in ,

Hajduch Nándor az előkelő nyolcadik helyen zárta az Eb-t Krakkóban

Sükösd Attila és Hajduch Nándor0
Sükösd Attila és Hajduch Nándor

Két tábor zajlott egymással párhuzamosan egy helyszínen, az Alkotmány utcai sportcsarnokban. A metszéspontot a sportág, a birkózás adta. Június 16-21. között regionális és serdülő válogatott táborban vehettek részt a kiválasztott sportolók. Az előbbiben nyolcvan, eredményei alapján érdemesnek ítélt fiatal sportoló edzehetett négy megyét képviselve, az utóbbiban pedig huszonkét fő készült az előttük álló megmérettetésre, az Eb-re. Köztük két szarvasi reménység, Tóth Patrik és Hajduch Nándor.

– A régiós tábor egy nappal később, 17-én kezdődött, de mindkettő péntekig tart. Napi szinten két edzésen vesznek részt a birkózók. Mivel elsősorban serdülőkről, 14-15 éves gyerekekről van szó, nagyon sok mindent lehet még náluk fejleszteni. Fontos, hogy összeszokjanak, több edzőpartner legyen, keményebb edzések. Nagyon meghatározó ez a felkészülés. Persze jobb lenne, ha több idő állna rendelkezésre, de egyelőre meg kell elégednünk ennyivel – mutatott rá az utolsó napok jelentőségére Sükösd Attila edző.

Úgy véli, a Szarvasi Birkózó Egyesületet már országosan is számon tartják. Jól példázza ezt a szabadfogású válogatott keret. A tizenöt fiatal közül ugyanis öten a Word Combat Games – középiskolások világversenyén – képviselhették hazánkat, további tíz fő pedig az Európa-bajnokságon vehet részt. Nagy örömére mindkét keretnek van szarvasi tagja. Az előbbin Tóth Patrik bizonyíthatott, az utóbbin pedig Hajduch Nándor.

Különösen büszke rá, hogy ezt az eredményt nagyon rövid idő alatt érték el a tanítványai. Míg a legtöbb egyesületnél 7-8 éves munka áll a gyerekek mögött, Szarvason feleannyi idő alatt tették meg ezt az utat.

A siker kulcsát nem elsősorban a tehetségben látja, hanem abban a munkában és kitartásban, amit a sportolók fel tudnak mutatni. Érdekességként elárulta, kezdetben épp Patrikról és Nándiról hitte el a legkevésbé, hogy birkózó lesz belőlük, de ők rácáfoltak. A befektetett energia mára megtérült, és bízik benne, hogy további magaslatok várnak még a fiúkra. (Tóth Patrik a World Combat Games-en  az előkelő ötödik helyen zárt – szerk.)

– Nincs rajtam különösebb nyomás, a sok verseny során már megszoktam a terhet. Nagyon örülök, hogy ott lehetek az Eb-n, ami remélem, hogy csak a kezdet. Az oroszok, örmények, grúzok nagyon kemények, a többi nemzet fiai tűrhetőek. Ha szerencsés vagyok, akár még egy dobogós hely is meglehet – latolgatta az esélyeket egy héttel a megmérettetés előtt.

Nándi nagy napja július 27-én jött el a Lengyelországban rendezett Eb-én. A fiatal reménység egy lengyelt és egy lettet legyőzve a nyolc közé jutott. Ott egy orosz riválissal került szembe, akivel nem bírt. Ellenfele az elődöntőben kapott ki, így Nándi kiesett. Az Eb-t végül a 8. helyen zárta szabadfogásban.

0

Alul semmi

0

A közbiztonság, környezetvédelem terén jól vizsgázott Békésszentandrás, a káresetek száma némi emelkedést mutat