in , ,

Közel egyharmadával nőtt a vendégéjszakák száma a térségben

Mihály Mariann
Mihály Mariann

Egyik szemem sír, a másik nevet – ezzel a közismert mondással összegezte Bogdán Tamás, a Körös-menti TDM elnöke a 2018-as évet. Magyarázatként elmondta, optimizmusra ad okot, hogy mindenki korábbi rekordot megdöntöttek a tavalyi évben. Az országos átlagot meghaladva Szarvason és Békésszentandráson több mint 30%-kel nőtt a vendégéjszakaszám, ami számszerűsítve megközelíti a 185 ezret. Sajnos azonban egyik legfőbb törekvésüket, a kiemelt régió elérését nem sikerült megvalósítani.

– Nem úgy bukott el ez a vágyunk, hogy nem voltunk elég sikeresek, hanem országosan ez a program teljes mértékben leállt – tájékoztatott a fejleményekről, nem leplezve csalódottságát. – A kezdetek három évvel korábbra vezethetők vissza. A cél az volt, hogy 10-12 kiemelt turisztikai térséget hozzanak létre. Ebből végül a Magyar Turisztikai Ügynökség jogilag ötöt alkotott meg, illetve három térségnél már kilátásba helyezték a címet. Sajnos azonban itt megrekedt a történet. Már ennek a három térségnek sem sikerül ezt véghezvinnie. A jelenlegi információink szerint az öt, korábban megnevezett térség rendelkezhet a számukra megítélt összeg felett, azt azonban nem tudjuk, hogy az ország többi turisztikai desztinációja milyen besorolás alá fog kerülni, és milyen büdzséből tudnak majd gazdálkodni.

Hozzátette, az ügynökséggel történt legutóbbi egyeztetéskor úgy tájékoztatták őket, hogy amennyiben a településnek egy jó koncepciójú turisztikai programja van, benyújthatja a döntéshozó szervezet felé. A megfelelő mutatókkal alátámasztott, gazdasági hasznot termelő beruházáshoz az ügynökség az átmeneti időszakban támogatást nyújt.

Úgy véli, az elmúlt évek sikerének több alappillére van. Kiváló alapot jelentettek a természeti értékeket és attrakciókat is magában hordozó települések, Békésszentandrás, Szarvas, Csabacsűd és Kondoros. Emellett a turizmus szereplőinek, a szállásadóknak, attrakciótulajdonosoknak, vendéglátósoknak, intézményeknek és az önkormányzatnak az összehangolására volt szükség, amelyet a TDM 2011 novembere óta hatékonyan végez.

– Bár a TDM-nek számtalan feladata van, a legfontosabbak között szerepel a marketing. Különféle marketingeszközöket alkalmazunk a térség népszerűsítésére abból a célból, hogy a tagjaink kínálatát egy termékként tudjuk hirdetni. Online és offline felületeket egyaránt használunk, mindig azt mérlegelve, hogy melyik a legköltséghatékonyabb, legkreatívabb és legtrendibb – vázolta a mára már 149 taggal rendelkező egyesület munkáját Mihály Mariann TDM menedzser.

A vendégéjszakaszám emelkedés mellett ugyancsak előremutatónak tartja, hogy a térségbe érkező turisták egyre hosszabb időt tartózkodnak nálunk. A korábban jellemző 2-3 nap helyett tavasztól őszig gyakran 4-7 napot töltenek az üdülőhelyen, miközben mindinkább keresik a tartalmas programokat és az új attrakciókat. Emellett azt is tapasztalják, hogy egyre több a visszatérő vendég, ami azt igazolja, hogy a vendégek elégedettek a szolgáltatások színvonalával.

Mint elhangzott, cél a szezon meghosszabbítása, amelyet leginkább az üdülőterületek fejlesztésével lehet elérni. Ebben nagy segítséget jelentenek a pályázatok. Jelenleg is több beruházás van folyamatban, amelyek egy része remélhetőleg már az idei szezonban érezteti  hatását.

A rendezvényen Hodálik Pál alpolgármester Szarvas, Barna Antal, a Pénzügyi és Turisztikai Bizottság elnöke pedig Békésszentandrás turizmusát értékelte. Az elnöki és a munkaszervezeti beszámoló mellett szó esett a Felügyelő Bizottság munkájáról is, végül pedig elfogadták az Alapszabály módosítását.

A hosszú távú tervek között szerepel, hogy a Körös-menti desztináció 2026-ra bekerüljön a Dél-alföldi régió TOP5 turisztikai desztináció közé, s a turisták által éves szinten eltöltött vendégéjszakák száma átlagosan meghaladja a százezret.

0

Szarvasi fiatalok nyerték a FISE-kupát

0

Holnap 20 órától ismét éjszakai foci a Petőfi utcai csarnokban