in , ,

Pályaválasztás: Érdekes laborbemutatóval csábítja a diákokat a SZIE Tessedik Campusa

Csányi Dániel (j) (Fotó: Babák Zoltán)0
Csányi Dániel (j) (Fotó: Babák Zoltán)

Sorosan és párhuzamosan kapcsolat szivattyúk, egy üvegcsatorna, és a kavitáció jelensége volt annak a bemutatónak a főszereplője, amit a Szent István Egyetem szarvasi Víz és Környezetgazdasági Intézetének Lampl Hugóról elnevezett laboratóriumában tartottak még január végén. Lampl Hugó, a tiszántúli vízrendezések atyja volt, akinek a szentandrási duzzasztó falán is van egy emléktáblája.

Az agrotechnikai és hidrológiai laboreszközöket gyártó Armfield hazai képviselete jóvoltából Szarvason, ebben a laborban van a legtöbb ilyen, oktatási tevékenységet segítő berendezés, tájékoztatott dr. Jakab Gusztáv intézetigazgató. Ezek az oktatási és demonstrációs eszközök a vízgazdálkodási, első sorban hidraulika és hidrológia jellegű tárgyak oktatásában nyújtanak segítséget.

A laboratórium felszerelését Csányi Dániel, a környezetgazdálkodási agrármérnök szak vízgazdálkodás szakirányának harmadéves hallgatója mutatta be a középiskolás diákoknak, aki közül sokan Szolnokról érkeztek az egyetem nyílt napjára.

– Az állítható dőlésszögű üvegcsatorna a csatornák hidrológiai tulajdonságait mutatja be. Találhatók benne fenékgátak, bukók, zsilipek, s ezeknek tudjuk mérni a tulajdonságait. A benne levő Marshall-csatornával az átfolyó víz mennyiségét tudják mérni. A csatorna esését állítani tudják, valamint van benne két mérőtű amivel a víz relatív magasságát lehet mérni, például egy bukó előtt és után mennyi a felvíz és az alvíz közötti különbség – magyarázta Csányi Dániel.

Egy másik helyszínnél fontosnak tartja megjegyezni, hogy az Babák György, az intézet korábbi tanárának egyedi fejlesztésű berendezése. A modell a szivattyúk soros és párhuzamos kapcsolását mutatja be.

– Attól függ, hogy egy szivattyút sorosan vagy párhuzamosan kapcsolunk, hogy nyomást vagy vízhozamot szeretnénk növelni. Tolózárakkal tudjuk szabályozni, hogy sorosan legyenek a szivattyúk kötve, vagy párhuzamosan. A különböző beállítások eredményét egy szoftveren keresztül monitorozzuk, figyeljük, hogy melyik milyen hatékonysággal működik – mutatja be a működését Dani.

Egy másik eszközön a szűrőanyagoknak a vízáteresztő képességét ismertette a pályaválasztás előtt állókkal.

– Dréncsöveket teszünk bele és figyeljük, milyen a vízáteresztő képessége. Biológiai anyagokat is tehetünk bele, például szalmát vagy kókuszrostot, kémiai anyagok közül gipszet.

Információink szerint hamarosan a nyolcvanas éveket idéző változás jön a szarvasi kar életében: ha egyelőre nem is az akkor megszokott létszámban, de ismét külföldi diákok érkeznek a campusra.

0

Szívvel-lélekkel kézilabda

Babák Mihály és Dankó Béla (balról)

Városvezetők egyeztetése a “Vasipari” megmentéséről