in , ,

Hodálik: A városnak fontos a Vasipari

Dr. Melis János és Hodálik Pál (Fotó: Hegedűs Éva)
Dr. Melis János és Hodálik Pál (Fotó: Hegedűs Éva)

Az utóbbi napokban felmerült kérdésekre reagálva Hodálik Pál alpolgármester és dr. Melis János címzetes  főjegyző sajtótájékoztatót tartott a Vasipari ügyében. Mivel a nyilvánosságra hozott információk adótitoknak minősülnek, a nyilatkozatot megelőzte a cég vezérigazgatójával történt egyeztetés. Csébits Ferenc hozzájárult, hogy az önkormányzat felé irányuló kérésüket közzétegyék.

Elsők között leszögezték, a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. nem áll felszámolás vagy csődeljárás alatt. A cégvezetőtől megtudták, jelenleg egy reorganizációs folyamat zajlik, amely a korábban felvett hitel visszafizetésére irányul. Cáfolta az EU-tól felvett hitel igazságtartalmát is, mondván a fejlesztést a cég a saját tőkéjéből és banki kölcsönből valósította meg.

– Kétszer fordult a Vasipari vezetése a város címzetes főjegyzőjéhez kérelemmel. Mindkét esetben a helyi iparűzési adónak az aktuálisan felmerülő késedelmi pótlékmentes engedélyezését kérte, későbbi határidővel. Az első határozatot 2018. november 20-án adta ki jegyző úr, amelyben az ekkor fennálló iparűzési adót engedélyezte 2019. május 31-ig fizetni. A másik kérelem az idei évben érkezett, a határozat pedig január 10-én kelt. Ebben az ekkor fennálló iparűzési adó hetedik hó elsejére történő elhalasztását engedélyezte – vette számba a történteket Hodálik Pál alpolgármester.

Dr. Melis János hozzáfűzte, az adó elengedése nem áll jogukban. Azt is látni kell, hogy az ilyen jellegű kérés nem egyedi eset, s tapasztalataik szerint a gyors segítség „életet menthet”.

A cég jelenlegi helyzetéről szólva elmondta, legfőbb cél, hogy megmentsék a vállalkozást. A létszámot a rendelések nagyságrendjéhez igazítják. Tény az is, hogy a közelmúltban csoportos létszámleépítésre került sor (85 fő), amelyet a Szarvasi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya folyamatosan felügyel. Aláhúzta, ha valaki elégedetlen az elbocsájtás módjával vagy a kifizetéssel, igénybe veheti az itt működő jogsegélyszolgálatot is.

Azt is látják, hogy az operátorok könnyebben találnak munkát, a kvalifikáltabb szakembernek ez nehezebb. Személyes tapasztalatait érintve a város címzetes főjegyzője elárulta, a korábbi dolgozók korrekt bánásmódról számoltak be, és folyamatosan keresik az elhelyezkedési lehetőségeket. Több esetben ajánlással vagy más cégekkel, önkormányzati intézményekkel való kapcsolatfelvétellel tudott a segítségükre lenni.

– Nem tisztünk és nem jogunk kutatni, hol voltak a hibák. Ezt nyilván elemzik, hiszen a tapasztalatokat le kell szűrniük. Szívből szurkolok azért, hogy a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. tovább tudja folytatni a tevékenységét – foglalta össze a véleményét.

Aláhúzta, a legnagyobb segítséget a cég számára a tőkebevonás jelentené, amiért mindent megtesznek.

Kérdésre válaszolva Hodálik Pál elmondta, nem lehet összehasonlítani a Gyulai Húskombinátot a Vasiparival. Az előbbivel szemben a szarvasi cég még nincs csődeljárás alatt, ezért a kormányzat nem tud beavatkozni. A gyártott termékek köre is nagymértékben különbözik: míg az egyik romlandó élelmiszert, a másik tartós használati cikket állít elő. Ha valaki erre hivatkozik, téved.

Megfogalmazta, nem tud az ügyre érzelemmentesen tekinteni, mivel édesanyja révén már egyszer végignézte egy helyi cég – a Szirén Ruházati Kft – leépítését. Azt azonban látni kell, hogy stratégiai szempontból fontos, hogy csak pontos tényadatok hangozzanak el. Minden felelőtlen nyilatkozat rontja a cég esélyeit.

Nyomatékosította, a városnak fontos a Vasipari, és minden lehetséges segítséget meg fognak neki adni.

Samu Tamás Gergő (Fotó: Hegedűs Éva)

Samu Tamás Gergő kormányzati beavatkozást sürget a Vasipari ügyében

Folytatódtak az adócsökkentések a 2019-es évben is