in , , ,

Ragyogó Gyakorlós RICSILLAG a kosárlabda egén

Bíró Csenge
Bíró Csenge

Hagyományaikhoz híven a RICSILLA Sportszervezet legnagyobb elismerésében csak az részesülhet, aki példaként állítható a többiek elé, tehát egyrészt sikeres a tanulmányiban, másrészt nem csupán elkötelezettje szeretett sportágunknak, hanem tartósan kimagasló teljesítményt nyújt edzéseken és mérkőzéseken egyaránt.

Nehezen találni szavakat, amikor Csengéről és a kosárlabdához való hozzáállásáról kell szót ejteni, hiszen ha azt írnánk, hogy tökéletes, az sem adná vissza mindazt, amit ez a 2006-ban született leányzó képvisel, és ami nap, mint nap motivációt jelent mindazon szerencsés edzők és játékostársak részére, akik dolgozhatnak vele.

Bíró Csenge a GFF Szarvasi Gyakorló Általános Iskolájának hatodik osztályos tanulója, a RICSILLA sportszervezet szarvasi ágának oszlopos tagja, aki ötödikes korában először kézilabdázni kezdett, majd mellette párhuzamosan kosárlabdázott is. Fél évet követően azonban a kosárlabda mellett tette le a voksát, mert elmondása szerint jobban tetszett neki a technikásabb, gyorsabb játék.

Csengének komoly érdemei voltak a tavalyi U12-es vegyes csapat kiemelkedő szereplésében, akik a bajnokság során a „G” csoporttól egészen a „B” csoportig meneteltek. Idén pedig a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi  Gyakorló Általános Iskola színeit képviselve csapatával megnyerte a Diákolimpia B33 kosárlabda megyei döntőjét.

A szakmai vezetés és Csenge edzői -Darida Károly és Darida Károlyné- azonban további fejlődése érdekében úgy döntöttek, hogy a 2018/19-es szezont már a Zala megyei RICSILLA U14-es lány csapatában kezdi. Ez azonban egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen hétköznaponként Szarvason edz, hétvégenként pedig, amikor csak teheti, felszáll a „RICSILLA Rakéta” buszra és jön a messzi Dunántúlra válogatott edzőtáborokba -800 km/hétvége, havonta 2-3 alkalommal-, hogy magába szívjon mindent, amit csak edzői csapatunk adhat neki. Természetesen iskolai szünetekben is állandó vendégünk a RICSILLA központban és van, hogy a lányok edzését követően a fiúkét is végigdolgozza. Nem lehet megszakítani, mert komoly céljai vannak és tudja, hogy azokat csak átlagon felüli minőségű és mennyiségű edzésmunkával lehet elérni.

Fanatikus hozzáállásának és szorgalmának köszönhetően egyedi fizikummal és futógyorsasággal bír és attól függetlenül, hogy korosztályát tekintve még csak elsőéves serdülő, kénye-kedve szerint cikázik az ellenfelek játékosai között és szorgosan termeli a pontokat, idén eddig meccsenként átlagban 30-at. Támadójátéka nem csupán a sebessége, hanem a szarvasi alapok adta kétoldalisága miatt is hatékony, amely remek passzokkal és a társak kiszolgálásával is párosul. Védekezésével pedig képes őrületbe hajszolni ellenfeleit, ami nem csoda, hiszen ő minden nap fiúkkal edz, akikkel szemben megtanulta a kellő agresszivitást és a gyors döntéshozatalt.

Hamisítatlan élsportolói jellemvonásokkal rendelkezik Csenge és „vad oroszlánként” küzd a mérkőzéseken, a meccsek után viszont egy őszinte, mély érzésű, igazán jó humorral megáldott lány, akire méltán lehet büszke minden edző, aki vele foglalkozik.

Így tehát a lehető legjobb helyre került az első lány RICSILLAG titulus!

Befejezésképpen egy történet hősünkről, ami többet mond minden szónál: „történt egyszer nyáron, hogy Csenge szokásos bentlakásos képzőtáborunkban vett részt Zalaegerszegen és hétfőtől – péntekig napi 6 óra edzést vezényeltünk a táborlakóknak. Jól bírták a kemény munkát, de azért a pénteki napon már voltak csapattársai, akik komoly fáradsággal küszködtek. Lezártuk a tábort délután és a szarvasi gyerkőcök Darida Ildikó technikai vezetővel együtt hazaindultak. Ildikó rendszeresen jár ki futni hosszabb távokat szabadidejében és elhatározta, hogy ha hazaérnek másnap nekikerekedik és elfut Szarvasról Békésszentandrásra, majd vissza, ami cirka 10-12 km. Elképzelését megosztotta a buszon utazó gyerekekkel, akik ne felejtsük el, hogy 11-12 éves lányok és fiúk voltak. Másnap természetesen Ildikó nekiindult a két települést összekötő bicikliúton a futásnak, de ezúttal nem magányosan rótta a hosszú kilométereket, mert a buszúton betársult egy vállalkozó szellemű játékos is, az akkor még csak 11 éves Csenge, aki hogy fejlődjön a bal kezes labdavezetése, vitt magával egy kosárlabdát is, és ha már vitte, akkor 12 kilométeren át pattogtatta is a kerékpárúton… „Mi szeretnél lenni nagykorodban, Csenge?” – tettük fel neki minap a kérdést. A válasz elég egyértelmű volt: „Kosaras!”

Bíró Csenge az első lány RICSILLAG, gratulálunk!

RICSILLA Sportszervezet

Krivik Viktor és Tóth Péter közlekedésért felelős helyettes államtitkár0

Sorban ötödször díjazták Szarvast az Európai Mobilitási Hétért

0

Az első év margójára: Egy óra alatt mindig kiürül az ételdoboz