in , ,

Több mint hétmillió forintból épült sportpark Csabacsűdön

Dankó Béla, Németh Szilárd és Molnár József0
Dankó Béla, Németh Szilárd és Molnár József

Bár már néhány hónapja elkészült, hivatalosan május 23-án avatták fel a csabacsűdi sportparkot. A Nemzeti Sportközpont beruházásában készült létesítmény 7,3 millió forint támogatásból valósult meg, önerőt nem igényelt.

Molnár József, a nagyközség polgármestere rámutatott, egy ilyen beruházás alkalmas arra, hogy egymást követő generációk hasznosan töltsék el szabadidejüket. Az önkormányzat gondolt a legkisebbekre is, ezért saját forrásból megszépült hintával és homokozóval egészítették ki a fejlesztést.

– A kisgyermek is apró lépésekkel halad céljai felé, így mi is minden apró lépéssel közelebb kerülünk céljainkhoz. Ilyen apró lépés a mai átadó ünnepség is, amely azt szolgálja, hogy javítsuk a helyben lakók életminőségét és nyugodt életfeltételeit – fogalmazta meg beszédében.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elöljáróban elmondta, arra kérte a település vezetését, hogy a helyszínre ne autóval, hanem gyalogosan érkezzenek. Útközben szemrevételezte a felújított iskolát, a főutcát és az egyházi fenntartásba került szociális intézményt. Mindezekből azt a következtetést vonta le, hogy a település vezetése mindet megtesz azért, hogy erősítse identitását, a megyéhez és az országhoz való tartozását.

Rámutatott, a sport kiemelt stratégiai ágazat, a kormányzat mindent megtesz a rendszeres testmozgás feltételeinek megteremtéséért. Mivel Magyarországon mindössze a felnőtt lakosság 10-15%-a sportol rendszeresen, fontos, hogy erősítsék ezt a területet. Ezért döntöttek úgy 2016-ban, hogy elindítják a Nemzeti Szabadidős Egészség Sportpark Programot. A célra 2,5 milliárd Ft-ot különítettek el.

– A program keretében felépülő sportparkoknak köszönhetően mindenki számára ingyenesen elérhető sportolási lehetőségek nyílnak meg. A lakosok helyben, a saját közösségükben mozoghatnak együtt. Az egészségmegőrzésen túl közösségformáló erővel is bírnak ezek a parkok, hiszen a fiataloktól az idősebbekig, a család apraja-nagyja használhatja őket – fejtette ki a fejlesztés hozadékait.

Utalt Orbán Viktor szavaira is, aki a Tokaji Vízitúra Központ átadásán úgy fogalmazott, van esélyünk arra, hogy Magyarország felálljon a fotelből, és sportért rajongó nemzetből sportoló nemzetté váljon.

Dankó Béla országgyűlési képviselő emlékeztetett, Csabacsűd a sportrendezvények terén is példát mutat. Évente kétszer futógálát rendeznek, amely néhány éve a becsület félmaratonnal egészült ki.

Hangsúlyozta, a helyi gondolkodásmód egybecseng a kormányzati törekvésekkel. A mindennapi testnevelésnek köszönhetően ma már átlagosan 1,2 millió gyerek mozog, és 250 ezerről megduplázódott az igazolt sportolók száma is. Emellett 11 milliárd Ft áll rendelkezésre a költségvetésben a szabadidős sport támogatására, illetve 2019-ben közel 120 nemzetközi sportversenynek ad helyet hazánk.

Az óvoda mögött elhelyezkedő park ütéscsillapító gumitégla borítást kapott, amelyen összesen hét eszközt alakítottak ki. A létesítmények mindegyike­ alkalmas erősítő­ edzésformák gyakorlására, has- és hátizom-erősítő gyakorlatokra, fekvőtámaszra, lépcsőzésre, létramászásra, valamint függeszkedésre.

Az önkormányzat tervei között szerepel a jövőben a játékok bővítése abból a célból, hogy a családok minél több minőségi időt tudjanak itt eltölteni.

Féltucatot lőttünk Szeghalmon

0

A Gerald Durrell-projekt