in ,

Három helyszín, három beruházás

0

A kilenc órakor kezdődő soros testületi ülés megszakítva három helyszínen tettek látogatást a képviselők május 15-én. Az első helyszín a Tessedik Sámuel utca 24. volt, ahol jelenleg is zajlik a kivitelezés. Mellette a Szent László utca 25. szám alatt is munkálatok folynak, ahol a támogatott lakhatás került kialakításra.

– A Magyarországi Evangélikus Egyház egy pályázati lehetőséget ajánlott fel az Ótemplomi Szeretetszolgálatnak. Ezt kellett mérlegelnünk, mivel voltak buktatói. Alapvetően egy energetikai beruházásról volt szó, ami amellett, hogy két régi épületről van szó, kizárólag az adott célra biztosít támogatást. A fenntartó a pályázati forrás mellett a szükséges önerő egyharmadát biztosította. A további források megteremtésében egy ötéves konstrukciójú hitel formájában segítette az intézményünket. Mindez megteremtette az alapokat a fejlesztéshez, ezért belevágtunk – tájékoztatott a két épület felújításához szükséges források megteremtéséről Lázár Zsolt.

Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a több mint 200 millió Ft értékű projektből 60 millió Ft-ot egy KEHOP-típusú forrásból biztosítanak, további 30 millió Ft-tal pedig a fenntartó járul hozzá. Az összeg mintegy felét önerőből biztosítják.

Az Ótemplomi Szeretetszolgálat igazgatója a részletekről szólva elmondta, az Szent László utcában működtetett támogatott lakhatás országos szinten is példaértékű. Itt 12 szenvedélybetegnek vagy akár csicskasorba került, nehéz helyzetű embereknek segítenek az újrakezdésben. Az intézmény egy szociális választ ad napjaink megkerülhetetlen problémáira, és megteremti a feltételeit egy új életminőségnek.
A Tessedik Sámuel utca 24. szám alatti épület két funkcióit is betölt. Egyfelől a házi segítségnyújtás közel 30 munkavállalóját szolgálja ki, másrészt a szenvedélybetegek nappali ellátásának, a „Második Esély” Klubnak ad helyet. Több ízben volt továbbá felnőttképzési központ is. Jelenleg a NYITOK Tanulási Központ folytatja itt a tevékenységét.

Mint elhangzott, a felújítás ideje alatt az itt dolgozók a földhivatal épületében kaptak helyet, melyet a szarvasi képviselő-testület bérlet formájában biztosított a számukra. A Szent László utcai épületet teljesen ki kellett üríteniünk. A lakókat a Rákóczi utcai telephelyre költöztették, amelyben segítségükre volt a Békés Megyei Kormányhivatal, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, valamint hozzájárulását adta a megyei szintű Katasztrófavédelmi Igazgatóság is.

A képviselők megtekintették a Bacsó utcai óvoda felújítását is, amelyre a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda nevében nyújtott be pályázatot a Magyarországi Evangélikus Egyház.

– A TOP keretében fenntartó 70 millió Ft-ot nyert, ezért a Magyar Államkincstár 2017 decemberében engedélyt adott rá, hogy eredményes közbeszerzés esetén hozzákezdjünk a felújításhoz. Közben sajnos felmerültek olyan problémák, ami alapján pótmunkákra volt szükség. Ezeknek a költségeit, közel 10 millió Ft-ot az intézményünk vállalta, így az óvoda teljes mértékben megújulhat – mondta el Molnár Istvánné igazgatónő.

Hozzátette, a beiratkozási létszám igazolta, hogy jó döntést hoztak. Az óvoda 100%-os kapacitással, 75 óvodást fogadva folytatja a működését szeptembertől, a megnövekedett igények miatt pedig férőhelybővítést kezdeményeztek Magyarországi Evangélikus Egyháznál és a kormányhivatalnál.
Ennél az épületnél komoly kőműves munkákat végeznek, emellett a tetőszerkezet felújítása, a meglévő elavult víz- és szennyvízrendszer teljes kiváltása, a fűtésrendszer bővítése, és a villamossági rendszer teljes cseréje is megtörténik. A másik két épületnél sor kerül a külső nyílászáróinak cseréjére, és az utólagos homlokzati és padlástéri hőszigetelés is megvalósul. Megerősítik a meglévő tetőszerkezetet, és új belső térburkolat kerül kivitelezésre. Az épületek teljesen akadálymentesek lesznek. A korszerűsítés során a tetőfelületen napelemek elhelyezésére válik lehetőség, továbbá a meglévő radiátorok esetében termosztatikus radiátor szelepek beépítése tervezett

A munkálatok a Bacsó utcai óvodában várhatóan május végén fejeződnek be, a másik két épületnél pedig a nyár folyamán kerül pont a fejlesztésekre.

0

Ősszel átadásra kerül az M44-es út Kondoros-Tiszakürt közötti szakasza

Földesi Zoltán (Fotó: Hegedűs Éva)

Földesi szerint vasárnap mindenki véleményt mondhat a kormányról