Connect with us

Szarvas

Megújulnak a Ruzicskay Alkotóház belső terei

Roszik Zoltán (Fotó: Hegedűs Éva)
Roszik Zoltán (Fotó: Hegedűs Éva)

Tizenegymillió forintot nyert a Kubinyi Ágoston Programon a Tessedik Sámuel Múzeum. Bár az összeg az eredetileg tervezett egyharmada, komoly változásokat eredményez az épület belső részében. Noha a tervek között szerepelt a külső homlokzat felújítása, az itt elhelyezkedő Ruzicskay alkotások restaurálása, a mosdó felújítása, valamint a hátsó épületrész rendbetétele, a pályázat kiírói ezeket nem támogatták. Az önkormányzat 3,7 millió Ft-tal egészíti ki az elnyert forrást.

– Ha a padozattól indulunk, parkettacsiszolás és lakkozás történik, a szükséges részeken pedig cserére is sor kerül. Korszerűsítik a teljes riasztórendszert és az elektronikus rendszert, ehhez kapcsolódóan pedig falazási munkálatok is zajlanak. Az érintett terek festése és a térhez kapcsolódó belső tetőablakok és a falon lévő nyílászárók cseréje is megvalósul. Emellett, akárcsak a Tessedik Sámuel Múzeumban, egy modern sínes világítórendszer kerül kialakításra, egy választófal lebontásával növekszik a kiállítótér, és az állandó kiállítás is egységes képkereteket kap – sorolta a fejlesztés tartalmi elemeit Hodálik Pál alpolgármester a kivitelezési szerződés aláírását követő bejáráson.

Hozzátette, elkészül továbbá egy programfüzet is, amely bemutatja Szarvas híres szülöttének munkásságát, az intézményhez kapcsolódó programokat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat.

Január 16-án a helyszínen már megkezdődött az érintett belső rész kiürítése és a berendezési tárgyak elszállítása. Roszik Zoltán múzeumigazgató a kivitelező Szarvasi Komép Városgazdálkodási Kft. és az önkormányzat képviselőivel szemrevételezte az épületet, majd egyeztették a tervezett ütemezést.

– A Tessedik Sámuel Múzeum felújítása kedvezett a Ruzicskay Alkotóháznak – értékelte a mögöttük álló esztendő az intézményvezető. – Sokkal többen jöttek el a kiállításmegnyitókra, múzeumpedagógiai foglalkozásokra, és az ide szervezett családi délutánjaink is sikeresek voltak. Ezt az előnyt szeretnénk kihasználni a jövőben, és még inkább bekapcsolni az épületet a város kulturális életébe.

A tervek szerint a helyszínen az állandó kiállítás mellett időről időre a térség kortárs alkotói is bemutatkozhatnának, illetve művésztelepek, irodalomi találkozók és játszóházak is színesítenék a rendezvénynaptárat.

Abban is bíznak, hogy a megszépült épületrész a turisták számára is vonzó lehet. Beltéri attrakció jellege hozzájárulhat a szezon kinyújtásához, közelsége miatt pedig a Liget Wellness és Konferencia Hotel vendégeinek is egy újabb programlehetőséget jelenthet. Emellett a helyi alkotó neve is nagyobb hangsúlyt kapna, s Békéscsaba Munkácsyjához hasonlóan hosszú távon Ruzicskayra is a város emblematikus művészalakjaként tekinthetnének.

A kivitelezési munkálatok előreláthatólag hétfőn kezdődnek, a tervezett befejezési határidő április 30-a.

Népszerű

Szigeti Karina, Ódor Botond és Mester Dávid (Fotó: Babák Zoltán) Szigeti Karina, Ódor Botond és Mester Dávid (Fotó: Babák Zoltán)

Nemzetközi koncerttermekből a Körös fölötti színpadra

Koncert

A Mezőtúr-Szarvas közötti vasúti híd (Fotó: Babák Zoltán) A Mezőtúr-Szarvas közötti vasúti híd (Fotó: Babák Zoltán)

MÁV: augusztus elsejétől visszaáll a korábbi alapmenetrend

Közlekedés

Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia

400 futó az első Bolza-körön

Sport

Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán) Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán)

A szeretet arcai versben, prózában és dalban

Színház

A rovatot támogatja:

Archívum

2019. január
h k s c p s v
« dec   feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect