in , ,

Lazulj Szarvason, kóstolj helyi ízeket!

0

A tavalyi sikert követően újabb löketet kapott a Körös-menti TDM, és másodízben is megszervezte a helyi termékek vásárát. Ezúttal 8 helyett már 19 kistermelővel vették fel a kapcsolatot, és invitálták őket június 9-én a Zenepavilonnál felállított faházakhoz.

– Az a célunk, hogy ne csak a turizmust népszerűsítsük, hanem a hozzá szorosan kapcsolódó helyi termelőket és termékeiket is. Szerintem Szarvason és környékén ezekből átlagon felüli a felhozatal, és mi is folyamatosan keressük a fiatalokat. Körbejárva a standokat most is jól látszik, hogy a visszatérő arcok mellett újak is felbukkannak, legyen szó egyedi ékszerekről, házi süteményekről vagy épp füstölt áruról. Arra törekedtünk, hogy minél szélesebb legyen a kínálat, de egy termékfajta lehetőleg csak egyszer jelenjen meg – engedett betekintést a program hátterébe Mihály Mariann TDM menedzser.

Kiemelte, a vásárból kiindulva egy komplett hétvégi programcsomagot fűztek fel, amelyet „Lazulás Szarvason” névre kereszteltek. Dr. Váradi Lászlóné ötletét alapul véve olyan helyi attrakciótulajdonosokat és programszolgáltatókat szólítottak meg – több mint 15 helyszín -, akik hozzájárulhatnak a napjainkban egyre elterjedtebb slow életérzés megtapasztalásához. Ennek lényege, hogy keressük azokat a lehetőségeket, amelyek kizökkentenek bennünket a hétköznapi rohanásból, és segítenek megélni a pillanatot, valamint befogadni teljes szívvel és lélekkel a környezeti és kulturális szépségeket.

A kezdeményezés keretében arra kértek mindenkit, hogy lehetőség szerint keressenek fel legalább öt ilyen pontot, a teljesítést pedig pecsétgyűjtő füzetükkel igazolják. Ezt juttassák vissza június 12-ig a TDM irodába. A részvevők közül sorsolnak, és a legszerencsésebbek ajándékokban részesülnek.

Úgy látja, a térségbe érkező vendégek köre továbbra is nagyon változatos, és egyre nagyobb létszámban jelenik meg az a réteg, aki néhány napig kizárólag pihenni, kikapcsolódni szeretne a vízparton, és nem vágyik a nyüzsgő városi életre. Mellettük a főszezonban továbbra is a családok vannak túlsúlyban, az elő és az utószezonban pedig a nyugdíjasok száma növekszik meg. Egy szűk szegmenst képeznek az ún. identitásturisták, akik örömmel fedezik fel régi Magyarország mértani középpontjának szépségeit.

A helyi termékek vásárát 10 és 22 óra között kulturális programok kísérték. A szarvasi intézmények és művészeti csoportok mellett az érdeklődők megismerkedhettek a herbafulvo essencia étrendkiegészítő jótékony hatásaival, illetve a HPV vírus veszélyeiről is hallhattak tájékoztatást.

– Tegnap este véletlenül tudtam meg, hogy lesz ez a kis vásár, és megbeszéltük a párommal, hogy kijövünk. Sajnos eléggé hozzá vagyunk szokva a multik termékeihez, és szerettük volna kihasználni a lehetőséget. Tudjuk, hogy a helyi termékek finomabbak, egészségesebbek. Nekünk is van egy barátunk, aki ilyesmivel foglalkozik. Nagyon szeretjük az által készített paradicsomos és fokhagymás ízesítésű fürjtojásokat – lelkendezett Válkovszki Mihály, aki Csabacsűdről látogatott el a rendezvényre.

A nap második felében a zenéjé volt a főszerep. Fellépett a The Rollercasters és Kepenyes Pál, a rendezvényt pedig az Apropó akusztik kétórás koncertje zárta.

0

Közösségépítés Szekszárdon

0

A benkás tanulók rajzos sikerei