in ,

Húsvét üzenete: A legmélyebbről is fel lehet emelkedni

Dr. Lipcsei Imre0
Dr. Lipcsei Imre

Az Angyali reggelek analógiájára a húsvét előtti időszakban is lelki feltöltődésre hív mindenkit az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség. Advent időszakával ellentétben azonban ezúttal nem csak a kora reggeli órákban nyitotta meg a templom kapuit, hanem a nap zárásaként is lelki zarándoklatot tartottak. Az április 14-21. közötti „Napkeltétől napnyugtáig” elnevezésű rendezvényen egyházi személyek és civilek beszélnek az ünnep kereszténységben és életükben betöltött szerepéről.

Lázár Zsolt esperes elmondta, a kezdeményezés abból indult ki, hogy egyre kevesebben vettek részt a nagyhetet végigkísérő istentiszteleti alkalmakon. Cél volt, hogy az időpontok a napirendbe könnyen beilleszthetők legyenek, és mindenkinek lehetősége legyen ilyenkor egy belső megújulásra és befelé fordulásra.

– Miközben Jézus Krisztus életére, megaláztatására és szenvedésére gondolunk, érdemes önvizsgálatot tartanunk. Csak innen, a legmélyebbről lehet csak felemelkedni. Jézus története is ezt az üzenetet hordozza. Családja, követői úgy élték meg, hogy halál a mélypont, innen már nincs visszaút, mégsem így történt. A feltámadás által felemelkedett, és ezt ünnepeljük azóta is, hiszen ez a feltámadás világított rá arra, hogyha valami hisz, megadatik neki az örök élet – osztotta meg az ünnepkör egyik legfontosabb üzenetét.

A sorozat vasárnap a megújult harangok és az óra felszentelésével vette kezdetét. A templomi rendezvény meghívott vendégei között voltak Bakay Péter és Asztalos Richárd evangélikus lelkészek, Pentaller Attila református lelkész, Korbely István festőművész és Lestyan-Goda János szobrászművész. Szerda este dr. Lipcsei Imre, a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának dékánja hozta el gondolatait, amelynek középpontjában a megváltozott húsvéti hagyományok álltak.

– Nekem nagyon szép emlékeim vannak húsvétról. Belegondoltam abba, hogy a mostani gyerekek vajon hogyan fognak az ünnepre emlékezni. Kapnak-e a szüleiktől olyan emlékeket, amelyekre szívesen gondolnak vissza? Ez egy fájó felismerés, mivel húsvét kezdi elveszíteni jelentőségét. Mindenki kirajzik otthonról. Kirándulni megy, kihasználja a hosszú hétvégét, ami miatt felmerül a kérdés: Mi fogja majd megkülönböztetni a húsvétot egy átlagos hosszú hétvégétől? – szegezte mindenkinek a kérdést.

Hozzátette, a nagy örömet jelentene számára, ha visszatérne a hagyományos készülődés: a lányok piros tojást festenének, a fiúk pedig házról házra járva a közösségi élményként élnék meg az ünnepet.

Az egyház szeretné elérni, hogy nagyhét minden egyes napja újra jelentőséggel bírjon, és egy rövid időre megálljunk. Erre ad lehetőséget április 19-én 18 órakor a közös Passió olvasás, vasárnap 10 és 17 órakor pedig az istentiszteleti alkalmak. A megérkezést húsvét hétfő jelenti, amikor 8 óra 30 perckor szlovák nyelvű istentiszteletet, 10 órától pedig úrvacsorás ünnepi istentiszteletet tartanak az Ótemplomban.

Mezőkovácsházán hátrányból jutottunk a legjobb 4 közé

Hét szarvasi lány még soha nem indult egyszerre az országos döntőn