in , , ,

A nézőtéri csend mindennél többet mond

Szemerédi Bernadett és Timkó János (Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia)0
Szemerédi Bernadett és Timkó János (Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia)

A VIII. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál 9. versenyprogramja Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című műve a Cervinus Teátrum előadásában, Dósa Zsuzsa rendezésében, a Cervinus Művészeti Fesztivál 9. napján.

A drámát a Cervinus Teátrum nagyszínházában mutatta be úgy, hogy csak a nézőtér felére, az első 8 sorba ültetett közönséget, vagyis egy nagyon bensőséges térben folyt az előadás, de a színpad méretére szükség volt. A Vízi Színház nézőtere hatalmas, ezért izgalmas volt, hogy hogyan fogadják a nézők ezt a nagyon bensőséges darabot. Ami a legfontosabb, a nézők lélegzetvisszafojtva nézték a két és félórás előadást. Igen, kell a dráma a Vízi Színházba is, mert ha jó az előadás, a nézőt magával ragadja, ezt a Cervinus Teátrum minden évben bebizonyítja, ahogyan ez pénteken este is megtörtént.

A történet, amit láttunk, időben is körülbelül annyi, mint amennyi a színpadi játékidő, egy este története. A családfő Big Daddy (Nádházy Péter) 65. születésnapját ünnepli a család. Az apa, aki saját erejével, munkájával épített fel egy húszezer holdas ültetvényt, beteg, de családja elhitette vele és feleségével, Big Mamával (Jónás Gabriella), hogy nincsen semmi komoly baj. Hazaérkezett a házaspár két fia, a nagyobbik fiú Gooper (Szabó Lajos) sikeres ügyvéd, felesége Mae (Bardon Ivett), és az öt leánygyermekük, Mae éppen a hatodik gyermekkel várandós. Hazajött a kisebbik fiú, a szülők kedvence Brick (Timkó János), aki egy sikeres sportkarrier és barátja Skipper halála után alkoholista lett, emiatt sportközvetítő karrierje is veszélyben. Lába gipszben, mert éjszaka alkoholos állapotban a gátfutást próbálta ki, de elesett, eltört a lába. Felesége Margaret (Szemerédi Bernadett), akit Brick a barátja haláláért okol, és büntet azzal, hogy tudomást sem vesz róla. Házasságuk szerelemből köttetett, a három pár közül az egyetlen, amelyik egyenrangú lehetne, ha nem lenne válságban. Bricknek és Margaretnek nincsen gyermekük, a papa halálos beteg, Brick alkoholista…

Bravúros színészi játékokat láthattunk mindenkitől. Timkó János Brick alakjában lebilincselően alakította az alkoholista férfit, akit csak apja tud felrázni. Önmaga ellen harcol, önmagát pusztítja. Apja szavai elértek hozzá, talán visszatalál az életbe, és feleségéhez. Szemerédi Bernadett Margaret-je lenyűgöző. Harcol férjéért, harcol a jövőjükért, közben nagyon magányos. Amikor senki sem látja, összekuporodik és sír, hogy azután megrázza magát, és visszamenjen a forró bádogtetőre, mert kibírja. Timkó János és Szemerédi Bernadett az első felvonásban zseniális kettőst alkot, Margaret az érzelmi kitöréseivel, Brick a hallgatásával, amit a színész testbeszédével, arcjátékával fejezett ki. Mindkét színész magas hőfokon égett, megteremtik a feszültséget a néző számára, és fenn is tudják tartani. Olyan érzelmeket mutatnak meg a közönségnek, ami nagyon bensőséges, csak két emberre tartozó.

Nádházy Péter Big Daddy szerepében határozott, hiszen ő az uralkodó a családban, jókedvű, mert betegsége a múlté, megjött a lelet nincs baj. Tele életenergiával kisebbik fián próbál segíteni, mert, ha neki sikerült, Bricknek is fog. Az őszinte beszélgetés valóban őszinte. Apa és fia nem hazudik egymásnak. Nádházy Péter és Timkó János kettőse ismét zseniális, összehangolt alakítás a két színésztől. Mindkettőjüknek – férfiak lévén – nehéz érzelmeket megmutatni, mégis olyan erős érzelmi hullámra kerültek, ahonnan már nincs visszaút. Az előadás csúcspontja a jelenet.

