in , ,

Nagyon erős gazdasági évet zárt Békésszentandrás

Oláh Györgyi, Lázár Gábor és Sinka Imre polgármester (Fotó: Hegedűs Éva)0
Oláh Györgyi, Lázár Gábor és Sinka Imre polgármester (Fotó: Hegedűs Éva)

A viszonylag csendesebb, nyugodtabb időszakot használta ki Békésszentandrás önkormányzata arra, hogy köszöntet mondjon a településen működő vállalkozásoknak. Január 18-án az 50 legnagyobb adófizetőt látta vendégül, emellett pezsgős koccintással és jelképes ajándékokkal hálálta meg a befizetett adóforintokat.

– 2010-től folyamatosan nő a vállalkozások száma a településen. Egyre nagyobb, egyre erősebb cégek jelennek meg Békésszentandráson. Ezzel párhuzamosan természetesen nő az iparűzési adóbevételünk is. Vállalkozásaink száma jelenleg 370 fölötti. Ezek az adatok persze nem teljesen reálisak, mivel az M44-es épülésével számos vállalkozás vált adóalanyunkká. Mint tudjuk, ez egy ideiglenes állapot, ami az átadásig tart. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy emiatt a település adóereje úgy megemelkedett, hogy kevesebb állami finanszírozáshoz jut hozzá a következő két évben – világított rá az élénkülő helyi gazdaság árnyoldalára.

Köszöntőjében rámutatott, jelenleg rengeteg pályázat fut, ami „pörgeti” a vállalkozásokat. Ennek egyik következménye, hogy egyre nehezebb kivitelezőt találniuk. A kisebb problémák ellenére bízik benne, hogy a vállalkozások tovább gyarapodnak, s bővül a foglalkoztatottak köre is. Úgy véli, a nagyközség Békés megye legerősebb nyugati kapujává vált, és mind gazdaságilag, mind turisztikailag olyan paraméreket tud felmutatni, amelyekre a megye más települései is irigyek.

Zárásként köszönetét fejezte ki a testület nevében a vállalkozásoknak, melyek véleménye szerint egy jól prosperáló település egyik alappillérét jelenti.

Kérdésre válaszolva elmondta, az adófizetői morál elégedettségre ad okot. Ezt támasztják alá a szeptember végi adatok, melyeket tekintve a kötelezettségek 87%-a teljesült. Örömteli az is, hogy számos területen tudnak együttműködni a vállalkozásokkal, legyen szó munkaerőmozgatásról, járdaépítésről vagy projektekben való kooperációról. Ez részben annak is köszönhető, hogy nagyon sok cég található Szarvas-Békésszentandrás térségében, amelyek széles spektrumon mozognak.

A legdinamikusabban fejlődő területnek a turizmust tartja. Ezt jól tükrözi a regisztrált vendégéjszakaszám is, amely a tavalyi évben megközelítette a 40 ezret.

– Békésszentandráson a nyaraló kiadás legalább 30 évre tekint vissza. Annak idején még horgász kis bungalókat adtak ki a tulajdonosok. Ahogy telt-múlt az idő, egyre nagyobb házak épültek a Körös-parton. Én 2006-2007 körül csöppentem bele ebbe a történetbe, amikor a mi családi nyaralónkat is kiadtunk. A szüleink úgy döntöttek, hogy már nem akarják ezt folytatni, mi pedig felbuzdultunk a dolgon, és átvettük a tevékenységet. Hamarosan annyira megnőtt a kereslet, hogy magánszemélyként már nem lehetett folytatni, ezért 2009. január 21-én megalakult a Köröspari Nyár Kft. – emlékezett vissza az idén jubiláló cég kezdeteire Barna Antal ügyvezető.

A számokról szólva elmondta, míg 2008-ban 25-30 nyaralót üzemeltettek, a januári adatok szerint most ennek többszörösével, összesen 230-cal foglalkoznak.

A fejlődést segítik elő azok az önkormányzati beruházások is, amelyek a turizmusra irányulnak. Ilyen pl. a Gondalaposi üdülősor teljes aszfaltozása, a strandig vezető kerékpárút megépítése, illetve a Pázsit tó rekonstrukciója. Az önkormányzat az elmúlt ciklusban mintegy 2,5 milliárd Ft-ot nyert el fejlesztésekre, ami rekordösszegnek számít.

Sinka Imre szerint a turizmusnak addig szabad teret adni, amíg az a helyi lakosság érdekeit nem sérti. A legfontosabb, hogy az ott élők jól érezzék magukat, és találják meg a környéken a megélhetésüket.

0

Túl a rájátszás 2. fordulóján

Holle 60 (Fotó: Babák Zoltán)0

Hatvanadik előadásához érkezett Holle anyó