in ,

Félmegoldások helyett: Közel ötven százalékos önerővel indul útjára egy fejlesztés Szarvason

Hodálik Pál, Dankó Béla, Babák Mihály és Bődi Péter (Fotó: Babák Zoltán)0
Hodálik Pál, Dankó Béla, Babák Mihály és Bődi Péter (Fotó: Babák Zoltán)

Újabb öt szarvasi épületre kerültek napelemek a közelmúltban. Az ünnepélyes átadásra január 24-én a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban került sor, mivel a legrögösebb utat itt kellett bejárni. A legfőbb nehézséget az okozta, hogy bár az épület az önkormányzaté, az intézmény az Országos Evangélikus Egyház fenntartásában van. A pályázat kiírója emiatt nem tartotta indokoltnak a támogatást.

Babák Mihály polgármester elmondta, az ügy odáig jutott, hogy már az egyházi főhatóság is lemondott a projektről. Végül sikerült meggyőzni a döntéshozókat arról, hogy a megvalósítás az intézménybe járó gyerekek, pedagógusok és a település hosszú távú érdekét szolgálja.

– Nagyon fontos a város életében az energiatakarékosság. Sok minden mellett az egyik legdrágább kincsünk az energia, s most tudunk vele spórolni. A tantermeket persze fűteni és világítani kell, csak nem mindegy, milyen áron. Azt is tudjuk, hogy az energiaköltségek általában a gyerekekkel kapcsolatos jóléti intézkedésektől vesznek el forrásokat – mutatott rá a fejlesztés jelentőségére.

Mészáros Tünde igazgatóhelyettes hozzátette, a napelemparkból kiindulva egy tudományos programot is létrehoznak a középiskolában, a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködésben. Ennek keretében tanulóik tanulmányozzák majd a napelemeket, és egy meteorológiai állomást is felépítenek.

A gimnázium mellett a megújuló energia útjára lépett a Kossuth utcai óvoda és bölcsőde, a Dózsa György utcai óvoda és a Petőfi utcai sportcsarnok. A pályázat közel 64 millió Ft értékű, EU-s forrásból valósult meg. Önerőt nem igényelt. A napelemek az intézmények fűtési költségeinek közel 100%-át fedezik.

Dankó Béla országgyűlési képviselő hozzászólásában utalt a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiájára. Ennek lényege, hogy 2030-ig a kormányzat olyan intézkedések sorát hozza meg, amelyek célja, hogy jelentősen csökkenjen a káros üvegházhatású gázok kibocsátása, és egyre növekvő arányban használjuk ki a megújuló energiaforrásokat. Emellett gratulált a városvezetésnek az elnyert EU-s forrásokhoz, amely ebben a ciklusban megközelítette a18 milliárd Ft-ot.

A bejárás következő helyszíne a Szarvasi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ volt, amely az elkövetkező egy évben ugyancsak megújulhat. Az önkormányzat TOP-os keretből (Terület és Településfejlesztési Operatív Program) közel 150 millió Ft-os támogatást kapott. Ezt több mint 130 millió Ft-tal kellett kiegészíteni, mivel költségek rohamos emelkedése nem fedezte a beruházást.

– A képviselő-testület minden lehetőséget számba véve végül nem a félmegoldás mellett döntött. Ez a fejlesztés a jövőnek szól, a családok védelme és megsegítése ugyanis elsődleges feladatunk. Semmilyen elemet nem hagyunk el. Az épület megérett arra, hogy felújítsuk. Fontos, hogy olyan körülmények között folyjon a munka, hogy az a dolgozót és az odaérkezőt is motiválja – indokolta a beruházás közel egy éves elhúzódását.

A projekt részeként megújul a teljes épület, illetve egy 9 személyes gépjármű is beszerzésre kerül. Mivel egy helyi védettségű ingatlanról van szó, az akadálymentesítés csak részletesen valósulhat meg. Ennek részeként bejárati rámpákat, akadálymentes parkolókat, WC-t alakítanak ki, valamint a padló-és faburkolatok alkalmazása is ennek figyelembevételével történt.

A délután során a kivitelezési szerződés aláírása és a munkaterület átadása is megtörtént. A beruházás az Integrál Építő Zrt. közreműködésével történik, amely többkörös közbeszerzési eljáráson, négy ajánlattevő közül nyerte el a fejlesztést. A munkálatok 12 hónapot vesznek igénybe, vagyis központ munkatársai 2020 januárjában már a felújított intézményben fogadhatják ügyfeleiket.

Szabó Lajos (Fotó: Babák Zoltán)

Gooper egy jó fiú

0

Menj te is jégkorongozni!