in ,

Már száznyolcvan forinttal is lehet segíteni a rászorulóknak

Galó Tamás, Lázár Zsolt és dr. Cinkóczky Mihály (Fotó: Hegedűs Éva)0
Galó Tamás, Lázár Zsolt és dr. Cinkóczky Mihály (Fotó: Hegedűs Éva)

Mindenki kerülhet kiszolgáltatott helyzetbe – ebből a feltevésből indul ki az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség. Az intézmény karácsony fényeinek kihunyása után is gondol az elesettekre, és több módon igyekszik segítő kezet nyújtani. Ennek részleteiről január 3-án tájékoztatta a közvéleményt Lázár Zsolt esperes.

Elöljáróban elmondta, a tavalyi év hasonló időszakában több mint ezer adag ételt osztottak ki, és több mint egy tonna ruhát adtak a rászorulóknak. Advent heteiben – a felajánlásoknak köszönhetően – újabb két ételosztásra kerülhetett sor. A sorozatot Vízkereszt és Húsvét között folytatják. Az elkövetkező három hónapban 10 ételosztást terveznek, melyek közül az első két időpontot véglegesítették. Legközelebb január 6-án, azt követően pedig az ökumenikus imahét zárásaként, január 27-én izzítják be a gulyáságyút.

A financiális háttérről szólva kiemelte, a gyülekezetek perselypénze és a vállalkozói felajánlások jelentik a legnagyobb segítséget. Ezeknek köszönhetően már megteremtették az ételosztások többségének fedezetét, a januári alkalmakra pedig még várják az adakozókat.

– Az Angyali segítség az Ótemplomból sorozat keretében egy adag étel bekerülési költsége 180 Ft. Tehát aki pl. 1800 Ft-ot ad, tíz adag étellel járul hozzá az akció sikerességéhez. Nyolcszáz adag ételt szoktunk általában készíteni, ami 150 ezer Ft-ba kerül – érzékelteti az minden apró támogatás jelentőségét.

Hozzátette, hétköznaponként további 30 adag ételt osztanak ki a Tessedik utca 24. szám alatt, az Ótemplomi Szeretetszolgálat Napraforgó Klubjában.

Galó Tamás szenvedélybeteg ellátásvezető a ruhaosztás részleteiről szólt. Hangsúlyozta, Márton-naptól egészen tavaszig várják az adományokat. Legfőképp férfi ruhaneműre van igény, de a női ruhák is mindig jó helyre kerülnek. Emellett a törülközők és is nagyon kelendők.

Dr. Cinkóczky Mihály, az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség felügyelője utalt az elmúlt néhány hónap segítő alkalmaira. Érintette többek között a Márton napi megvendégelést, amelyre 40 rászoruló kapott meghívást. Rámutatott, az ételosztásaikon sok új arccal találkoznak, akik gyakran szemlesütve, szégyenkezve hozzák az ételhordóikat. Biztatott minden nehéz helyzetbe került lakost, hogy ne féljen segítséget kérni, hanem vegyen részt ezeken az alkalmakon.

A krízisszállóra vonatozóan elhangzott, a minisztériumi rendelkezésekkel összhangban dolgoznak. Vörös kód esetén azonnal lépéseket tesznek, és megnyitják a rászorulók előtt éjszakára is az épületet. Azt is látják, hogy az ellátórendszer kevés átjárhatóságot enged az átmeneti vagy ideiglenes belépésre, ezért a problémát főként Gyula és Békéscsaba hajléktalanszállóiban tudják megoldani. A hosszú távú megoldást az ellátási formák bővítésében látják.

Felhívták a figyelmet a Re-formáló Egyesület kezdeményezésére, a Vajda Péter utca 7. szám alatt működő ételdobozra is, amelybe bárki tehet tartós élelmiszert, péksüteményt, gyümölcsöt vagy akár megmaradt főtt ételt. Ez utóbbi esetében kérik, hogy az elkészítés dátumát is tüntessék fel.

Zárásként elhangzott, az akció idén túlmutat a település határain. Kondor Péter püspökkel közösen ugyanis látogatást terveznek a koszovói magyar kontingenshez. Ajándékba helyi ízeket és a Cervinus Teátrum műsorát viszik.

Kérdésre válaszolva elmondta, soha nem azt nézik, miért került valaki nehéz élethelyzetbe, hanem azt, hogyan segíthetnek. S bár sok esetben csak tüneti kezelést tudnak nyújtani, a segítség mindig célba ér.

Macska a forró bádogtetőn - olvasópróba (Fotó: Babák Zoltán)

Macska a forró bádogtetőn a színészek szemével

Krivik Viktor és Tóth Péter közlekedésért felelős helyettes államtitkár0

Sorban ötödször díjazták Szarvast az Európai Mobilitási Hétért