in ,

Több mint kétszázan mondtak verset a költészet napján

0

Óvodások, általános és középiskolások, valamint civil szervezetek és egyéni jelentkezők is részesei voltak az idei szarvasi versmaratonnak. Több megyeszékhelyhez és a fővároshoz hasonlóan a településen is versfolyammal tisztelegtek a költészet napja előtt, még ha a szavalatok hossza nem is egy teljes napot ölelt fel. Délelőtt tíz órakor indult útjára a nyolcórás versfolyam, amelynek keretében mindenki elolvashatta kedvenc versét, a bátrabbak pedig mankó nélkül, fejből adták elő a szívükhöz közel álló költeményt. Az ötlet Szenes János nevéhez fűződik, aki eredetileg 24 órás maratont álmodott meg.

– Az jutott eszembe, hogyha lúd, legyen kövér, vagyis az eredeti módszertan szerint egy nappal korábban, április 10-én déli tizenkét órakor indítottuk el a maratont, és József Attila születésnapjának kellős közepén fejeztük be. Legnagyobb örömömre Békéscsaba megőrizte ezt a licenszet, és a Jókai Színház keményen tartja magát ehhez. Én abban is bízom, hogy még megérem, hogy egyszer újra Szarvason is ilyen hosszúságú lesz – emlékezett vissza a 2012-es indulásra az esemény eszmei szerzője.

A Cervinus Teátrumtól a szervezést két évvel később a Városi Könyvtár vette át, partnerként azonban a kulturális intézmény továbbra is közreműködik. Ennek egyik megnyilvánulási formája volt a délután során dr. Dósa Zsuzsa és Timkó János színművészek előadása, akik a viharos Ady-Léda szerelmet idézték fel verseken és levelezéseken keresztül.

Baginé Tóth Erika intézményvezető a megnyitón emlékeztetett, a magyar költészet napját 1964 óta ünnepeljük. Úgy véli, bár a verseket manapság nem tartják divatosnak, talán nincs is olyan ember, akinek ne lenne egy olyan verse, ami útmutatást ad neki élete folyamán. Ezt igazolja a rendezvény népszerűsége is. Elárulta, már a közzétételt követő napokban betelt a létszám, köszönhetően az intézményekkel való jó partnerségnek és az előző évek tapasztalatainak.

Hodálik Pál alpolgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, a költészet a magyar nyelvhasználat egyik legkifinomultabb eszköze. Valószínűleg mindenkinek a szívében ott él egy-egy költő, mégpedig az, akinek a lelkivilága leginkább hasonlít az övéhez. Valószínűsíthető az is, hogy a legtöbben már próbálkoztak gondolataik versbe foglalásával, de csak kevesen vannak, akik ki mertek állni műveikkel a nagyközönség elé. Felhívta a fiatalok figyelmét, hogy a digitális világ vívmányai arra is használhatók, hogy a klasszikus és kortárs irodalom gyöngyszemeit elolvassák.

– A kortárs írók, költők szerint érdemes lenni a kortárs irodalmon keresztül megszerettetni a gyerekekkel a verseket. Sok esetben azok nehezek a gyerekeknek. Nem használjuk a bennük előforduló szavakat, néha szinte szótárakat kell segítségül hívni. Mégis. A tanulók gyakran át tudják érezni a költemény mondanivalóját. Nem feltétlen kell mindig mindent érteni, ill. az is előfordulhat, egy verssor egy későbbi élethelyzetben talál meg újra – vélekedett Kántorné Hanzó Ildikó kettős minőségben, pedagógusként és költőként a versekről.

A napot a Fő téri Általános Iskola tanulói nyitották, majd Brachna Irén és Molnár János műsora következett. Az intézmények mellett a Polgármesteri Hivatal munkatársai, a helyi média képviselői és Szarvas Város Barátainak Köre is szemezgetett kedvenc költeményeiből. A versfolyamot 16 órakor egy könyvbemutató színesítette. A közönség Uhljár Anna – Anni – első verseskötetét, a Lélektáncot ismerhette meg közelebbről, melynek zárásaként táncra is perdülhettek. Utolsó műsorszámként a Cervinus Teátrum művészei a tragikus hirtelenséggel távozott kollégájuk, Benkő Géza alakját idézték fel versein keresztül.

Fotó: Police.hu

Baleset Békésszentandrás külterületén

0

Szarvas hazavár: Költözés július 1-étől