in , , ,

Színvonalas gála a magyar kultúra napján

Nádházy Péter (Fotó: Babák Zoltán)0
Nádházy Péter (Fotó: Babák Zoltán)

A magyar kultúra napja alkalmából nagyszabású gálával köszöntötte közönségét a Cervinus Teátrum. Nagyon büszkék vagyunk kultúránkra, amit őseinktől kaptunk, és úgy érezzük valamit nekünk is hozzá kell tenni a következő generációnak mondta köszöntőjében dr. Dósa Zsuzsa művészeti igazgató.

Az ünnepi beszédet Hodálik Pál alpolgármester E-betűs szavakkal kezdte. „Kedves emelkedett lelkekkel elhelyezkedett emberek. Szeretem-e helyet, melyben jelmezekbe felszerelkezett nemes emberek lelkes verseket, s zene szeleteket teremtenek.” A továbbiakban szólt arról, hogy a magyar kultúra napja nem piros betűs ünnep, de fontos, melyet 1989-óta ünnepelünk január 22-én. A nap, amelyhez köthető a dátum az, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Csekén.

Kölcsey Ferenctől vett idézettel folytatta beszédét Hodálik Pál: “Büszke magyar vagyok én, keleten nőtt törzsöke fámnak, Nyúgoti ég forró kebelem nem tette hideggé; Szép s nagy az, ami hevít; szerelemmel tölti be lelkem. Honni szokás és föld, örököm kard s ősi dicsőség.”

Szarvason is fontos a kultúra – folytatta az alpolgármester – hiszen felújításra került a Szlovák Tájház, a Tessedik Sámuel Múzeum, és a Ruzicskay Alkotóházat is most kezdték el, valamint ismét biztonságosan működik a Szárazmalom. A szarvasi kultúra része a Vízi Színház, a Zenepavilon, amelyek nyaranta a szarvasiaknak és az idelátogatóknak nyújt színvonalas programokat.

A kultúra nem csak tudást, hanem erkölcsöt is hordoz. A magyar kultúrát csak mi őrizhetjük, adhatjuk tovább, mástól ez nem várható el. De vajon olvasunk-e minden nap verset, prózát? – tette fel a költői kérdést Hodálik Pál.

Csasztvan András ügyvezető igazgató a magyar kultúra sokszínűségét állította előtérbe. Elmondta, a Cervinus Teátrum mindent megtesz, hogy a kultúra összes műfaját megmutassa, bemutassa. Köszönetet mondott Szarvas Város Önkormányzatának, hogy támogatják az intézményt és azoknak, akik cégükön keresztül vagy magánszemélyként támogatják a kultúrát.

Dr. Dósa Zsuzsa művészeti igazgató kiemelte, ha nem lenne egy olyan ügyvezető, mint Csasztvan András és olyan képviselőtestület, amilyen Szarvasnak van, akik szeretik és támogatják a kultúrát minden területen, akkor a Cervinus Teátrum sem állhatna ki a magyar kultúra napján ilyen nagyszabású gálával.

A továbbiakban bemutatták azt a kisfilmet, amelyben a Teátrum összegzi az elmúlt év sokszínű programjait, hogy ezek a programok mennyi látogatót vonzottak, és bemutatta a háttérben dolgozókat. A kisfilm a Cervinus Teátrum weblapján hamarosan megtekinthető.

A gála műsora musicalek dalaival, és versekkel tette ünnepélyesé a magyar kultúra napját, amelyben a Cervinus Teátrum művészei képességeik maximumát nyújtották. A dalok sokfélék: ünnepélyes, megható, szívszorító, vidám, lélegzetelállító, szívet melengető és volt olyan dal is, amikor „felrobbant a színpad”. Az utolsó a Csodaszarvas fináléja volt. A fellépő színművészek: Bardon Ivett, Dósa Zsuzsa, Nádházy Péter, Polák Ferenc, Ragány Misa, Szemerédi Bernadett, Széplaky Géza, Timkó János. A táncosok: Balázs Henriett, Barát Enikő, ifj. Csasztvan András, Csere Polett, Kumlii Dalma, Tóth Mihály és a koreográfus Magyari László. Az estet szerkesztette Dósa Zsuzsa, rendezte Varga Viktor főrendező.

A műsor végén dr. Dósa Zsuzsa név szerint mondott köszönetet minden háttérben dolgozónak is.

Remenyik Sándor: Az ige
(részlet)

„Vigyázzatok ma jól, mikor beszéltek,
És áhítattal ejtsétek a szót,
A nyelv ma néktek végső menedéktek,
A nyelv ma tündérvár és katakomba,
Vigyázzatok ma jól, mikor beszéltek!”

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Jónás Gabriella (Fotó: Babák Zoltán)

Jónás Gabriella – a csupa szív mama

Roszik Zoltán (Fotó: Hegedűs Éva)0

Megújulnak a Ruzicskay Alkotóház belső terei