in ,

Határtalanul (Quick Response) kódolás

0

A Gyulai SZC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma idén is nyertes a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt Határtalanul! pályázatán. E program során összesen 2 971 280 Ft támogatást nyertünk a pályázat megvalósításához. Az előző évhez hasonlóan szintén adai diákokat láttunk vendégül és mi is élvezhettük a vajdasági diákok vendégszeretetét. 24 „székelyes” diák és 3 pedagógus, illetve 25 adai diák és szintén 3 pedagógus vett részt a pályázatban és szerezhetett életreszóló élményeket.

Két egymást követő héten sikerült megvalósítani a projektet. A vajdasági diákok május 20-24-ig voltak a vendégeink Szarvason, majd egy hétvégét pihenve, a következő héten már mi utaztunk hozzájuk Adára, május 27-31-ig.

A pályázatban résztvevő diákok mind magyarságuk, mind műszaki orientáltságuk közös vonásai kapcsán izgalmas utazássorozatban vehettek részt, melynek végeredményeként elkészült a meglátogatott nevezetességekről és a tanult szakmákhoz kapcsolódó üzemlátogatásokról két darab útvonalakat tartalmazó térképes leporelló. Ezeken a leporellókon QR kóddal készítve tároljuk a helyszín GPS koordinátáit és egy másik QR kódban ismertetjük a helyszínt röviden. A térképre csoportképeket ragasztottunk, mellyel igazoljuk, hogy ott jártunk.

Az adai diákok számára nem volt ismeretlen városunk és a vendégül látó diákok sem, sőt igaz barátként tértek vissza városunkban a pályázat első hetében. A szarvasi diákok izgatottan számolták a napokat a kezdésig, annyira várták vajdasági barátaikat. Mozgalmasan telt az első hét itt Szarvason. Hétfőn ellátogattunk a Szarvasi Evangélikus újtemplomba, majd a Mini-Magyarország Makettparkba. Második napon a kecskeméti Mercedes gyárat tekinthettük meg, ami a két iskola tanulóinak szakmájához illeszkedik mind az informatika, mind a gépipar területén, majd a Cifra Palota nyűgözte le a diákokat. A következő napon Szegeden és Ópusztaszeren jártunk, gyönyörködhettünk a városban és visszarepültünk a honfoglalás korába az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a Feszty-körkép láttán. Gyulán a történelem mellett a szórakozásra is jutott idő, a 16. századi Almásy-kastély megtekintése után a Gyulai Várfürdő nyújtott kellemes feltöltődést a diákok és pedagógusaik számára. A hét zárásaként elkészült a térkép és a diákok búcsút vettek egymástól egy rövid időre, de izgatottan készültek a következő hétre.

Egy rövid hétvége után május 27-én hétfőn buszra szálltunk és kezdetét vette a pályázat második hete, elindultunk Adára. Az adai diákok és tanáraik nagy szeretettel fogadtak minket az iskolájukban a megérkezést követően, majd elfoglaltuk szállásunkat, később Ada nevezetességeit nézhettük meg, és az estét közös önfeledt Activity partival zártuk. A második napon Óbecsére látogattunk, ahol bemutatták nekünk az izgalmas Than-házat, ahol nagyon jót „játszottunk” és közben a fizika törvényeivel is ismerkedhettünk. Innen utunk az Aracsi Pusztatemplomhoz vezetett, ami lenyűgöző látványt nyújtott. A 13. századi templom romjaihoz egy Szent István legenda is kapcsolódik, melyet izgalmas volt hallgatni.

Az időjárás egész héten játszott velünk, hol sütött a nap, hol esett az eső, a harmadik napon pedig ránk szakadt az ég. Jégeső kísért minket egyik helyről a másikra. Szabadkán telt ez a délelőtt, ahol egy káprázatos zsinagógába látogattunk először, amit 40 év alatt újítottak fel, hogy ezt a látványt nyújtsa. Gyönyörű rózsaablakok, káprázatos színek jellemzik az épületet. Majd megnézhettük a Szabadkán született Kosztolányi Dezső szobrát is. Ezen a napon Palics lett volna a következő helyszín, de az időjárás közbeszólt és a palicsi állatkert parkolójában a buszból nézhettük a ránk zúduló jégesőt.

Bíztunk abban, hogy Zentán jobb idő vár ránk és meglátogattuk a zentai csata emlékművét a Tisza partján, ahol a közös fotó elkészítése után újra ránk szakadt az ég és senki se maradt ezek után szárazon. A negyedik napon viszont kegyes volt hozzánk az időjárás és csodálatos napsütéses időben élvezhettük az adai lovasvölgy egész napos programját. A völgy tulajdonosa Boldizsár Kornél már ismerősként fogadta csapatunkat a tavalyi kirándulás után. Lovasíjász bemutatót láthattunk, lovagolhattunk, bárki íjászkodhatott, ízletes, helyben készített finomságot kaptunk ebédre, majd lovaskocsikázhattunk a városban. Az estét nagyon izgalmas focimeccsel zártuk, ahol a szurkoló diákok és tanárok kitettek magukért.

Pénteken nehezen akartuk elhinni, hogy vége van a hétnek és búcsúznunk kell. Csodás élményeket szereztünk és fájó szívvel hagytuk ott az adai vendéglátóinkat. Az utolsó délelőtt a hét összefoglalásaként megnéztünk egy prezentációt, majd elkészült a második térkép a helyszínekkel, QR kódokkal.

Azt gondoljuk, hogy a pályázat elérte célját, a projektet megvalósítottuk, és a szakmaiság mellett emberi oldalról is nagyon sokat kaptunk a két hét alatt.

Köszönjük a Gyulai Szakképzési Centrum vezetésének, az adai MSC Műszaki Iskola vezetésének, hogy biztosították a megfelelő feltételeket és lehetővé tették a programban résztvevők számára a nyugodt környezetet a lebonyolításhoz illetve külön köszönet támogatóinknak, segítőinknek:

·      Ozsváth Zsuzsanna igazgató asszony

·      Gilice Hilda igazgató asszony

·      Bartolákné Szabó Éva kísérő pedagógus

·      Farkas Tamás kísérő pedagógus

·      Sinka Attila kísérő pedagógus, projektvezető

·      Tápai Renáta kísérő pedagógus

·      Polyák Szollár Anna kísérő pedagógus

·      Lehocki Gábor kísérő pedagógus, diakónus

·      Tóthné Lipták Erzsébet pedagógus

·      Tóth Károly pedagógus

·      Szarvasi Gyermekélelmezési Nonprofit Kft – Rónyai Ágnes ügyvezető igazgató

·      Szentandrási Sörfőzde – Bukovinszky Béla ügyvezető

·      Szarvasi Újtemplomi Evangélikus Egyházközség

·      Mini Magyarország Makettpark- Bukovinszky Béla ügyvezető

·      Szarvasi Mozzarella Kft. – Rohony Miklós ügyvezető

·      Hungaro-Food 2009 Kft. – Gyekiczki János ügyvezető, Gyekiczki Gyöngyi

·      Gallicoop Zrt. – Erdélyi István László vezérigazgató, Domján Balázs

·      Cervinus Teátrum Szarvas – Csasztvan András ügyvezető igazgató, Farkas Norbert

Bartolákné Szabó Éva pedagógus | Sinka Attila pedagógus, projektvezető

Valach Mária és Babák Mihály (Fotó: Hegedűs Éva)0

Ecsetre és vászonra cserélte a jelmezeket Valach Mária

0

D.A.D.A. nap: A legtöbb fiatal a rossz társaság miatt indul el a lejtőn