in ,

Egy mai szemét történet

A kép illusztráció (Fotó: Babák Zoltán)
A kép illusztráció (Fotó: Babák Zoltán)

Az alábbi történet két szarvasi között játszódott le. Felháborodásában a Newjságot kereste meg a nevét vállaló Rohony Miklós, aki első tavaszi futásán azt látja, hogy a gáton megáll egy nagy fekete autó, a sofőr kiszáll, és egy fehér zsákot helyez el a közeli nyárfasorok között. Megállítja az autót, és megkérdezi a sofőrt, hogy “ne haragudjon, jól láttam, hogy egy zsák szemetet tett ki az erdőben?” A sofőr nem tagadta, de a zsák nem került vissza az autóba sűrű elnézéskérések közepette, hanem elhajtott. Miután semmi sem volt nála, nem tudta dokumentálni az esetet, de jogos felháborodásában a Newjságon keresztül a fordult a közhöz.

Az eset kapcsán megkerestük dr. Melis Jánost, Szarvas város címzetes főjegyzőjét.

– A ma hatályos Btk. a 2012. évi CLXXXV. törvény rendelkezik arról, hogy aki a hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ami egy évtől öt évig terjed, ha a bűncselekményt veszélyes hulladékra követik el. Mindannyiunknak közös kötelessége a bűn üldözése. Ha valakinek a tudomására jut valamilyen bűncselekmény, akkor nem csak joga, hanem kötelessége is a hatóság felé feljelentést tenni – jelentette ki dr. Melis János.

– Mit tehet ilyenkor az állampolgár, ha ilyen esettel találkozik? – tettük fel a kérdést.

– Ha magánemberként ilyennel találkozunk, kötelességünk a hatóságok munkáját elősegíteni. Minden, az elkövető személyének beazonosítására alkalmas adatot joga van az embernek begyűjteni. Ha a rendszámát le tudom a mobiltelefonommal fényképezni, ahhoz is jogom van. Ha magát az elhelyezést le tudom kapni rendszámmal együtt, az pedig egy igazi ínyencfalat a nyomozóhatóságnak. A begyűjtött adatokat el lehet juttatni a közterület–felügyelőhöz, vagy egyszerűen ide, a hivatalba. Ha elegendő bizonyítási eszközt állított elő, mert például egy fekete zsákkal, annak közterületen való elhelyezése közben az elkövetőt lefényképezi, akkor elmehet a Szarvasi Járási Hivatalhoz is szabálysértés miatt bejelentést tenni.

Az eredeti történetre visszatérve a bizonyítás azért ütközik nehézségekbe, mert önmagában egy tanú nyilatkozata egyéb bizonyítékok hiányában nem elegendő a tényállás kétséget kizáró megállapításához. Nem a konkrét esetre vonatkoztatva, hanem általában elmondható, hogy így egyszerűen gyanúba keverhető lehetne bárki, jelentette ki a város címzetes főjegyzője.

– Ha már ketten vannak, vagy akár többen is a tanúk és egybehangzóan állítják a cselekmény megtörténtét, akkor azt rendszerint tényként szokták elfogadni a hatóságok.

Az illegális hulladéklerakás következményeiről épp az asztalán hevert egy hirdetmény, amit hamarosan közzétesznek a város honlapján.

Nyolc érmet hoztak el a szarvasi karatésok Szekszárdról

Kasik Márk (feketében) (Fotó: Babák Zoltán)0

Felsőházi eldöntendő: fekete-fehér, igen-nem