in , ,

Földesi szerint vasárnap mindenki véleményt mondhat a kormányról

Földesi Zoltán (Fotó: Hegedűs Éva)
Földesi Zoltán (Fotó: Hegedűs Éva)

Három mécses égett az asztalon Földesi Zoltán legutóbbi sajtótájékoztatóján. Az egyik elhunyt édesanyja emlékére, aki az MSZP tagja volt, és egész életében baloldali érzelműnek vallotta magát. Elmondta, sokat és szívesen volt velük a pártban, és nagyon büszke volt fia közéleti sikereire. Ő személy szerint úgy érzi, így hálálhatta meg mindazt, amit tőle kapott. A másik két láng Máté Józsefné Magdikáért és Pásztor Istvánné Erzsike néniért égett, akik ugyancsak nemrég távoztak az élők sorából.

Országos kitekintésben először arról beszélt, hogy belátható időn belül nem lesz euró Magyarországon. Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban nyilatkozott arról, hogy bár a közös pénz bevezetésének feltételei adottak, nem szeretnének egy olyan övezethez csatlakozni, amelynek a szabályai folyamatosan változnak.

Földesi Zoltán szerint az igazság az, hogy azért nem kell az euró, mert nem lehetne szétlopni a pénzeket az országból. Ha marad a forint, még sokáig lehet „trükközniük” a vezető politikusoknak és a Magyar Nemzeti Banknak. Ez a magyarázata annak is, hogy hazánk nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez.

Úgy látja, Orbán Viktor elhagyni készül a Néppártot. Erre utal, hogy nemrégiben nálunk járt Sargentini olasz külügyminiszter és az osztrák alkancellár is. Nem sokkal később Heinz-Christian Strache lemondott egy nyilvánosságra került videófelvétel miatt, amiben egy orosz milliárdosnővel arról tárgyalt, hogy „orbáni mintára” hogyan alakítsa át az osztrák médiát. Szeptemberben ezért Ausztriában előrehozott választások lesznek.

Világosan látszik az is, hogy a szálak egészen Orbán Viktorig vezetnek. Éppen ezért arra kért mindenkit, hogy amikor elmennek szavazni, gondolják alaposan át, hogy kire adják a voksukat.

Beszélt arról is, hogy Magyarország miniszterelnöke elérte, hogy fogadja őt Donald Trump. A közel félórás egyeztetésen egyetlen közös nevező volt: a kerítésügy. Ezzel együtt azt is látni kell, hogy az összes visegrádi vezetőt egy éven belül fogadta a tengerentúli nagyhatalom elnöke. Orbán Viktornak erre kilenc évet kellett várni.

Szólt arról is, hogy egy Magyar Nemzeti Bankból kiszivárgott anyagból kiderült, hogy a magyar oktatási rendszer nem hatékony. Megállapították, hogy a tanszabadság nem érvényesül, a duális rendszer nem működik, és fékezik a tudástranszfert. A rengeteg kivont forrás miatt az oktatás egyre rosszabb helyzetben van, ami azt bizonyítja, hogy megbukott az orbáni rendszer.

Bár több terület – köztük az egészségügy – romokban, a kormány kizárólag egyetlen témáról beszél. A félelmet generáló migrációval szeretne választást nyerni, miközben a külföldi munkavállalók a segítségükkel kerültek be az országba. A tiszaújvárosi gyár és a Budapest-Belgrád vasútvonal építését több ezer vendégmunkás fogja végezni, miközben Orbán Viktor veje bekerült a száz leggazdagabb magyar közé.

Helyi szinten is zajlottak történések. Szarvason járt Újhelyi István EP-i képviselő és Komjáthy Imre, az MSZP alelnöke, akik a május 26-i választás tétjéről és a szociális Európa megalakításáról beszéltek. Az elmúlt hónap eseményei közé tartozik az is, hogy családias hangulatban megünnepelték május 1-jét, a Benka úti temetőben pedig megemlékezést tartottak a Hősök napja és Európa napja tiszteletére. Mindemellett a hétvégén az MSZP rendkívüli kongresszust tartott, ahol elfogadták az éves költségvetést. Részt vett rajta Timmersman, az európai szocialisták csúcsjelöltje is, aki az európai parlamenti választáson Manfred Weber ellenfele lesz.

Helyi ügyek közül először egy sportsikert említett. Múlt hét csütörtökön ugyanis az új Hidegkúti Nándor Stadionban játszotta a Szarvasi FC a Lipót pékség csapat ellen az Amatőr Kupa döntőjét. Bár a hazaiak 2-0-ra kikaptak, egy nagyon jó hangulatú meccsen vehetett részt, ahol jó érzés volt szarvasinak lenni. A focisták mellett nagyon büszke a helyi fiatalokra, akik számos területen szereztek érdemeket a városnak.

Szólt a bejárásról is, melynek keretében három helyszínen, három beruházást tekintettek meg a képviselők.

A testületi ülésen 12 napirendet, 22 bejelentést és 5 zártülési napirendet tárgyaltak. Számos beszámolót is meghallgattak, köztük a Szarvasi Gyermekélelmezési Kft.-jét, a Történelmi Emlékút Közalapítványét, a Cervinus Teátrumét, a Szarvasi Hagyományőrző Közalapítványét, a Tessedik Sámuel Múzeum és Szárazmalomét, a Szarvasi Gyógy-Termál Nonprofit Kft.-jét és a Kötös-szögi Nonprofit Kft.-jét is.

Megtárgyalták a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatokról szóló napirendet is. Úgy látja, hogy az önkormányzat nagyon széleskörűen gondoskodik az érintettekről, amihez egyetlen állami támogatást sem kap.

Kitért a közfoglalkoztatásra is. Azt látja, hogy itt már csak azok dolgoznak, akik nem tudtak a versenyszférában elhelyezkedni. Jelenleg kb. 100 fő a számuk, akiket a szociális és kulturális területen dolgozó közfoglalkoztatottak egészítenek ki. Sajnos azt egyelőre nem látni, hogy mi lesz velük, ha a kormány megszünteti ezt a formát.

A bejelentések között szó volt a Martos Flóra utca felújításáról, az óvodai és iskolai beiratkozásról és a Lengyel Béla tiszteletére felavatásra kerülő emléktábláról is, amely 30 lengyel és 30 magyar díszruhába öltözött katona részvételével történik.

Zárt ülésen foglalkoztak a Szarvas hazavár programmal is. A napokban lezárult a pályázati felhívás, és mind a 18 felújított lakás gazdára talál. Két érvénytelen pályázat volt, a többiek azonban eleget tudtak tenni a szigorú feltételeknek.

Végül arra kért mindenkit, hétvégén menjenek el szavazni, és adják voksukat az első helyen szerepelő MSZP-Párbeszéd listára. Ha nem ezt teszik, válasszák valamelyik ellenzéki pártot, a Fideszt viszont csak azok, akik a populizmus, a nacionalizmus és a lopás megerősödésében érdekeltek.

0

Három helyszín, három beruházás

Majoros Flóra (pinkben) (Fotó: Babák Zoltán)0

Győzelemmel zárták a bajnokságot női kézilabdázóink