Big Mama szerepében Jónás Gabriella tökéletes! Számára is lehetőség volt, több érzelmet megmutatni, amit mesterien meg is tett. Több arcát láttuk, ami nagyon szerethető, bohókás, játékos, de határozott anya, ha éppen erre van szükség. Mae jó anya, jó feleség. Csörtéi Margarettel oda-vissza szúrások – bár talán gyakrabban oda. Bardon Ivett tökéletesen alakítja Mae minden oldalát, minden rezdülését, kedves, mosolygós, Mae érzelmi állapotait, kitöréseit ragyogóan alakítja. Goopert Szabó Lajos alakította kiválóan, csak villanásai vannak sokáig, az összefüggő jelenetben megmutatja, hogy határozott férfi. Gooper a jó fiú, az okos fiú, talán ezzel próbálja kivívni szülei elismerését – mindhiába, pedig ő szalad apjához, amikor az fájdalmában felkiált. Szabó Lajos alakítása is tele érzelmekkel, érzésekkel, játéka nagyszerű.

Polák Ferenc Tooker tiszteletes, Magyari László Baugh doktor, Balázs Henriett Sookey szerepében járult hozzá a sikerhez. Gooper és Mae gyermekeik: Sándor Noémi, Bagócsi Jázmin, Csapó Sára és Szemenyei Fanni.

Dósa Zsuzsa rendezése megérintette a nézőket, színészei borotvaélen táncoltak. Csak annyit mutattak meg, amennyi kell ahhoz, hogy azért maradjanak titkok, de a néző úgy érezze belesett a kulcslyukon egy kis időre, és drukkoljon, hogy sikerüljön felépíteni a jövőt, mind a hat szereplőnek. Bricknek, hogy letegye a poharat és az apja mellé álljon a nehéz időben és végre megbocsásson Margaretnek, hogy szerelmük, szeretetük újra kiteljesedjen és, hogy anya lehessen, hogy méltó, egyenrangú társa lehessen férjének, Bricknek. Goopernek, hogy megbocsátáson szüleinek és Bricknek, megtalálja lelki békéjét. Ha ez így lesz Maee ezt elfogadja. Big Mamának észre kell vennie nagyobbik fia szeretetét, azt, hogy neki is anyai szeretetre, elismerésre van szüksége, akkor sok szeretetet kaphat fiaitól, menyeitől, hogy a család valóban családdá, a szeretet otthonává váljon. És akkor megkönnyíthetik Big Daddy hátralévő idejét – együtt. Én hiszem, hogy ez lehetséges, mert a szeretet ereje falakat képes lebontani.

Nagy Szilvia díszlete lenyűgöző, ahogyan a jelmezek is. A fehér, a halványkék, az arany, amely a függöny, az ágytakaró, a kanapé színével, mind összhangot teremt, melegséget sugárzik. A színek még Brick pizsamájának, papucsának színével is harmonizált, minta ő is „tartozéka” lenne a szobának. A jelmezek gyönyörűek. Margaret kék ruhája nőies, a bordó csipkeruhája elegáns, gyönyörű. Mae halványkék virágos kismamaruhája harmonizált férje Gooper kék öltönyével, ingével. Big Mama barnás, lilás ruhája bohókás, amilyen ő maga. Big Daddy öltönye, inge a felesége ruhájával harmonizál. A kislányok „hercegnős” ruhái színesek. Nagy Szilvia, mint mindig, most is nagyon szép díszletet, jelmezeket tervezett. A jelmezterveket Zleszik Erika váltotta valóra.

Az előadás fontos része volt a fény, amit Valach Vendel tervezett. A hang és a zenei válogatás Ottlakán Renátó munkája, aki finom, lágy, jól illeszkedő dallamokat válogatott az előadáshoz.

A nézők hosszú tapssal és egy részük felállva köszönték meg a színészek és a rendező bravúros munkáját.

Az este ajándéka, az Üvegvarázs 2 db 5.000 Ft-os ékszerutalványa, valamint 50 db jegy a Holdvilágos éjszakán című kabaré előadásra. Az Üvegvarázs egyedi kézműves üvegékszereket készít. Roszik Ágnes az Üvegvarázs kreatívosa három éve áll a színház mellett, mert szarvasiként fontosnak tartja a támogatást, hiszen rajong a színházért. Ő már követi a szarvast! És mint minden este 2 db ajándék a deer.wood csapatától is.

Galambos Edit

A fotókat Gácsiné Petrovics Szilvia készítette.

0

Csángóföldtől Békésszentandrásig

0

Benkások sportosan