in , ,

A Campus Mundi ösztöndíjakat népszerűsítették a Pedagógiai Karon

0

A világ minden pontjára eljuthat, aki veszi a bátorságot, és megpályázza a Campus Mundi ösztöndíjakat. A Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara minden lehetséges eszközzel segíti az ehhez szükséges tájékoztatást. Többek között február 5-én egy vándorfotókiállítás nyílt meg a korábbi ösztöndíjasok élménybeszámolóiból. Az Olaszországtól, az Egyesült Királyságon, Németországon át egészen Vietnámig kalauzoló pillanatképek bepillantást engedtek a széleskörű lehetőségekbe, és szavak nélkül ösztönözték társaikat a jó példa követésére.

Dr. Szilvássy Orsolya, a kar Erasmus koordinátora elmondta, a Campus Mundi szellemiségében nagyon hasonlít az Erasmus ösztöndíjprogramra. Célja, hogy a főiskolai, egyetemi hallgatók külföldi szakmai tapasztalatokat szerezzenek, ill. nyelvi kompetenciájukat is erősítsék. Az előzővel ellentétben azonban itt felértékelődik az élményszerzés és az országismeret, hiszen számos egzotikus tájat is bebarangolhatnak, köztük pl. akár Vietnámot, Zimbabwét, Venezuelát, Indiát vagy Haitit.

– Sajnos még mindig nem jelentkeznek annyian, mint amennyien megkaphatnák az ösztöndíjat. Ez nem csak a mi intézményünkre jellemző, hanem országos jelenség. Vannak persze olyan intézmények, amelyek a képzési profiljuk miatt jobban teljesítenek. Az óvóképzés elég nehéz helyzetben van, mert a legtöbb európai országban nem felsőoktatási szinten képzik. Ennek ellenére a hallgatók, ha utána járnak, megtalálhatják a megfelelő partnerintézményeket, legalább középszintű nyelvtudás birtokában pedig jó eséllyel pályázhatnak a programokra – foglalta össze a tapasztalatokat.

Rámutatott, a visszatartó erőt leggyakrabban a család és az ismeretlentől való félelem jelenti. Emellett pl. az Erasmus típusú ösztöndíjaknál a támogatás összege nem fedezi a kinntartózkodás költségét, amit így a hallgatónak kell finanszíroznia. A Campus Mundi esetében magasabb összeg igényelhető. Célországtól függően a szerencsés pályázó akár 350 ezer Ft/hó juttatást is kaphat, amelyhez bizonyos feltételek esetén kiegészítő útiköltség és szociális jellegű támogatás is elnyerhető.

– Egyre jobban gondolkozom rajta, bár még az elhatározás nem született meg. Tanárnő minden alkalommal biztat, s én magam is tisztában vagyok az előnyökkel. Egyedül egyelőre még nem mernék belevágni, a csoporttársaimmal együtt sokkal magabiztosabb lennék – érlelte magában a gondolatot Megyesi Beáta, másodéves német nemzetiségi szakon tanuló hallgató.

Az ösztöndíjak további előnye, hogy a külföldön megszerzett krediteket itthon is elismerik, vagyis a hallgató nem veszíti el a szemesztert.

– Korábban már jártam ugyanebben a nagyszalontai gyermekotthonban, mint zenész, és annyi szeretetet, odaadást kaptam a gyerekektől, hogy szerettem volna valahogy viszonozni nekik –mesélt az Erasmus ösztöndíjas Bagdi Bence az utazás mögött húzódó legfőbb motiváló erőről. – Azt vettem észre, hogy ott a szakmai tapasztalatok átadásán kívül a lelket is erősítik. Olyan nehéz sorsú gyerekekkel voltam körülvéve, akiknek a szülei gyakran nem tehették meg, hogy neveljék őket. A hiányosságokat azonban teljes mértékben pótolta az egymás iránt érzett tisztelet és szeretet – tette hozzá, lélekben már az egy hét múlva rá váró újabb kiutazásra hangolódva.

A következő, Campus Mundi részképzésre vonatkozó pályázati határidő március 30-a. A szakmai gyakorlatra irányuló ösztöndíjra hosszabb idő áll rendelkezésre, egészen június 30-ig pályázni.

Timkó János és Nádházy Péter (Fotó: Babák Zoltán)0

Bravúros érzelmi játékok a forró bádogtetőn

0

A jégkorongbajnokság makói fordulóján jártak U12-eseink