in , ,

Eliza ismét meghódította Szarvast

0

Pénteken este újra eljött Szarvasra George Bernard Shaw Pygmalion című drámájának zenés változata a My Fair Lady a Békéscsabai Jókai Színház előadásában Radó Denise Jászai Mari-díjas színművész rendezésében. A zenét Frederick Loewe komponálta, a szövegkönyvet és a verseket Alan Jay Lerner írta. Mészöly Dezső, a szövegkönyvet, G Dénes György Kossuth-díjas a verseket fordította magyarra.

A történet ismert, Henry Higgins nyelvészprofesszor (Kautzky Armand) és Pickering ezredes (Bartus Gyula) találkoznak, egy operaelőadás után. A professzor egy virágáruslány Eliza Doolittle (Papp Barbara) kiejtését jegyzeteli. A két tudós ismeri egymás munkásságát. Higgins nem kevesebbet állít, minthogy pár hét alatt szépen beszélő hölgyet faragna a kis virágáruslányból, aki akár egy boltba is elmehetne dolgozni. Pickering Higgins vendége lesz. Másnap a lány felkeresi Higginst, hogy tanítsa meg beszélni, mert boltoskisasszony szeretne lenni. A két férfi nem éppen gentlemanekhez méltó fogadást köt, hogy Elizából a rossz grammatikával beszélő, közönségesen viselkedő lányból tökéletes „nyelvi megjelenésű” hölgyet farag. Pickering elfogadja a fogadást, és vállalja a költségeket. Megkezdődik a „kiképzés”, ami nagyon megerőltető elsősorban Eliza számára. Az első nem tervezett próba nagyon jól sikerül, hiszen Eliza apja Alfred P. Doolittle (Katkó Ferenc) sem ismeri meg lányát, amikor egy kis pénzért felkeresi a professzort. A második próba, egy nyilvános eseményen, a derbin, annyira jól sikerül, hogy Freddy Eynsford-Hill (Balázs Csongor) beleszeret Elizába. De eljön a végső próba, a bál, ahol Eliza hercegnőként viselkedik. Hazatérve a két férfi egymás szavába vágva meséli a történteket, Mrs. Pearce-nek, a házvezetőnőnek, mintha Eliza ott sem lenne, mintha nem rajta múlt volna a siker. Eliza Higgins fejéhez vágja a papucsát, és elmegy. Higgins még mindig nem jön rá, hogy beleszeretett Elizába. Erre csak a darab végén döbben rá.

Pénteken este igazi szórakoztató előadást láttunk fantasztikus színészi alakításokkal. Kautzky Armand nagyon jól játszotta a szórakozott, de faragatlan professzort, aki beleszeret „alkotásába”. Nem lehetett könnyű számára belépni egy olyan előadásba, amit nem próbált ebben a közösségben. Szolnokon ugyan ő játszotta Higgins szerepét Radó Denise rendezésében, de az egy másik előadás, másik koncepció volt. Kautzky Armand nem mindennapi, kellően magának való Higginst alakított. A színművész bársonyos, meleg hangja különleges.

Bartus Gyula Pickering ezredese ellentéte volt a professzornak, udvarias, segítőkész. Bartus Gyula alakítása azért is tetszett, mert énekelni hallani a színművészt, ritka alkalom.

Papp Barbara lubickolt Eliza szerepében, amely szerint nagy ívet járt be. A rút kiskacsából, hattyúvá változott. Papp Barbara lépcsőről való lecsattogásától, amikor hangos, közönséges, eljut a báli ruhában már egy szerény, gyönyörű nőig. A bál utáni megjelenése, már egy magára talált, okos, érzékeny lány. Papp Barbara, ahogyan az elmúlt évben is, pénteken este is elbűvölt tehetségével, játékával, de a közönséget is elvarázsolta Elizaként.

Katkó Ferenc Alfred P. Doolittle szerepében, szintén lebilincselte a nézőket. Alakítása annyira természetes, kedves, hogy a közönség azonnal a szívébe zárta. Két barátja Harry Ragány Misa, Jamie Dorogi Péter az illumuminált állapot több formáját mutatták be nagyon mulatságosan. Hármuk megjelenése üde pontjai az előadásnak.

Freddyt Balázs Csongor alakította szenzációsan. Hemperegve, kalapban énekelni egyedi. De jelenléte a színpadon figyelemre méltó. Fodor Zsóka Mrs. Pearce szerepében egy mosolygós, emberséges házvezetőnőt alakított, nagyon jó megoldás volt a dala, amit Gábor Anita énekelt, Fodor Zsóka táncolt nagyon kedvesen. A további szerepekben Somfai Éva, Nagy Erika, Hodu József, Árdelán László, Galambos Hajnalka, Szabó Zoltán, Lévai Attila és Árvavölgyi Patrik. Rajtuk kívül még nagyon sok színész, táncos, énekkar, színészhallgató is kellett a látványhoz, az érzéshez, hogy nagyon profi előadást lát a néző.

Az élőzene is emelte az előadás értékét. A zenekart ezúttal Rázga Áron vezényelte. A zenei vezető Gulyás Levente volt. A korrepetitor Galambos Hajnalka. A darab koreográfusa Sebestyén Csaba Harangozó-díjas táncművész. A impozáns díszlet- és jelmezterveket Húros Annamária tervezte.

A történet az előző évben már volt Szarvason, akkor két előadás telt meg, ami azt is jelenti, hogy érdemes ezt a darabot akár jövőre is elhozni, mert igény van rá, hiszen nagyon színvonalas előadást láttunk Radó Denise rendezésében. Az, hogy Higginst és Mrs. Pearce-t más színművész alakította, mássá tette az előadást, de a varázs ugyanúgy megmaradt. A rendező minden apró részletre figyelt, minden a helyén volt. A jelenetek, amikor legalább negyven ember van a színpadon, vagy amikor csak pár ember, mindig nagyon jól komponált. A nézőtéri lépcsők bevonása az előadásba, azt az érzést keltették, hogy a közönség is részese a nagy utcai jeleneteknek. Tudom, nagy munka felújítani egy előadást, de érdemes, mert a közönség hálás, hiszen nagyon hosszú tapssal köszönték meg a színművészek játékát. Profi előadást láttunk!

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Molnár Ábel0

Meghódította Európa legmagasabb csúcsát a 21 éves szarvasi hegymászó

Fotó: Baksi0

Regatta nyolcadszor