in

Illegális hulladéklerakás miatt áthelyezik az egyik üveggyűjtő szigetet

Közel három hónapja kerültek ki a szelektív üveggyűjtő szigetek a település hat pontjára. Az önkormányzat kérésének eleget téve a Lehel utcában, az Árpád utcában, a Jókai lakótelepen, a Szentesi úti lakótelepen, a Zöldpázsit utcai óvoda mellett és a Benka-Deák utcák kereszteződésében színes és fehér üveg gyűjtésére alkalmas edényeket állított fel a DAREH Bázis Zrt, amelyeknek az üzemeltetése kísérleti jelleggel kezdődött meg.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy megszűntek a szelektív hullladékgyűjtő szigetek. A felszámolásuk dr. Melis János címzetes főjegyző elmondása szerint „elemi lakossági igényként” jelentkezett. Az illegális hulladéklerakás ugyanis egyre nagyobb méreteket öltött, amely mögött jórészt a külterületről és az üdülőterületekről érkezők álltak. Ezzel párhuzamosan a 2017 januárjától bevezetett új hulladékgazdálkodási rendszernek köszönhetően megvalósult a házhoz menő hulladékgyűjtés, így megszűnt az önkormányzat fenntartási kötelezettsége a szelektív szigetek irányába. A problémát egyedül az üveghulladék jelentette, amivel a lakosság sok esetben nem tudott mit kezdeni.

– A jogalkotó úgy gondolta, hogy ahol vásároltunk, ott kötelesek visszaváltani az üveget, és nem foglalkozott tovább a kérdéssel. Mi azonban tudjuk, hogy a valóságban ez nem egészen így működik. Keletkezik olyan háztartási üveghulladék is, amelyet sehova sem lehet visszavinni. Ezekkel is kezdeni kell valamit. A vegyesbe tilos bedobálni, mert ha észreveszi a DAREH Bázis Zrt., nem viszi el a hulladékot, mivel állításuk szerint az üveg tönkreteszi a válogatórendszerüket – világított rá a korábban tapasztalt lakossági problémára.

Sajnos azonban mostanra kirajzolódott, hogy a korábbihoz hasonló anomáliák nem múltak el nyomtalanul. Az üveggyűjtő sziget nem rendeltetésszerű használata különösen az egyik üveggyűjtő szigetnél öltött jelentős méreteket.

– A Benka-Deák sarkán azt tapasztaljuk, hogy ismét ráhordják a szemetet. Egyesek nem az edényzetbe rakják, hanem mellé, ami a lakosság felháborodását is kiváltotta, mivel a játszótér közelében található – tájékoztatott a helyzetről Babák Mihály polgármester. – Be kell látnunk, hogy a lakosság nem igazolta vissza az elhelyezését, és nem alkalmazkodott az új funkcióhoz. Éppen ezért itt megszüntetjük az üveggyűjtő szigetet és a környék más részén, kamerával megfigyelt helyre helyeztetjük át, de másutt is kamerát akarunk felszerelni az illegális hulladéklerakás felszámolása céljából.

Közelről az is jól látszik, hogy nem csupán kisebb méretű vegyes hulladék került ide, hanem a szemeteszsákok között gumi, kiselejtezett televízió, ruha, sőt egy valamikor jobb időket látott WC-csésze is felfedezhető. A többi helyszínen egyelőre úgy tűnik, valamivel jobb a helyzet. Bár a konténerek körül elhajítva mindenütt találkozhatunk más jellegű hulladékkal is, alapvetően funkciójának megfelelően használják őket.

Babák Mihály nyomatékosan felhívta a lakosság figyelmét, hogy tartsa be a rendet. Ha többlethulladékuk keletkezik, vigyék ki a Komép Városgazdálkodási Kft. székhelyére, ahol piaci alapon átveszik. Amennyiben azonban a helyzet tovább romlik, az önkormányzat újabb lépéseket tesz az üveggyűjtő szigetek felszámolására.

0

Hunyadi: Nagyon gyenge kezdés után ezüst a megyei bajnokságban

0

Színházjegyekkel ajándékozta meg dolgozóit az Ótemplomi Szeretetszolgálat