in ,

Még mindig van mit tenni a nők egyenjogúsága érdekében

0

– Átlagosan a nők ma Magyarországon 25-30%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak – mutatott rá a nemek közötti anyagi megkülönböztetésre Földesi Zoltán. Gurmai Zita, az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének szavaira utalva kiemelte, hátrányuk a családon belül is jelentkezik. A gyermeknevelés és a mindennapi teendők miatt gyakran nem tudnak végzettségüknek megfelelő munkát vállalni, ami később az alacsonyabb nyugdíjösszegekben is megmutatkozik.

Úgy véli, bár az elmúlt száz évben nagy előrelépést történt a női egyenjogúság terén, még mindig van mit tenni. Mindezen túl pedig nem szabad szó nélkül elmenni a nőket érintő erőszakos bűncselekmények mellett sem, ami nagy arányban sajnos családon belül történik.

A Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesületénél március 8-hoz kapcsolódóan az odafigyelés és az apró meglepetések kerültek előtérbe. A civil szervezet férfi tagjai ilyenkor mindent megtesznek, hogy méltóképp köszönjék meg a hölgyek egész éves fáradozásait, még akkor is, ha alulreprezentáltságuk miatt mindent be kellett vetniük a nagy létszámú hölgykoszorú köszöntésekor.

Elsőként Köteles József, a békésszentandrási csoport vezetője szavakkal fejezte ki háláját. Mint elhangzott, minden férfi életének alapját két asszony határozza meg: az édesanyja és a felesége. Ő is úgy vélte, a nők megítélése terén még mindig tapasztalható némi diszkrimináció, bár Magyarországon az utóbbi időben több olyan intézkedés született, amely közvetve vagy közvetlenül a nők élethelyzetének javítását szolgálja.

Kiss Attila önkormányzati képviselő Dankó Béla országgyűlési képviselő, Babák Mihály polgármester és képviselő-testület jókívánságait is tolmácsolta. Köszöntőjében személyes hangvételt ütött meg. Mint mondta, sokat tanulhatunk a nőktől, különösen az érzelmi intelligencia tekintetében. Szerencsésnek vallja magát, mert több hölgy barátja van, akik számára is példaként szolgálhatnak.

– Meg kell védenem a férfitársaimat. Ha az év többi napján nem is mindig, de nőnapkor mindig lehet rájuk számítani. Ilyenkor még talán olyan dolgokat is megtesznek, amit máskor nem. Kávét főznek, netalántán elmosogatnak, a virág pedig sosem marad el. Mi nők, a kicsinek is tudunk örülni, és értékeljük a jószándékot, ami minden férfiben megvan – mondta hálás szívvel Gombárné Bata Mária, az egyesület elnöke.

A köszöntők után az urak ajándékokkal halmozták el a gyengébbik nem tagjait. Nagy dózisban virággal és csokoládéval kedveskedtek számukra, ráadásként pedig mindenkit finom ebéd és estébe hajló mulatság várt.

Tóth Máté, Tóth Bence és Antal Dóra

11-ből 10

Bozán Hanna a dobogó második fokán0

Bozán Hanna ezüstérmet szerzett az Országos Úszó Diákolimpián