in ,

Tiltott lótartás miatt intézkedtek több szarvasi ingatlannál

0

Tizenegy ingatlannál tartottak hatósági ellenőrzést az elmúlt hetekben tiltott lótartás miatt. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy 2004. június 1. napja óta tilos a város belterületén lovat tartani. Ezen korlátozás alól 2015. évtől  kivételt képez a település falusias beépítésű belterülete – Arany János utca páros oldalától lefelé a település északi határáig – ahol legfeljebb két ló tartása engedélyezett. További feltétel, hogy a tulajdonosnak lóútlevéllel és az ingatlan területén fedlappal ellátott  szilárd építményű trágyagyűjtővel is rendelkeznie kell. Bár a döntést a korábbi, teljes belterületre vonatkozó korlátozás enyhítésének szánták, nem vezetett eredményre.

Aszódi Éva osztályvezető-helyettes elmondta, az ügyek száma ezt követően sem csökkent. Emellett azt is mindössze egyetlen esetben sikerült elérniük, hogy előírásnak megfelelő trágyagyűjtő létesüljön.  De még itt sem örülhettek sokáig a bírság árán kiharcolt sikernek. A legközelebbi ellenőrzéskor már egy sertést találtak az állatürülék tárolására készült gyűjtőhelyen.

– A képviselő-testület azért döntött a belterületi lótartás tilalma mellett, mert az állattartási feltételek 15 év elteltével is elfogadhatatlanok ezeknek az ingatlanoknak a többségén. A hatalmas mennyiségű, nyílt területen tárolt trágya patkányok, legyek elszaporodásához és bűzhöz vezet, amely ellehetetleníti a szomszédos ingatlanokon lakók életét is. Emellett a közterületen történő lófuttatás az arra közlekedők testi épségét is veszélyezteti – sorolta a lótartartásból adódó problémákat.

Az elmondottakat a valóság is jól tükrözte. Az egyik Damjanich utcai ingatlanon három lovat számoltunk meg az istállóként használt fedett tákolmány résein keresztül, ami a hivatal munkatársait is elgondolkodtatta. Egy hete ugyanis még négy lovat vettek nyilvántartásba, vagyis ha az istálló félhomálya nem vezette őket tévútra, időközben egy új helyre került.

Szerencsére néhány perc múlva megérkezett Laci is, aki minden bizonytalanságnak véget vetett. A halk szavú gondozó kérésünkre készségesen kivezette az egyik, Kingdom névre keresztelt csődört, majd a másik épületrész ajtaját is szélesre tárta. A hirtelen beáramló fény és a léptek zajára a patkányok fejvesztve menekültek, a két ló ellenben továbbra zavartalanul meredt az épület hátsó falára. Közben őrzőjük elmondta, hogy a negyedik társukat előző nap kiszállították egy tanyára, s tudomása szerint aznap délután még egy ló hasonló sorsa jut.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a lótartók miért nem tesznek eleget a rendeletnek, ezért az állatok tulajdonosát, Balogh Józsefet keresve a Nap utca felé vettük az irányt. Távollétében felesége, Bankó Mária Magdolna fogadott bennünket, majd a ház egy különálló részében kínálta hellyel a váratlan vendégeket.

– A nagyapám is ezzel foglalkozott. Utána az apám, majd mink is. Csak ehhez értünk – szögezte le beszélgetésünk legelején. – Mi azt szerettük mindig, hogy itt legyen velünk a ló, de csak nem lehet. Sokan már vettek tanyát, de nekünk az nem tetszik, mert nincs, aki ott maradjon az állatokkal. De most már muszáj lesz, kénytelenek vagyunk mink is tanyát venni, csak most egyelőre a Damjanich utcába vittük őket. Nem szeretnénk a fiammal közösködni, mert az úgy jó, ha ő azt csinálja, amit ő akar, s mink is azt, amit mi akarunk – magyarázta az évszázadok óta mit sem változó tradícióikkal az önkormányzat és köztük lévő huzavonát.

Nagy Nikolett, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szerint sem lehet szőnyeg alá söpörni a kérdést. A kisebbségi önkormányzat feladatát abban látja, hogy kapcsolattartóként segítse a két fél megegyezését, és a súrlódások tompítását.

– Mi nem vagyunk hatóság, szankcióval nem élhetünk. Ha valami történik, kimegyünk a helyszínre, és megbeszéljük az esetet. Igyekszünk a konfliktusokat kezelni. Úgy látjuk, hogy ezek a problémák előbb-utóbb rendeződnek, de azt is tudjuk, hogy roma emberekhez idő kell – summázta komoly élettapasztalattal a háta mögött véleményét.

A hatósági ellenőrzés eredményéből kiderül, tizenegyből három ingatlannál az ellenőrzés időpontjában nem folytattak lótartást, egy helyen pedig teljesen megszüntették. További három helyszínen közigazgatási bírságot szabtak ki, továbbá egy helyszínen már megjelentek a meg nem fizetett pénzbírság behajtása és a lótartás hatósági felszámolása érdekében a lovak lefoglalása céljából. A foglalás – amelyen jelen volt a bírósági végrehajtó, a rendőrség, a hatósági állatorvos, a mezőőr és a KOMÉP NKft. munkatársai –  meghiúsult, mivel az állattartó időközben elszállította az állatait.

Mint megtudtuk, a lefoglalt állatokat az önkormányzat tulajdonában lévő külterületen lévő volt méntelepen boxokban helyezik el, amelyek gondozásáról a mezőőr és a KOMÉP NKft. gondoskodik. Emellett a városvezetés több őrző-védő szolgálattal is tárgyalást folytat, hogy az árverezés időpontjáig a nagyértékű állatok biztonságban legyenek. Az elkövetkező hetekben további három ingatlanon terveznek lófoglalást a hónapok óta tartó lótartás felszámolása érdekében.

Balczó Zoltán (Fotó: Hegedűs Éva)0

Balczó Zoltán szerint több tétje van az európai parlamenti választásoknak

0

Gól nélküli pontosztozkodás