in ,

Babaváró támogatással segítik a gyermekes családokat

A Magyar Közlöny 2019. évi 40. számában – mely 2019. március 12-én jelent meg – olvashatóak a családvédelmi akcióterv részletei. A nemzeti konzultáció eredményére alapozva kerültek kidolgozásra a családokat támogató intézkedések, hiszen a válaszadók több mint 98 %-a egyetértett azzal, hogy támogatni kell a fiatalok önálló életkezdését.

A 2019. július 1-jével életbe lépő új intézkedések egyike a babaváró támogatás, melyet 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig lehet igényelni a bankfiókokban.

Azok a házaspárok lehetnek jogosultak a legfeljebb 10 millió forintos kamatmentes kölcsönre, amelyekben a feleség 18-40 év közötti, és a család egyik tagja rendelkezik legalább három év biztosítotti (akár hallgatói) jogviszonnyal.

Nem kell elkezdeniük a babaváró támogatás hitelének törlesztését azoknak a házaspároknak, amelyek július 1-jét követően, a terhesség tizenkettedik hete után igénylik azt. Ebben az esetben ugyanis három évre felfüggesztik a visszafizetést, ha pedig ez idő alatt megszületik a második gyermek, akkor további három évig nem kell törleszteni, ráadásul a tőketartozás 30 %-át el is engedik. Ha a következő hároméves időszakban a házaspár harmadik gyermeke is megszületik, akkor a fennmaradó tartozást elengedik.

A hitelfelvételnek nem lesznek szigorú jövedelmi feltételei, mivel a maximális kölcsönnek is legfeljebb 50 ezer forint lehet a törlesztő részlete húszéves futamidő mellett. Ez azt jelenti, hogy akár már 100 ezer forintos nettó jövedelem mellett is igényelhető lehet a támogatás.

A támogatás elbírálásakor a július 1-je után született vagy még úton lévő vér szerinti és örökbefogadott gyermekeket lehet figyelembe venni, a kedvezmények pedig a magzat 12 hetes kora utántól igényelhetők.

A támogatáshoz szükséges biztosítotti jogviszonyba egy év közfoglalkoztatottság számítható be, a gyermek nélkül maradó házaspárok pedig jelenleg mintegy nyolcszázalékos kamatfizetésre számíthatnak.

Dankó Béla országgyűlési képviselő
Téma: Babaváró támogatás fiatal házasoknak – Sajtóközlemény, 2019.03.19.

0

A mobiltelefon és a fejhallgató használatának veszélyeire figyelmeztet egy rajzpályázat

0

23 csapat a röplabdások Március 15. Kupáján