in , ,

Színes sokszínű nyár! avagy Kövesd a szarvast…

Fotó: Ignácz Bence (A-TEAM)0
Fotó: Ignácz Bence (A-TEAM)

Május 6-án az eddigiektől eltérően nem a Szarvasi Vízi Színház adott otthont a Vízi Színház 67 napjának programjáról, hanem Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatójának, a Magyar Teátrumi Társaság elnökének meghívására Budapesten, a Nemzeti Színházban tartotta sajtótájékoztatóját a Magyar Teátrumi Társaság és a Cervinus Teátrum, a Szarvasi Vízi Színház 9. évadáról.

A sajtótájékoztatón részt vett Fekete Péter Kultúráért felelős államtitkár, aki 2011-ben – akkor a Jókai Színház igazgatójakén –, és azóta is, alakítja a nyári évad arculatát. Seregi Zoltán a Jókai Színház igazgatója, a nyár művészeti vezetője, dr. Szabó Károlyné a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, Babák Mihály Szarvas Város polgármestere, Csasztvan András a Cervinus Teátrum igazgatója – aki a sajtótájékoztatót vezette – dr. Dósa Zsuzsa a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója és Varga Viktor a Cervinus Teátrum főrendezője.

Bemelegítőként Papp Barbara a My fair lady-ből énekelt, Rázga Áron zongoraművész kíséretében, a zenés játék látható lesz nyáron Szarvason, Radó Denise rendezésében Eliza szerepét Papp Barbara játssza majd.

Elsőként Fekete Péter Kultúráért felelős államtitkárt szólalt meg, ez alkalommal is kincset hozott, mégpedig Bagi László szarvasi csillagász gyönyörű asztrofotóját mutatta be, hogy ilyen kincsek is vannak Szarvason. A csillagok is Szarvast figyelik.

Kiemelte a Vízi Színházban olyan összefogás alakult ki, ami példaértékű. A Magyar Teátrumi Társaság, a Jókai Színház és a házigazda Cervinus Teátrum, Szarvas Város Önkormányzatának támogatásával a kezdetektől összefogva működteti a Vízi Színházat június közepétől, augusztus közepéig minden nap. Fekete Péter kérte az újságírókat vigyék hírét a színháznak.

Babák Mihály Szarvas Város polgármestere is a kapcsolat fontosságát emelte ki a Magyar Teátrumi Társaság, a Jókai Színház, a Cervinus Teátrum és a város között. A szarvasi emberek szeretik a kultúrát, a környezet csodálatos, és a programok is fantasztikusak. Pezsgő, pergő élet van Szarvason nyáron is, ezért érdemes jönni.

Seregi Zoltán három pillért tartott fontosnak, az egyik a Magyar Teátrum Nyári Fesztiválja, amely a nyolcadik lesz, amelyen a tagszínházak vehetnek rész, és a nyáron sok olyan színház lesz, aki most jön először Szarvasra, ilyen lesz a Nemzeti Színház is. A második pillér az, hogy június közepétől augusztus közepéig – június 14-augusztus 19 – között minden nap működik, vagyis minden nap van előadás, ez egyedülálló, ilyen nincsen még egy. A harmadik pillér ebből következik, hogy a hétvégi előadások, és a szerdai mesejátékok mellett a többi napon ingyenes előadások vannak. Amit a MTT a fizetős előadások hasznából finanszíroz, hiszen ez csak a nézők számára ingyenes előadás. Felelevenítette 2011-et, amikor kezdtek, és Fekete Péter javasolta, hogy nem mindenki tudja megfizetni az előadásokat, de igénye van a kultúrára, azok számára forgassák vissza a bevételekből származó pluszt. Ezeken az estéken is minőségi előadásokat, értékes zenei és kulturális élményt kapnak a nézők.

Dr. Dósa Zsuzsa a szlovák kultúra megismertetését emelte ki, ami részben szlovák nyelven valósul meg, részben magyarra fordított szlovák szerzők műveit viszik ki a Vízi Színház színpadára. Hangsúlyozta azt is, hogy a Cervinus Teátrum két hetében mindig van komoly darab is, ahogyan az elmúlt évben az Ármány és szerelem, idén nyáron a Macska forró bádogtetőn című drámát is láthatja a közönség a Vízi Színház színpadán. Kuriózumként említette, hogy a Felolvasószínház nem csak évad közben, de nyáron is majdnem teltházat vonz, igény van rá.

Varga Viktor a Cervinus Teátrum új szlogenjével kezdett „Kövesd a szarvast…” Elmondta, ma már nem kell magyarázkodni a Cervinus Teátrum nevének hallatán, egyre többen ismerik a színházat, és sokan a Fesztivál időpontjára időzítik szabadságukat. Európai kuriózum a Vízi Színház, nagyon nagy dolog! – fejezte be.

Szinte minden felszólaló, a szarvasi emberek szeretetét, színházhoz való hozzáállását, a környezet szépségét is kiemelte.

Némi ízelítő a 67 napból: 34 nagyszínházi előadás, amiből 7 mese szerdánként a gyermekeknek, a jövő közönségének. A 34 előadásból a VIII. Teátrum Nyári Fesztiválján 17 versenyprogram indul, amiből 4 mesejáték.

