in , ,

Országos Történelem Verseny V. helyezés a Gyakorló kiváló diákjának

Újabb sikert könyvelhetünk el történelemből intézményünk számára… Korábban már beszámoltunk róla, hogy iskolánk 8. osztályos tanulója, Sechna Dorina bejutott a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete által szervezett országos Kosáry Domokos Történelemverseny döntőjébe. A megmérettetésnek komoly rangja van, 1200 tanuló nevezett idén a 12-16 éves korosztályból. A verseny társszervezője a Nemzeti Múzeum, támogatói a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Rubicon folyóirat, a Nemzeti Kulturális Alap, és nem utolsó sorban az Országgyűlés Elnöke. A neves szervezők a diákok térbeli tájékozódására, térképolvasási képességére, szövegértésére, lexikai ismereteire koncentrálva állították össze idén is a helyi, majd a regionális fordulók feladatlapjait. Dorina leküzdve ezeket az akadályokat jutott egyedüli békés megyeiként a 7-8. osztályos évfolyamban a döntőbe, melyre 2019. március 30-án került sor a Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban. A végső megmérettetésre az országból, ebben a korcsoportban 20 tanuló szerzett jogot. A diákoknak a döntőre való felkészülés során az 1914-1920 közötti magyar és egyetemes történelem időszakát, valamint két, a Rubiconban megjelent cikket kellett feldolgozni. A döntő első része 6, különböző típusú írásbeli feladatból, és egy játékos múzeumpedagógiai versenyfeladatból állt: „töri totó”, villámkérdések, a cikkekkel kapcsolatos és filmrészletek alapján feltett kérdések, topográfia, történelmi személyek felismerése, múzeumi feladatok szerepeltek. Mindehhez összetett, pontos ismereteket kellett visszaadni a résztvevőknek.

Az írásbelik összesítése után a verseny nem ért véget, a legjobb 6 versenyzőt szóbeli interaktív megmérettetésre hívták be, Dorina is köztük volt, ami már önmagában győzelem, a legjobb 6 között lenni. A szakmai zsűri kiválóságai komoly kihívást jelentő, változatos feladatokkal várták a fiatal „történészeket”, volt vita, térképes feladat, történelmi esemény bemutatása. Dorina kiemelkedő tudása, rátermettsége, versenyzői kvalitása itt is megmutatkozott, hisz a zsűri döntése alapján az országos 5. helyet szerezte meg. Az elismerés, a dicsőség mellett rengeteg ajándékkal és persze sok új ismerettel térhetett haza Budapestről.

Eredményére mérhetetlenül büszkék vagyunk, kívánjuk, hogy történelem iránti szeretete, rajongása további sikerek felé repítse! Iskolánk Sikere Szarvas Város és Békés Megye sikere!

Stafira Árpád szaktanár

Csordás Gábor (f) és Tasi Norbert (k)0

Könnyedén vette a békési akadályt a Hunyadi

0

Taroltak a táncosok Mezőtúron