halála után komoly krízissel néz szembe. Aztán ott van a hazugság – olyan családról beszélünk, akik folyamatosan hazudnak egymásnak, csak béke legyen – de ezzel a folyamatos hazugsággal szüntetik meg a békét. Nyilván alkalmazkodni kell a családhoz, de a folyamatos hazugság nem megoldás, ami kiderül majd a darabból is. Brick ebben próbál lavírozni, aztán a végén csak összeállnak a dolgok. Hogy milyen lesz a vége, az Zsuzsán (Dósa Zsuzsa rendező) múlik majd. Tennessee Williams a drámához két harmadik felvonást írt. Az egyik az eredetileg írt, a másik „ahogy New York-ban játszották” megjegyzéssel írt változat. Happy end vagy nem happy end!?

Nagyon örülök, hogy Szarvason is látlak, hogy itt vagy. Nem könnyű szerep vár rád, milyen érzésekkel indulsz a próbafolyamatnak?

Szabó Lajos: Pár éve néztem meg a filmet és olvastam a drámát is, de most szándékosan nem olvastam el próba előtt, nem akartam extra behatást, hiszen nem ismerem még a rendezői koncepciót. Emlékeim szerint Gooper az idősebb fiú, Brick testvére. Neki nagy családja van, és ő nagyon szeretne apja kegyeiben lenni, ha valami történik apjával, az örökség hozzá, a családjához kerüljön. De Big Papa Bricket szereti, őt tartja életrevalóbb srácnak.

Mit vársz az előadástól?

Bardon Ivett: Itt Szarvason először játszhatok prózai előadásban a sok-sok zenés bemutató után és ennek nagyon örülök. Izgalmas számomra az is, hogy Zsuzsa rendez minket, kíváncsian várom, milyen lesz a közös munka Vele és a színészkollégákkal. Zsuzsának nagyon jó szeme van a színházhoz, az eddigi közös próbafolyamataink alatt gyakran kaptam Zsuzsától segítő mondatokat, fordulhattam hozzá tanácsért, mint tapasztalt színésznőhöz, vagy ő hívott félre egy-két ötlettel, ha eszébe jutott rólam valami a próbákon – és gyakorlatilag mindig működtek a meglátásai. Többek között ezért is várom, milyen lesz vele, mint rendezővel együtt dolgozni. A történet komolysága és mondanivalója miatt, azt gondolom, sokat fejlődhetek majd a próbafolyamat alatt nem csak szakmailag, de emberileg is.

Szemerédi Bernadett: Úgy érzem, nagyon mély önismereti kaland lesz. Vannak a Margaretéhez hasonló lassan behegedő sebeim, amelyeket újra fel kell nyitnom a karakter megformálásához. Természetesen félelmek is munkálkodnak bennem, meg tudom-e csinálni, nem haladja-e meg az erőmet, a képességeimet. A saját magammal, a magam Maggie-jével szembeni elvárások olyan magasra kerültek, mint ahogy eddig még soha.

Szabó Lajos: Nagyon izgalmas, hogy itt teljesen új kollégákkal játszhatok, más impulzusokat kapok. Szeretnék nagyon jó szerepet formálni, és egy nagyon jót játszani. Ez nagyon jó lehetőség és állok a kihívás elé.

Timkó János: Nehéz megfogalmazni a választ. Jók a szereplők, biztos, hogy nagyon erős előadás lesz. Rajtunk nem fog múlni.

Biztos vagyok abban, hogy egyik szereplőnek sem lesz könnyű lelki utazás a szerep megformálása, de szerintem mindannyian szárnyalni fognak a színpadon! Nagyon jó és szép próbafolyamatot kívánok, és köszönöm a beszélgetést minden színművésznek!

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Seidl Ambrus plébános

Békesség e háznak! – És minden lakójának!

Galó Tamás, Lázár Zsolt és dr. Cinkóczky Mihály (Fotó: Hegedűs Éva)0

Már száznyolcvan forinttal is lehet segíteni a rászorulóknak