in , ,

Erdélyi István: Az álmainkat a lehetőségeinkhez próbáljuk igazítani

Nagy Gergely, a Pioneer Hi-Bred Zrt. vezetője, Babák Mihály polgármester és Erdélyi István , a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója0
Nagy Gergely, a Pioneer Hi-Bred Zrt. vezetője, Babák Mihály polgármester és Erdélyi István , a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója

Egy Steve Jobs-tól vett idézettel köszöntötte azokat, akik el mertek indulni a saját útjukon, azaz Szarvas Város 50 legnagyobb adózóját Hegedűs Éva tegnap a Fő téri Általános Iskola dísztermében a tiszteletükre rendezett fogadáson.

A vállalkozások száma a településen emelkedő tendenciát mutat, jelentette ki az est háziasszonya Bardon Ivett és Nádházy Péter, a Cervinus Teátrum művészeinek előadását követően. Egy évvel ezelőtt arról számolhatott be, hogy 1700-ról 1904-re nőtt a vállalkozások száma a városban, akik 702 millió forintnyi adót fizettek be a város kasszájába. Ennek több mint felét, 450 milliót a TOP50 adóalany.

A friss adatokkal kapcsolatban Babák Mihály polgármester elmondta, hogy az utóbbi egy évben több mint tíz százalékkal nőtt a vállalkozások száma, egészen pontosan 2048 adóalanyt tartott nyilván a hivatal adócsoportja. Ebben nagy szerepet játszik az M44-es építése, aminek köszönhetően az itt munkát végző cégek is bejelentkeztek adóalanynak.

Szarvason a helyi adó mértéke 2%, azaz a törvényi maximum, aminek megfizetése alól mentességet élveznek az a vállalkozó/vállalkozások, amelyek
– vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg a 2,5 millió Ft-ot,
– a háziorvos, védőnő vállalkozó feltéve, ha a vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg, és nettó árbevételének legalább 80 %-a e tevékenység végzésére vonatkozó, az egészségbiztosítási szervvel kötött finanszírozási szerződés alapján az Egészségbiztosítási Alapból származik, továbbá
– csökkentheti az adóját az a vállalkozás, amely alapkutatást, alkalmazott kutatást vagy kísérleti fejlesztést hajt végre e címen az adóévben elszámolt közvetlen költség 10 %-ának megfelelő összeggel.

Önkormányzati rendeletben biztosított mentességek okán az önkormányzat 21 milliós adóbevételtől esik el. Ők 902-en voltak 2018-ban.

A fennmaradó 1146 vállalkozás kis híján 975 millió forintnyi adót fizetett be. Közülük 624 1 millió alatti, 77 vállalkozás 1 és 5 millió közötti összeget adózott. 15-en 5 és 10, 6-an 10 és 100 millió között fizettek a közösbe. Sajnos csak egy 100 millió feletti adófizető cég van, az Erdélyi István vezette –idén 30 éves– örökelső Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. Az általa befizetett összeg –csakúgy mint a többieké– adótitok. Annyit tudni lehet, hogy a TOP50 által befizetett adóelőleg az összes iparűzési adó bevétel 57 százalékát teszi ki, melynek összege majd 560 millió.

Erdélyi István elmondta, hogy a vállalat egészét a hozzá kapcsolódó cégekkel együtt 1250 embernek adnak munkát, valamint a beszállító cégekben még egyszer körülbelül ugyanennyi dolgozik. Sajnálatát fejezte ki, hogy az országban 100 ezer tonna alá csökkent a pulykafeldolgozók által előállított mennyiség.

Egy bank vezetője egyszer azt mondta neki, hogy ultrakonzervatív, mert viszonylag kevés hitelt vesznek fel, mire ő válaszában így indokolta: “amikor süt a nap, a bank ad esernyőt, amikor esik, elveszi, tehát nagyon óvatosan kell ezekkel a kérdésekkel bánni”.

– Ahhoz, hogy versenyképesek legyünk, nincs más utunk, folyamatosan fejlődni, ahogy mondják: fejlessz vagy szállj ki! Nincs más lehetőség, csak előre, s ezért gondoljuk, hogy a következő időszakban is megfontoltan haladva tudjuk megtartani pozíciónkat.

Ahogy tavaly és azelőtt is, a Gallicoop mellé a képzeletbeli dobogó második fokára a Pioneer Hi-Bred Zrt. állhatott, amit Nagy Gergely képviselt az ünnepélyes köszönetnyilvánításon. 2018-ban új adóalany vehette át a harmadiknak járó díszes trófeát, a Mórahalmon bejegyzett, és az M44-es építésénél tevékenykedő Pannon Ásvány Kft., aminek képviselője a hóhelyzet miatt sajnos nem tudott eljönni.

0

Kiváló szereplés a Kölcsey versmondó és népdaléneklési versenyen

Szabó Lajos (Fotó: Babák Zoltán)

Gooper egy jó fiú