in , ,

Erasmus+: Ismét Finnországban jártak a vajdások

0

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 2017 őszén értesült arról, hogy nyertes pályázattal rendelkezik az Erasmus+ program keretein belül. A finn Joroinen gimnáziumával együtt a résztvevő diákok arra tettek kísérletet a projekt során, hogy megvizsgálják saját országuk, kultúrájuk alakulását az 1820-as, 1920-as és 1990-es években. Az önállóan elvégzett kutatások öt területet foglaltak magukba: a sport, a művészetek, a társadalom/politika, a tudományok és a mindennapi élet világát. Az előkészítő munka során a tanulók számos érdekes ténnyel, személyiséggel és helyzettel találták szembe magukat, ismereteik szélesebb körűek lettek a vizsgálódásaiknak köszönhetően.

A pályázat szokás szerint csereutazásokat is magában foglal. 2018 őszén 13 finn diák érkezett Szarvasra két pedagógus kíséretében. Az itt eltöltött idő alatt megismerhették a város és környéke azon nevezetességeit, ill. helyszíneit, amelyek relevánsak lehettek a projekt szempontjából, valamint egy napot a fővárosban is eltöltöttek. A program során már azon is elgondolkodhattak, hogy a majdan Finnországban leforgatott animációs filmek magyar szempontból milyen érdekességeket tartalmazhatnak. Az anyaggyűjtés tehát már Szarvason megkezdődött.

Január 15-én aztán a vajdás diákok viszonozták a látogatást. A hosszú utat a tanulók a partnerek családjainál pihenhették ki este, majd szerdától hétfőig minden délelőttöt azzal töltöttek az iskolában, hogy a filmek anyagát összeállítsák. Az előkészületek után a történeteket kellett megtervezniük, majd megalkotni a figurákat. A végeredmény egy 9 perces kisfilm lett, melyben minden terület helyet kapott néhány perc erejéig. De a finnországi egy hét természetesen nem csak a munkáról szólt.

Vendéglátóink az együtt töltött délutánokra érdekes és szórakoztató programokat állítottak össze nekünk. Egy földalatti barlangban jég- és hószobrokat csodálhattunk meg, szánkóztunk, korcsolyáztunk, sőt, egy új sportággal, a curlinggel is megismerkedhettünk. A hétvége sem telt eseménytelenül: szombaton egy közeli kisvárosba utaztunk, ahol kb. egy órán át gyalogoltunk hótalpakon az erdőben, majd a hideget és a testmozgást ebéd előtt a pici, de színvonalasan berendezett fürdőben pihentük ki. A fürdés mellett lehetőségünk volt kipróbálni többféle szaunát is, a legbátrabbak pedig megmerülhettek az avantónak nevezett, tóba vágott lék jéghideg vizében is.

Hétfő estére elkészült a film is, amit a búcsúbuli nyitányaként együtt néztünk meg a rajzteremben. Többé-kevésbé elégedetten vettük tudomásul, hogy a Joroinenben töltött egy hét munkája meghozta gyümölcsét, így nem maradt más hátra, mint hogy együtt töltsünk egy felszabadult estét. Ennek végeztével már csak a pakolás várt otthon mindenkire, majd kedden reggel könnyes búcsút vettünk házigazdáinktól. Helsinkiből hazafelé még kihasználtuk, hogy Amszterdamban több óránk volt a csatlakozásig, így bevonatoztunk a városba és néhány órát itt is eltöltöttünk.

Élményekben gazdagon érkeztünk meg Szarvasra hajnalban, ahol meglepve tapasztaltuk a napközben lehullott hó mennyiségét. Így, ha csak egy kicsit is, de vissza tudtuk magunkat képzelni az elmúlt egy hét hangulatába, és könnyebb szívvel tértünk haza.

Németh Judit és Bencsik Péter

Vitéz Sinka Brigitta és Korbely György (Fotó: Babák Zoltán)0

A ma 91 éves Bici néni tegnap játszotta le 15000. szimultánját

Bardon Ivett, Jónás Gabriella és Timkó János (Fotó: Babák Zoltán)0

Bravúros felolvasószínház a Cervinusban