in , , ,

Gooper egy jó fiú

Szabó Lajos (Fotó: Babák Zoltán)
Szabó Lajos (Fotó: Babák Zoltán)

Szabó Lajos a Békéscsabai Jókai színház színművésze, akit Dósa Zsuzsa Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című drámájának egyik fontos szerepére hívott Szarvasra. A színművész januárja mozgalmas, hiszen szinte egész hónapban Békéscsabán játszik esténként az Elnémult harangok című drámában, és a napokban kezdte el Hitchcock Pszicho című drámájának próbáit is, miközben itt Szarvason Gooper szerepére készül.

– Hogy érzed magad Szarvason?

– Nagyon jól érzem magam. Sajnos mindig rohanok, így barátkozásra nem sok idő jut. De szakmailag nagyon jó itt.

– Közel másfél hónapja foglalkozol Gooper szerepével. Ki ő?

– Big Daddy nagyobbik fia, akit kevésbé szeretnek. Szépen indul, valószínű nem volt problémás gyerek, mindig megfelelt annak, amit elvártak tőle, talán ezért nem kellett vele sokat foglalkozni. Úgy gondolom, kitűnően tanult, egyenes útja volt a jogi egyetemre. Az öccsének, Bricknek több figyelem kellett, aki sikeres sportoló volt, sikerei látványosak voltak, amelyre büszke volt a család.

De Goopernek is megvan a maga igazsága. Régebben láttam a filmet, ahol Gooperék csak a pénzre hajtanak, de nem, nem! Ez a srác nem akarja, hogy alkoholista bátyja kezébe kerüljön a birtok. Úgy gondolja, ha apja meghal, és nincs végrendelet, akkor neki kell lépnie. Nem elvenni akarja a testvérétől, hanem azt szeretné, hogy amit az apja felépített, az ne omoljon össze, ne tűnjön el. Szerintem nem arra hajt, hogy övé legyen minden, csak szeretné megőrizni mindazt, amit apja felépített.

A szereppel azonosulni kell, és én így érzem a figurát, de Zsuzsával is sokat beszélgettünk a szerepről. Gooper jó fiú, csak ő gondolkodik tisztán ebben a nehéz helyzetben.

– Gooper kapcsolata a szüleivel elég necces, minta meg akarna felelni nekik. Hogy látod?

– Ez az, amit az előbb már mondtam, hogy valószínű ő nem igényelte annyira a törődést, mert nem volt problémás gyerek, ezért nem is kapott annyi figyelmet, amire szüksége lett volna. Valószínű határozott elképzelései voltak, és ment a maga útján. Nem kapott elég figyelmet, ezért van ez a megfelelési vágya.

– A felesége határozott nő, de irányítja Goopert, ám amikor kell, a férfi a sarkára áll…

– Igen, igen, ez az előbbi folytatása, otthon nem kapta meg a figyelmet, a felesége ezt pótolja. Valószínű tudat alatt választott ilyen párt magának. De Goopernek jó az egzisztenciája ügyvédként, ezért sem hiszem, hogy mindent magának akar, csak jogilag tisztábban lát. Nem akar a birtokon élni, hiszen van saját élete, eddig is segített az apjának, ha szükség volt, lehet számítani rá.

– A mama fájó kijelentést vág Gooper szemébe…

– Borzasztó a felismerés, mert eddig ez meg sem fordult a fejében. Nyilván ott volt, de nem tudatosult. De amikor az anyja kimondja, és ez tudatosul, az valami borzasztó érzés számára.

– De Gooper is odaveti sógornőjének, Margaretnek, hogy te nem tartozol a családba…

– Igen, az ember sokszor, amikor dühös és provokálják, olyan dolgokat mond, amit nem gondol komolyan. De mindenképpen jogosan, átgondoltan cselekszik. Lehet vele azonosulni.

– Úgy látom, Zsuzsa nagyon gondosan, aprólékosan rendez…

– Igen, minden mozdulatot, hangsúlyt. Azt gondolom Zsuzsa nagyon felkészült rendező, látszik, hogy sokat dolgozott rajta. Határozott elképzelése van, ami nagyon jó, maximálisan meggyőz arról, amit látni szeretne, miért úgy lesz jó. Igazak a szituációk.

– Mit jelent számodra az előadás?

– Jó úton vagyunk. Nagyon jól érzem magam. A III. felvonást nemrégen kezdtük el próbálni, nekem igazából itt van színészi feladatom. Jól érzem magam, mert megmutathatok sok mindent színészként: a fájdalmat, a dühöt, a szeretetet, a közönyt, tehát izgalmas. Jó, hogy a drámában rövid időn belül sok mindent átélhetek, érzékeltethetek. Hálás szerep. Egy drámában nem a megírt sorok száma a lényeges egy figurának, hanem a szerep maga. Ebben a drámában minden színész számára fontos a maga szerepe, mert mindenki harcol valamiért, mindenkinek megvan a maga igazsága. Azért is izgalmas, mert sok nyitott kérdés marad az előadás végére. Egy családi dráma, évtizedes sebekkel, amit az apa betegsége tép fel. Gooper segíteni akar, nem elvenni, felnőtt a feladathoz, bizonyítani akar, hogy nem csak jó férj, jó apa, de jó fiú és jó testvér is. A végén ő állítja le feleségét. Vezetővé érik, mert van egy ügy, ami számára nagyon fontos, amit tisztázni kell. Számára most ez a legfontosabb dolog – én így gondolom.

– Köszönöm a beszélgetést, nagyon jó próbafolyamatot kívánok a hátralévő időre.

Galambos Edit

A fotót Babák Zoltán készítette.

Nagy Gergely, a Pioneer Hi-Bred Zrt. vezetője, Babák Mihály polgármester és Erdélyi István , a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója0

Erdélyi István: Az álmainkat a lehetőségeinkhez próbáljuk igazítani

Hodálik Pál, Dankó Béla, Babák Mihály és Bődi Péter (Fotó: Babák Zoltán)0

Félmegoldások helyett: Közel ötven százalékos önerővel indul útjára egy fejlesztés Szarvason