Nem maradhat el Szomor György Monte Cristo grófja című musicalje sem augusztusban, ami levehetetlen a műsorról, ami pótszékesen, megy évente 2-3 alkalommal. Lesz három cirkuszi előadás – Cirkuszvarázs, mesejáték és ST. Martin koncertje artistaművészekkel. Eljön Csányi Sándor színművész egyszemélyes estjével.

Határon túlról már haza jár a Zentai Magyar Kamaraszínház, ismét mesével jönnek Szarvasra. Először jön Szarvasra a Kárpátaljai Megyei Magyar Dráma Színház, akik Vidnyánszky Attila rendezésében egy Goldoni vígjátékkal érkeznek.

A Jókai Színház előadásai elvártak a szarvasi nézőknél, pedig több bérletes van, akik átjárnak Békéscsabára, mégis nyáron újra nézik, vagy éppen bepótolják, amit nem láttak. Több nagyszerű előadással, mesejátékkal lesznek jelen Szarvason. A színház, a színészek családtagnak számítanak Szarvason.

Kedves ismerősként köszönti a szarvasi közönség az Egri Gárdonyi Géza, a Kecskeméti Katona József, a Turay Ida Színházakat és a Fővárosi Nagycirkuszt is, akik remélem, szintén haza járnak nyaranta Szarvasra, és talán maguk is megszerették a Vízi Színház színpadát és Szarvast.

De eljön a Játékszín, a Nemzeti, a Veszprémi Petőfi, a Budaörsi Latinovits, az Újszínház, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond, a Salgótarjáni Zenthe Ferenc, a Spirit Színház, a Múzsák Társulata, és a Bánfalvy Stúdió is. Van, aki járt már Szarvason, van, aki első alkalommal lép majd a Körös vize fölé épített színpadra, és néz farkas szemet az amfiteátrum-szerű két bástya közé épített nézőtéren ülőkkel. Az egészen biztos a szarvasi közönség nyitottan, befogadóan, szeretettel várja ismerős, és először fellépő színházak előadásait is.

A Cervinus Teátrum két hetében lesz musical gála, Hotel Menthol, Holle anyó, Molnár Ferenc Az ibolya című vígjátéka. Lesz Drótos Jankó, Felolvasószínház, Macska a forró bádogtetőn, Valahol Európában, zenés kabaré, szlovák nyelvű est a szerelemről és Fekete Péter operett, Örömzene, örömtánc és könnyűzenei koncert. Nekik hazai pályán azért nehezebb, mert a közönségnek bizonyítani akarnak, ezért állítanak össze sokszínű programot, pedig a Teátrum mindenképpen élvezhetné a hazai pálya előnyeit, hiszen a színészeket, a vezetőket mind-mind valóban családtagként, jó barátként, ismerősként, szeretettel, köszöntik a szarvasi nézők. Legújabb találó szlogenjük: „Kövesd a szarvast…!”

Az idei évben is lesz jelelt előadás, és lesz egy díjátadó gála, ami már hagyományosnak mondható Halló(K), itt vagyunk! címmel, a SINOSZ, Komáromi Anett és Tarsoly Krisztina színművésznők szervezésében és aktív közreműködésükkel.

A nyár tartogat történelmi játékot, zenés darabokat többféle műfajban – operett, musical, zenés játék. Heti egy alkalommal mesével várják a gyerekeket és felnőtteket. Sok este lesz vígjáték, de található a repertoárban cirkuszi produkció, dráma is. Színes sokszínű nyár lesz!

Az ingyenes estek is tartogatnak meglepetéseket, megmaradt a Vers a víz fölött, a Kedvencek a víz fölött új tematikával lesz látható, a Zene a víz fölött, amiben könnyű és komolyzene is található és a Szarvasiak a víz fölött. Új témaként a Sportolók a víz fölött című est lesz, ahol Szabó László olimpiai bajnokokkal beszélget majd. Egyedülálló, hogy ezeken az esteken civil szervezetek, intézmények vezetői, cégek vezetői, magánszemélyek vállalják, hogy házigazdái lesznek az estnek, és megvendégelik a nézőket.

Mit lehet ehhez hozzátenni? Talán annyit, hogy ezek a nyarak immár 9. éve a magyar színházak repertoárjából válogat. A szarvasi, és Szarvasra látogatók megismerkedhetnek az ország különböző pontjain dolgozó színészeivel, rendezőivel, ami nagyon jó, mert valljuk be őszintén, egy-egy színházi élményért nem utazunk el Egerbe, Nyíregyházára, Salgótarjánba vagy éppen Veszprémbe, de még Budapestre sem. (Oda esetleg egy-egy nagyszabású színházi előadásra megyünk.) Ráadásul a jegyárak nagyon megfizethetőek, ami szintén fontos dolog, főleg ha család jön egy-egy színházi előadásra.

Részletes program a Vízi Színház és a Cervinus Teátrum web-, és facebook-oldalain, jegyek is e két oldalon vásárolhatóak. Hamarosan megjelenik a szokásos újság a Teátrum mellékleteként. Mindenkinek kellemes színházi estéket kívánok, ahogyan ezt a sajtótájékoztató minden résztvevője tette.A fotókat

Galambos Edit

A fotókat Ignácz Bence (A-TEAM) készítette.

Furár Róbert (Fotó: Babák Zoltán)0

Furár mesterhármasa is kevés volt a pontmentéshez

Gruner Benedek (Fotó: Babák Zoltán)0

Mozgalmas hétvégéje volt a szarvasi teniszezőknek