in ,

Harminc év után búcsút vesz a közélettől Földesi Zoltán

Földesi Zoltán (Fotó: Hegedűs Éva)0
Földesi Zoltán (Fotó: Hegedűs Éva)

Utolsó sajtótájékoztatóját tartotta június 24-én közéleti szereplőként Földesi Zoltán. Már az öltözékével is jelezte, hogy több szempontból is rendhagyó lesz ez az esemény. Mögötte sok választási plakát sorakozott, jelezve, hogy az elmúlt három évtized mozgalmas időszak volt az életében.

Elöljáróban elmondta, már a múlt heti testületi ülésen lemondott minden közéleti tisztségéről, határidőként pedig a hó végét jelölte meg. Önkormányzati képviselőként 20 évet és 8 hónapot dolgozott, országgyűlési képviselőként pedig további három cikluson keresztül tevékenykedett. Összesítve ez mintegy 9200 munkanapot jelent, amelyből nem volt olyan hét, amikor ne jelent volna meg valamilyen hivatalos platformon.

Pályafutásának összegzését megelőzően megszokott módon beszélt a testületi ülésen történtekről. Érintette a rendőrségi beszámolót, amely véleménye szerint olyan, mint a foci: mindenki ért hozzá. Oltyán Sándor rendőrezredes szájából elhangzott, Békés megye országosan az első három legbiztonságosabb megye közé tartozik. Természetesen vannak bűncselekmények, de a felderítettség aránya magas. Személy szerint elismeréssel szólt a rendőri munkáról, és bízik benne, hogy a tendencia továbbra is így marad.

Beszámolót hallhattak a szociális és családvédelmi helyzetről is. Gratulált mindazoknak, akik naponta áldozatos munkát végeznek, és foglalkoznak a rászoruló, problémás családokkal.

Országos közéleti eseményeket érintve szólt az európai parlamenti választás következtében kialakult helyzetről. Úgy véli, bár a kormánypárt Magyarországon fölényes győzelmet aratott, Európában nem mérvadó. A határokon belül 2,3 millió ember hitte el, hogy hazánkat a migránsveszély fenyegeti, mivel a közmédia még jelenleg is napirenden tartja a témát. A kontinensen ellenben az 500 millió EU-s állampolgár fél százalékát adja Magyarország, s hazánkat ennek megfelelően kezelik.

Úgy látja, hogy az EU-s választás mindenképp változást hoz a közéletben, s az MSZP háza táján is. Az ország rossz úton jár, ami előbb-utóbb átrendeződéshez vezet. Mindez szerinte önkormányzati szinten is leképeződik, és ősztől a városban is valószínűleg más lesz a helyzet. Prognózisa szerint jelentős cserék lesznek a testületben, s véget ér az a békés periódus, ami az elmúlt 15-20 évet jellemezte. Ezzel együtt megváltozik a politikai helyzet, és el fog amortizálódni az önkormányzatok helyzete is.

Emlékeztetett mindenkit Babák Mihállyal közös hitvallására, mely szerint várospolitikában kell gondolkodni. Elismerte, olykor voltak késhegyig fajuló vitáik is, ennek ellenére azt jósolja, hogy sokan vissza fogják sírni ezt az időszakot. Személy szerint 21 költségvetésből 21-et fogadott el, mert úgy érezte, ha az állami költésvetést megszavazza, helyben is kötelessége ugyanezt megtennie.

Döntései hátteréről szólva elmondta, úgy látja, most jött el az ideje a lezárásnak. Időben kezdte, és időben is szeretné abbahagyni. Becsületesen végigvitte a munkát az EU-s választásokig, mivel a felénél nem akarta abbahagyni. Az elkövetkező hónapok azonban teljes mértékben az önkormányzati választásokról szólnak, ezért nincs már több feladata.

Ha tudod, mikor fordíts hátat az bölcsesség, ha meg is teszed az bátorság. Ha emelt fővel távozol, az méltóság! – idézett egy aktuális közmondást. Ellentétben a gondolatokkal azonban ő nem hátat akar fordítani, hanem méltósággal, a saját döntése alapján szeretne kivonulni a közéletből.

Szólt arról is, hogy 27 évig vezette az MSZP helyi szervezetét, amelynek június 5-én mondott le az elnökségi tagságról. Munkáját oklevéllel köszönték meg, munkatársai pedig egy 1. helyezettnek járó díjjal tüntették ki jelképesen az elmúlt évtizedekben végzett közéleti és politikai munkáját. A legbüszkébb talán a tavalyi évben kapott Pro Urbe díjra, amelyet a városnapon vehetett át.

Pályája kezdeteiről elmondta, 1974-ben KISZ tagként kezdte, majd volt a Városi Bizottság tagja, titkára, később pedig a Szarvas Városi Tanács tagja is. 1989-ben alapító tagja volt az MSZP-nek, ’90 és ’94 között pedig a párt szarvasi irodavezetője. 1998-2002 között a megyei iroda vezetését látta el. Összesen három ciklust töltött a parlamentben, ahol az Oktatási és Tudományos Bizottság, majd a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjaként tevékenykedett. 1998-2002 között a Domokos László vezette Békés Megyei Közgyűlés frakcióvezető-helyetteseként dolgozott. Polgármester jelöltséget is vállalta 1998 és 2014 között összesen négy alkalommal.

Pályáját atipikusként jellemezte, mert a parlamentben kezdte, s utána lett pedagógus. 16 évig volt az Oktatási, Közművelődési Bizottság elnöke, 2014-2019 között pedig vezető tanácsnokként végezte munkáját. 2010 után csak az önkormányzatban dolgozott, s igyekezett tudása legjavával szolgálni a települést.

Mindemellett társadalmi munkát is vállalt. Hat éven keresztül vezette a helyi Kábítószerügyi Fórumot.

Nagyon hálás a szocialista pártnak, és azoknak a személyeknek, akik a párt megalakulása óta ennek a helyi szervezetnek tagjai voltak. Külön köszönetet mondott Králikné Molnár Anna kolleganőnek, a választóknak, a város vezetőinek, Babák Mihálynak, dr. Melis János címzetes főjegyzőnek, a nagy civil szervezeteknek, a város intézményeinek, a Cervinus Teátrumnak, a művészeti alapiskolának, a múzeumnak, a könyvtárnak és a helyi médiumok képviselőinek.

Üzenetként megfogalmazta, hogy vigyázzanak a helyi médiumokra! Úgy alakítsák át őket, hogy az utódaink is elmondhassák, hogy Szarvason korrekt tájékoztatás zajlik.

Külön köszönettel adózott a családjának, feleségének és a szüleinek is.

Terveiről szólva elmondta, négy és fél év van még a nyugdíjig, amelyet a Székely Mihály Intézmény munkatársaként nevelési területen fog eltölteni. Nagyon szereti ezt a munkakört is, és úgy érzi, támaszul tud szolgálni az olykor nehéz sorsú, csonka családban nevelkedett  fiataloknak.

– Jövő hónapban 60 éves leszek, életem kétharmadát a közéletben töltöttem. Sok-sok élményt szereztem, és rengeteget kaptam ettől a pályától, és rengeteget adtam, hiszen beletettem az életem – fogalmazta meg zárásként.

Köszöntet mondott azért a sok szeretetért, amit az emberektől kapott, és azt kívánja a szarvasiaknak, hogy sokáig éljenek jó egészségben. Szeressék, tiszteljék egymást, a búcsú pedig ne legyen végleges, hanem találkozzanak gyakran a jövőben is a civil életben.

0

Különleges versek, novellák a víz fölött

Az igazmondó juhász