in ,

A mobiltelefon és a fejhallgató használatának veszélyeire figyelmeztet egy rajzpályázat

0

Az év minden napjára jutna egy-egy figyelemfelkeltő gyerekrajz, mivel éppen 365 pályamű érkezett a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság felhívására. A „biztonságos közlekedés gyerekszemmel” címet viselő felhívást huszonhatodik éve hirdetik meg az óvodás és általános iskolás korú gyerekek számára, a helyes közlekedés és a szabályok betartásának jegyében.

– Az idei téma a mobiltelefon és a fülhallgató használata volt, amelyek hasonló veszélyességi szintet képviselnek a közlekedésben. Mivel nagyon sok időt töltünk közlekedéssel, a mobiltelefon ott is előtérbe került. Nagyon sűrűn van jelen a rendőri intézkedések során ez a szabálysértés, amit szankcionálnunk kell. A kormányrendelet szerint minden ilyen esetben fix összeget ír elő. Ez 10 ezer Ft, illetve három büntetőpont is jár érte – számol be a gyakorlati tapasztalatokról dr. Bencsik Ferenc őrnagy.

A Szarvasi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályvezetője aláhúzta, a kézben tartott mobiltelefon komoly veszélyforrást jelent, mivel eltereli a figyelmet a közlekedésről. A gépjárművezetők gyakran már csak az utolsó pillanatban veszik észre a küszöbön álló bajt, s nem minden esetben tudnak korrigálni. Rámutatott, érdemes utánajárni azoknak a vezetéstámogató rendszereknek, amelyek segítenek a kézben tartott mobiltelefon kiváltásban, ezáltal a balesetek elkerüléséhez is hozzájárulnak.

– Egyszer már előttem is hajtottak át mobiltelefonnal a kézben piros lámpánál, és kis híján elütötte az illetőt egy autó – eleveníti fel saját rossz tapasztalatait Kohut Gyöngy nyolcadikos tanuló, akit a versenyen különdíjjal ismertek el.

A Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola tanulója egy sajátos látásmódból közelítette meg a témát. Rajzának középpontjában egy női arc állt, akinek a szájából egy úttest kígyózott. Rajta azok a modern technikai vívmányok, amelyek nem megfelelő használata komoly gondot jelent a közeledésben.

Bozán Hanna munkáját első díjjal jutalmazta a zsűri a felsőtagozatosak között. A Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola tanulója elárulta, bár mobiltelefont minden nap használ, az utcán csak séta közben kerül elő, kerékpáron ülve sohasem. A felnőttek védelmére kelve úgy látja, csak akkor veszik elő, ha nagyon szükséges, de a szabályok betartására alapvetően ők is ügyelnek.

A verseny felmenő rendszerű, vagyis a pályaműveket megyei, később országos szinten is értékelik. Ebből kifolyólag előfordulhat, hogy olyan munkák is díjazásra kerülnek, amelyeket korábban nem értékelt kiemelt helyen a zsűri. Szarvas már korábban is bizonyított. Volt olyan esztendő, amikor helyi diák alkotását választották az ország legjobbjának. Remélhetőleg nem utoljára.

Eredmények:

Óvoda:
– III. helyezett: Klein Levente  (Gyomaendrőd – Százszorszép Óvoda)
– II. helyezett: Hunya Zénó (Gyomaendrőd – Gyermekliget Óvoda)
– I. helyezett: Kómár Luca (Szarvas – Szlovák Általános Iskola és Óvoda)
Különdíjak:
– Házi Kinga és Tusjak Jázmin (Csabacsűd-Örménykút – Hársliget Óvoda)
– Bencsik Boglárka (Szarvas – Szlovák Általános Iskola és Óvoda)

Alsó:
– III. helyezett: Bojics Szonja Sára  (Gyomaendrőd – Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola)
– II. helyezett: Zádori Zoé (Gyomaendrőd – Rózsehegyi Kálmán Általános Iskola)
– I. helyezett: Litauszky Nikolett (Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola)
Különdíjak:
– Neumann Kristóf (Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola
– Kómár Gergő és Varga Martin György (Szlovák Általános Iskola és Óvoda)

Felső:
– III. helyezett: Kocsis Lili (Ványai Ambrus)
– II. helyezett: Nagy Evelin Gabriella (Dévaványa -Ványai Ambrus Általános Iskola)
– I. helyezett: Bozán Hanna (Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola)
Különdíjak:
– Kohut Gyöngy (Benka Gyula Evangélikus Általános Iskoa)
– Csontos Lilla (Dévaványa -Ványai Ambrus Általános Iskola)

0

Március idusa – 20 éve együtt a dévaiakkal

Babaváró támogatással segítik a gyermekes családokat