in

D.A.D.A. nap: A legtöbb fiatal a rossz társaság miatt indul el a lejtőn

0

A fiatalokat fenyegető négy komoly veszélyre, a dohányzásra, az alkoholra, a drogra és az AIDS-re hívta fel a figyelmet Szarvas Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata. A kifejezések kezdőbetűire építve a 2007-ben elindított program D.A.D.A. napként került be a köztudatba. A június 17-i rendezvény helyszíne ezúttal is az Arató utcai közösségi ház volt.

Nagy Nikolett, a kisebbségi önkormányzat soros elnöke elmondta, tapasztalataik szerint a probléma középiskolás korban jelenik meg, és a fiatal felnőtteknél is megfigyelhető. A kiváltó okot a leggyakrabban a kortársak befolyása és a rossz társaság jelenti, ami miatt elindulnak a lejtőn lefelé. Mindez magával vonja azt is, hogy a szülőktől is eltávolodnak, és sajnos gyakran csak jóval később derül fény az egyre súlyosbodó szenvedélybetegségre.

– Gondot jelent sajnos az is, hogy a gyerekek nem vesznek tudomást a bajról, hanem egyszerű játéknak, szórakozásnak tekintik. Szerencsére az látjuk, hogy a roma közösséget nem széles körben érintik ezek a problémák, inkább egy-egy eset kirívó eset kapcsán találkozunk velük. A leggyakrabban a kábítószerhasználat van jelen, aminek a hátterében valószínűleg az áll, hogy az újfajta dizájner drogok nagyon könnyen hozzáférhetőek, és az áruk is rendkívül alacsony – foglalta össze az észrevételeiket.

A tizenkettedik alkalommal tartott prevenciós nap eredetileg – ahogyan az előző években is – a rendőrséggel együttműködésben valósult volna meg, sajnos azonban egy betegség közbeszólt. Így részeg szemüveg és TOTÓ helyett ezúttal a sporté volt a főszerep. Az érkezőket speciális ugrálóvár és foci várta. Ez utóbbi olyannyira népszerű volt, hogy még a játékhoz szükséges fontos kellék, a kapuk érkezése előtt elkezdték rúgni a bőrt a sportszerető fiatalok. Köztük volt Bódi Máriusz is, aki személyes példáján keresztül bizonyította, hogy nincs szükség pótszerekre.

– Unokatesóm mondta, hogy menjek el próbajátékra Gyulára. Így is tettem, és felvettek az ottani Grosics Labdarúgó Akadémiára. Jövő hónap közepén költözöm a kollégiumba, ahonnan hetente kétszer járok majd haza. Nagyon örülök neki, és megnyugtat a tudat, hogy az unokatestvérem is ott van, így tud majd nekem segíteni – mesélt a beteljesült álmáról a 14 éves tehetség.

Rostás Zsolt, a roma kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese szomorúan beszélt arról, hogy sajnos már olyan esetekkel is találkozott, amikor a kábítószer kórházba juttatott valakit, illetve emberéletet követelt. A probléma felismerésekor a roma társadalomban általában nagy segítséget jelent a család és a rokonság, akik minden eszközzel megpróbálnak segíteni a bajba jutottan. Ezzel együtt azt is látni kell, hogy a végleges döntést minden esetben az érintettnek kell meghoznia.

A D.A.D.A. nappal párhuzamosan a közösségi ház épületében egy családi nap is zajlott, amelyre a „Bari shej”, avagy nagylány névre keresztelt projekt résztvevőit hívták meg.

0

Határtalanul (Quick Response) kódolás

Dr. Kutas Ferenc és Harencsár László (Fotó: Hegedűs Éva)0

Korrekt katyvasz, rendezetlen káosz Harencsár tollából