in ,

Kisütött a nap a könyvtárban

Harencsár László és Pásztor Erzsi0
Harencsár László és Pásztor Erzsi

Szombat délután a Humor és humánum beszélgetéssorozat újabb állomásához érkezett, ugyanis Harencsár László vendége ezúttal Pásztor Erzsi volt. A Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő a borongós délutánba igazi napfényt varázsolt a Városi Könyvtár nagytermébe.

A 83. évében járó színésznő szó szerint letaglózta a közönséget: az egyik percben könnyekig meghatódtunk, a másikban már szívből hahotáztunk. Olyan életbölcsesség, szenvedély és szeretet árad belőle, hogy néha az volt az érzésünk, hogy hullámvasúton ülünk és kapaszkodni kell, hogy bírjuk az iramot.

Tartalmas életére visszaemlékezve elmondta: Újpesten felnőve boldog gyermekkora volt annak ellenére, hogy szülei még kisgyermekkorában elváltak és a második világháború után nagy szegénységben éltek – ahogy az ötvenes években mindenki. Édesanyja árva lányként nőtt fel, kitanulta a fodrász szakmát és rengeteget dolgozott, hogy meg tudjanak élni, de még a legnehezebb időkben is megőrizte a humorát és zseniális előadó volt. Lánya szerint belőle is kiváló színésznő vált volna. A főiskola elvégzése után Debrecenben kezdte a pályát és a sors úgy hozta, hogy Magyarország vidéki színházainak legtöbbjében játszott: legtovább Pécsen időzött, itt született a lánya is, de legjobban Szegedet szerette.

Bár nem volt könnyű az élete, mégis sokat dolgozhatott a legkiválóbb színészek mellett színházban és filmekben is: az Angi Vera című filmben nyújtott alakításáért megkapta a Filmszemle legjobb női alakítása díjat, és Karlovy Vary-ban a Veri az ördög a feleségét című filmért is díjazták.

A film és a színház mellett kiemelkedő a szinkron munkássága: számos filmben, sorozatban hallhattuk összetéveszthetetlen orgánumát. Tavaly néhány fiatal gondolt egyet és megszerveztek egy nagyszabású közönségtalálkozót a Csengetett Mylord? sorozat szereplői, a magyar szinkronszínészek és a rajongók számára. A rendezvény elsöprő sikerű volt, és magukat az angol színészeket is meglepte a Mylord magyarországi fogadtatása, ugyanis hazájukban nem volt ennyire népszerű a sorozat, itt pedig 30 éve szinte folyamatosan műsoron van valamelyik csatornán.

Pásztor Erzsit nem csak Mrs. Lipton-ként ismerhetjük, hanem a 100%-osan magyar és fájdalmas igaz Szomszédok sorozatból is, ahol egy meglehetősen kellemetlen, iszákos vénlányt alakított. A közutálatnak örvendő Szöllősy Janka karaktere sem tudta azonban Pásztor Erzsi üdítő őszinteségét, egyediségét, önazonosságát és derűjét beárnyékolni.

Ez az őszinteség és önazonosság fogta meg Harencsár László novelláiban is, amelyek közül Az öreg címűt olvasta fel az azóta megszűnt Magyar Rádió Pagodájában és a mostani közönségtalálkozón is. Ehhez az őszinte szimpátiához azért nagyban hozzájárult a szarvasi kolbász is, amit Székhelyi József is meghatottsággal emlegetett legutóbbi látogatásakor.

Pásztor Erzsi számos kitüntetést vehetett már át: szakmai díjai mellett Újpest és Angyalföld díszpolgára is. Idén nyáron Mohorán a Tolnay Klári Emlékházban fognak megemlékezni az örökifjú színésznő pályafutásának 60. évfordulójáról. Gazdag életútja és sikere mögött önmaga áll, a maga lendületével, életörömével és szakmája iránti alázatával. Isten éltesse sokáig, hogy még sok-sok évig örülhessünk a lényéből áradó napfénynek.

Aranyagyú Lámák csapata: Szpisjak Zsófia, Bozán Hanna és Gál Zsófia

Az Aranyagyú Lámák gazdálkodtak a legokosabban

Figyelem! Kamulevelekkel próbálják kicsalni a bankkártyáink adatait