in , ,

Vasárnapig látogatható a fizikai „csodák palotája”

0

Bár a fizika ma is egyike a mumus tantárgyaknak, kétségtelen, hogy vannak nagyon látványos elemei is. A sorban az első helyen a kísérletek állnak, melyeket gyakran a pedagógusok titkos fegyverként vetnek be az óra megszerettetéséhez. Ezt erősíti az a vándorkiállítás is, amely kereken egy hetet időz a településen. A Mókás fizika c. viselő tárlat darabjai március 10-17. között tekinthetők meg, pontosabban próbálhatók ki a Cervinus Teátrum pinceklubjában, ill. nem kevesebb, mint ötven fizikai jelenség ismerhető meg testközelből.

– Régi a kapcsolatunk azzal a fiatal házaspárral, akik több interaktív kiállítást valósítottak meg. Két évvel ezelőtt a Testünk a csoda című tárlat jutott el hozzánk, amely az emberi testet segített közelebb hozni a gyerekekhez. A jelenlegi kiállítás tíz éve járt utoljára nálunk, azóta felnőtt egy új generáció, akik még nem tapasztalták meg ezt a játékokban, kísérletekben és vizuális csalódásokban gazdag bemutatót – ismertette röviden a vándorkiállítás hátterét Kugyeláné Décsei Mónika, az intézmény munkatársa.

A kiállításon megtalálhatók a mágnesességet, az elektromosságot, a levegő viselkedését, az egyensúlyi pontokat és az erőátadást szemléltető elemek is. A játékosabb kedvűek ördöglakotokkal és logikai játékokkal is bíbelődhetnek, a zene iránt fogékonyak pedig akár hangszerként szólaltathatnak meg néhány különböző hosszúságú csövet.

– Nekem nagyon bejöttek az érzékcsalódásos kísérletek. Volt pl. egy spirálos kör, amit folyamatosan figyelni kellett, utána pedig egy felhőre néztem rá. Úgy tűnt, mintha mozogna – osztja meg az egyik élményét Bogdán Barnabás, a Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézményének nyolcadikos diákja. – Alapvetően nincs problémám a fizikával, bár nehezebben tanulható, mint a magyar vagy a történelem. A kísérletek azonban mindig feldobják.

A mellette ülő osztálytársa, Dorina elismerte, bár a fizika nem tartozik a kedvenc tantárgyai közé, tény az is, hogy az élet számos területén felbukkan. A kiállítás azt is bebizonyította számára, hogy lehet gyakorlatorientáltan közelíteni a nehéznek tűnő témához, a tömör háttérmagyarázatok elolvasásával pedig az ismeretei is bővültek.

– Élvezik, jól érzik magukat, nem unatkoznak, ami egy nyolcadikos gyereknél nagy dolog – ragadta meg Kondacs Mária Julianna pedagógus a lényeget, aki fizikatanárként egyúttal meglehetősen kritikusan szemlélte a tárlatot. – Az órán is igyekszünk kísérletezni, de sajnos kevesebb lehetőségünk van rá. Azok az órák voltak különösen maradandók a tanítványaim számára, amelyeket az Öveges laborban töltöttek, mert ott ők maguk fedezhették fel a kísérletezés örömét.

A kiállítás nagy népszerűségnek örvend. Az eddigi regisztrációk alapján közel 600 főt várnak. Előzetesen szinte valamennyi szarvasi általános iskola bejelentkezett, és Békésszentandrásról is vannak érdeklődők. A családok délutánonként kóstolhatnak bele a játékos tudományba. Az interaktív kiállítás minden nap 19 óráig tekinthető meg, zárásként pedig vasárnap 10-12 óra között lesz lehetőség a fizika csodáinak felfedezésére.

0

Dankó Béla: Magyarnak lenni, magyarként élni és magyarként küzdeni nem választás kérdése

Baleset Szarvas külterületén