in ,

Beköszöntött a tavasz a békésszentandrási mozgáskorlátozottakhoz

0

Évente ötször üli körbe a fehér asztalt a Mozgáskorlátozottak Békésszentandrási Egyesülete. A farsangot követően idén másodszor április 25-én találkoztak a Körös Művelődési Ház falai között, ahol a helyiek mellett a csabacsűdiek, a szarvasiak, a nagyszénásiak és a csorvásaik is meghívást kaptak.

– Öt évvel ezelőtt kaptam meg ezt a szerény pozíciót az elődömtől. Nagyon szeretünk menni, de sajnos mi sem leszünk fiatalabbak. Bármilyen meghívásnak örömmel teszünk eleget, mint ahogy szívesen jöttünk Békésszentandrásra is. Már másodjára veszünk részt a rendezvényükön, noha még ők nem jártak nálunk – beszélt a két szervezet között kapcsolatról László Jánosné, az Életet az Éveknek Nyugdíjas Klub vezetője. – Sajnos a fiatalabbak nem nagyon találtak még ránk, pedig mindig erőt ad, amikor egy kicsit kiszakadhatunk otthonról, és ilyen barátságos emberekkel találkozhatunk.

Benedek Erika köszöntője után a vendégekhez Oláh Géza, az egyesület elnöke szólt. Elmondta, köszönhetően a „bizalmiknak” minden évben egy nagyon színvonalas rendezvényt tudnak lebonyolítani. Hangsúlyozta, a 400-450 főt számláló tagságuk nagyon színes. Bár rájuk is igaz az egyre magasabb életkor, akadnak közöttük mozgásukban nagyon és kevésbé korlátozottak is. A nehezen mozgó vagy ágyhoz kötött tagtársaikat rendszeresen látogatják, és lehetőségeikhez mérten igyekeznek segíteni nekik.

– Köteles Józsi barátommal együtt azt várjuk, hogy valaki felváltson bennünket. Jó lenne, ha 65 év körüli „fiatalok” átvennénk tőlünk a stafétát. Mi már 79. életévünkben járunk, és a mozgásunk nem olyan friss, mint a 65 éveseké – sóhajt fel, abban bízva, hogy hamarosan megtalálja az utódját.

Az ebédet megelőzően kulturális műsorra került sor. Verset mondott Farkas Alajosné és Szabó István, valamint fellépett a Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör és Citerazenekar, ill. a helyi dalkör is.

Időközben megérkezett Dankó Béla országgyűlési képviselő is, aki elmondta, mindig nagyon szívesen jön ebbe a jókedvű társaságba. Azt is tudja, hogy többen közülük mezőgazdasággal foglalkoznak, ezért a tavasz mellett legalább annyira várják a csapadékot is, amelyből az utóbbi hónapokban nagyon kevés adatott.

Utalt a Békésszentandrási Dalkör műsorára is, amelyben egyebek mellett hazafias népdalokkal kedveskedtek a közönségnek. Úgy véli, elődeink egy európai kultúrkörhöz tartozó országot építettek nekünk, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezt az értékrendet megőrizzük. Emiatt tartja fontosnak, hogy május 26-án minél többen kifejezzék véleményüket az európai parlamenti választásokon, és szavazzanak arra a pártlistára, amely kiáll a nemzet érdekeiért.

A közel 140 fős vendégsereget birkapörkölttel és frissen sülttel kínálták, a délután során pedig a megjelentek tombolán kísérthették a szerencséjüket.

Szarvasi diákok az orosházi nyílt sakkversenyen

Szűcs Attila és Gajdos Attila (Fotó: Hegedűs Éva)

Rendeződhet az árbócügy: Visszakerül a Rádió Szarvas antennája a régi helyére