in , ,

Kós Benedek lett a klub legeredményesebb versenyzője 2018-ban

Kós Benedek átveszi a kupát Marik Lászlónétól (Fotó: Babák Zoltán)0
Kós Benedek átveszi a kupát Marik Lászlónétól (Fotó: Babák Zoltán)

A megszokott helyen, a Gyermekélelmezési Nonprofit Kft. Rákóczi úti ebédlőjében tartotta meg pénteken este évzáró és évindító összejövetelét a Szarvasi Kajak-Kenu Klub. Az ünnepi rendezvényt megtisztelte mások mellett Makrai Csaba, a honi szövetség utánpótlás kapitánya, valamint Dankó Béla országgyűlési képviselő is.

Megnyitójában Szűcs Mihály elnök köszöntötte a díszvendégeket, mások mellett az önkormányzat képviseletében Hodálik Pál alpolgármestert, valamint a békésszentandrási egyesület vezérkarát. A klub első számú vezetője a folytatásban bővebb lélegzetű beszámolót tartott, amelyben részletesen kitért a klub elmúlt évi céljaira és működésére, felületesen érintette az elért főbb eredményeket, illetve a gazdálkodásra vonatkozó fontosabb sarokszámokat. A versenyek szempontjából Szűcs Mihály úgy fogalmazott: a nemzetközi sikerek kárpótolták a hazai bajnokságok mérsékeltebb szereplését.

A klub a tavaly elfoglalt 25. helyről 10 pozíciót veszített a honi szövetség 98 egyesületet felvonultató országos rangsorában. A nemzetközi színtéren azonban topon volt köszönhetően Kós Benedek kétszeres ifjúsági világbajnoknak, valamint a legsikeresebb korosztályos válogatottaknak, Opavszky Márknak és Nyerges Áronnak. Szó esett egyebek között arról is, hogy az egyesület minden kiemelt hazai, illetve környező népszerűsítő viadalon részt vett, a Körös Kupa Sándor Tamás-emlékversenyt is sikerrel rendezte meg 26 egyesület részvételével. A klub első számú mecénása továbbra is az önkormányzat, amely jelentős összeggel segítette a működést, illetve az igényes vízitelep fenntartását, amely szövetségi pályázat révén tovább szépült – ezt már Dobruczky Zsolt tiszteletbeli elnöktől tudjuk, aki könyvelőként gondos gazdája az egyesületnek. Bevételi szempontból komoly segítség az eredményességi alapon működő szövetségi támogatás, továbbá a Sport21 pályázati forrás. Ezen felül szponzori- és egyszázalékos felajánlásokból, valamint vízi turizmusból áll össze a költségvetés egyik fő része. A kiadási oldalon a legjelentősebb tételeket a vízitelep üzemeltetése, a felkészülés, a versenyeztetés és az eszközbeszerzés adta.

A szakmai munka három csoportban folyt, Bátor György, Nyerges Attila és Rohony Balázs irányításával, közel száz gyermek részvételével. Bátor György munkáját Molnárné Krajcsovicz Magdolna és Pecznik Réka segítette. Az ő közös érdemük, hogy az egyesület 7 korosztályos válogatott kerettagot is adhat 2018-ban. Külön elismerés, hogy a honi szövetség döntése értelmében Kós Benedek lett az „Év ifjúsági kajakosa”, trénerét, Nyerges Attilát pedig az „Év ifjúsági edzőjének” választották.

Az esti program folytatásában Bátor György és Nyerges Attila edző tartottak filmes összeállítással színesített tájékoztatót versenyzőik tavalyi szerepléséről, a váltás közben pedig a klub egykori versenyzője, Kuli István osztotta meg a jelenlévőkkel a tavalyi évét. A minszki ifjúsági világbajnok a „felnőtté válás” időszakát éli a szegedi egyesületben, jövőre hadba száll az olimpiai kvalifikációért.
Végezetül a vendégek is szóhoz jutottak. Hodálik Pál és Makrai Csaba is gratulált az eredményekhez. Az utánpótlás kapitány beszédében kiemelte: másodrangú dolog, hogy éppen hányadik helyen áll a klub a honi eredményességi rangsorban, sokkal fontosabb a sportágnak, hogy újabb Dombvári Bencék, Homonnai Lucák, Kuli Istvánok és Kós Benedekek kerüljenek ki az ilyen tekintetben, az utóbbi tíz év egyik legeredményesebb hazai műhelyéből.

A Békés Megyei Sportszövetségek Érdekszövetségi Egyesülete elnöke, Marik Lászlóné szokásához hűen, idén is serleggel ismerte el a klub legeredményesebb versenyzőjét, Kós Benedeket, valamint edzőjét, Nyerges Attilát.

Az összejövetel hivatalos része az edzők és a legeredményesebb kajakosok megjutalmazásával zárult, az estet pedig egy ízletes vacsora, majd kötetlen beszélgetés zárta.

Fotó: Lovász Gergely0

88 diplomát vehettek át a SZIE Agrár-és Gazdaságtudományi Karán

Vitéz Sinka Brigitta és Korbely György (Fotó: Babák Zoltán)0

A ma 91 éves Bici néni tegnap játszotta le 15000. szimultánját