in

Hogyan lesz a semmiből valami?

0

Véletlen beszélgetésből, derült ki Békésszentandráson, amikor néhány héttel ezelőtt hulladékból hasznosat igyekeztek készíteni a szentandrási kertbarátok Lázár Mihállyal és Szécsi Balázzsal. A hulladékból, amit kidobnánk is lehet valamit csinálni.

A kertbarátokkal rendszerint együtt mozog az a Valami, amit a szintén kertbarát Cziglédszky Marianna és kreatív ismerősei fémjeleznek. A Facebookon létrehozott egy csoportot Valami néven. Várta, hogy majd csak talál valaki jobb nevet, de nem, így maradt Valami a valami. Abszolút szervezet nélküli formában működnek, nem is szeretnének semmivé alakulni.

Kertbarátok lévén, szándékaik szerint a fiatalítás, illetve a zöld iránti szeretet átadása a cél a virtuális világ által rabul ejtett ifjúság számára. Ültettek hagymát cserépbe, de volt sünváró és textiles foglalkozások, filcvarrás, makettezés, csajos de pasis dolgok is, sorolta Marianna, “a lényeg, hogy aki szeretne valamit bemutatni, hozza az alapanyagokat”, tette hozzá.

Az önkormányzat támogatta őket, sőt, egy helyiséget és egy darab földet is kaptak a hajdanán gyakorlókertnek nevezett területen. A tél folyamán esemény eseményt követett, és hamar rájöttek, hogy már kicsi a rendelkezésre álló helyiség.

A Hulladékból hasznosat elnevezésű alkalmukon Szécsi Balázs mutatta meg a fiataloknak, hogy hogyan lehet kidobásra ítélt pillepalackokból komposztálót készíteni, fóliaalagutat szamócára, kisállatketrecet nyulaknak, vagy egy kotlóalja kiscsirkének, de jó lehet kitört istállóablak helyére is illeszteni.

– Ma egy hete volt az a jégeső. Ennél nem kell félni, hogy elveri a konyhakertet, erről lepereg. A másik előnye, hogy így hideg vízzel is lehet locsolni, mert mire átmegy rajta a víz, felmelegszik, és nem lesz stresszes a növény – mondta Szécsi Balázs, miközben megmutatta a kész termékeket. Ha valaki már egy panelt megcsinált, a többit már otthon is össze tudja állítani, állítja.

Legújabb ötletük, a futóbabverseny, aminek a plakátja, illetve kiírása galériánkban is látható. A lényege az, hogy a szentandrási gyereknapon, ami az idén az iskolaudvaron lesz megtartva, alapanyagot kell kérni a Valamiben. A csomag tartalmaz hat darab karósbabot, amit egy futásra alkalmas helyen el kell ültetni, hogy majd a verseny lefújásának a napján, augusztus 1-én cérnával lemérjék a célba érőket.

0

Nemzetközi Természetfilm Fesztivál a SZIE szarvasi karának részvételével

0

Csodálatos világ az öregdiákoknál