in ,

Megújították az együttműködési megállapodást

Iustin Cionca és Zalai Mihály0
Iustin Cionca és Zalai Mihály (Fotó: Zentai Péter)

Iustin Cionca, az Arad Megyei Tanács elnöke és Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke Békéscsabán, a megyeházán ünnepélyes keretek között újította meg az Arad és Békés megye közötti együttműködési megállapodást. Az aláírás után az Arad-Békés Megyei Vegyes Bizottság újraszervezéséről és a további közös munkáról egyeztettek.

A Békés és Arad megyék közötti hivatalos kapcsolat az 1980-as évek elejére vezethető vissza. Az átalakuló körülményekhez és elvárásokhoz igazodva az együttműködési megállapodást előbb 2003. december 9-én, majd 2007. március 2-án újította meg a két fél. Ugyan a megállapodás 2015. március 1-ig volt hatályos, az együttműködés azt követően is folyamatos volt. Az eltelt időszak változásai, valamint az új, 2014-2020-as időszakban megnyíló lehetőségek szükségessé tették a megállapodás határozatlan időre szóló ismételt megkötését.

A Békés Megyei Önkormányzat az Arad Megyei Tanáccsal közösen az Interreg V-A Románia Magyarország Program keretében sikeres pályázatokat nyújtott be. A „Közös problémák, közös megoldások – Arad és Békés megye közigazgatási együttműködésének javítása” című, ROHU204 azonosítószámú WorkMix projekt megvalósítása már elkezdődött.

A programban az Arad Megyei Tanács, mint vezető partner, valamint a Békés Megyei Önkormányzat és az Arad Megyei Könyvtár működik közre. Az Európai Unió támogatása, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia kormányának társfinanszírozása segíti a megvalósulást. A program összköltségvetése 217.500 €, amelyből a Békés Megyei Önkormányzat 72.500 € támogatást nyert. A megvalósítási időszak 2018. december 1-től 2020. május 31-ig tart.

A projekt célkitűzése Arad és Békés megye közigazgatási együttműködésének javítása, kulturális identitás erősítése, továbbá a megyék lakossága közötti könnyebb ismeretszerzés és egymás megértésének elősegítése. Az intézményeknél felmerülő hasonló problémákra közös megoldások, módszertanok, protokollok kidolgozása, közös képzések nyújtása, jogszabályok összehangolása, intézményfejlesztés, tapasztalatcsere, információnyújtás, a nyelvi készségek fejlesztése a kommunikáció elősegítéséért.

A projektben foglaltak realizálása érdekében szükségessé vált az Arad-Békés Megyei Vegyes Bizottság infrastrukturális és intézményi környezetének megteremtése, találkozók ütemezése, továbbá a bizottság újraszervezése öt albizottság (munkacsoport) mentén:

a)         Kockázat-megelőzés és Katasztrófamenedzsment
b)         Turizmus
c)         Egészségügy
d)         Kultúra, Örökség és Határon Átívelő Kapcsolatok
e)         Közlekedés és Infrastruktúra.

A célkitűzések elérése érdekében 2019. május 9-10. között a Békés Megyei Önkormányzat tanulmányutat szervezett a partnerek részére, melynek két sarokpontja a megyék közötti Együttműködési Megállapodás aláírása, valamint az Arad-Békés Megyei Vegyes Bizottság újraszervezése volt.

A tanulmányúton részt vettek a két megyei tanács/önkormányzat képviselői, valamint mindhárom partner munkatársai. A tanulmányút célja az volt, hogy megfelelő platformot biztosítson a résztvevők számára, hogy jobban megismerjék egymást és együtt szervezzék meg jövőbeli tevékenységüket: közösen meghatározták az öt bizottság összetételét, az elérendő célokat és a munkamódszert, valamint a munkacsoportok napirendjét és ütemezését a projekt megvalósítása során. A tanulmányút további célja a megyei értékek, látnivalók, gasztronómia, a kulturális és természeti értékek bemutatása és népszerűsítése volt.

További információ a http://www.bekesmegye.hu/interreg-rohu204/ aloldalon olvasható.

Békés Megyei Önkormányzat – Sajtóközlemény

0

Édes-bús anyák napja a Gondozási Központban

Aranyagyú Lámák csapata: Szpisjak Zsófia, Bozán Hanna és Gál Zsófia

Az Aranyagyú Lámák gazdálkodtak a legokosabban