in , ,

Benkások sportosan

0

Évek óta hagyomány intézményünk alsó tagozatán, hogy június utolsó hetében táborozni hívjuk a sportolni vágyó gyerekeket.

Ebben a tanévben először vettünk részt az Erzsébet Napközis tábor pályázatán. A nyertes pályázatnak köszönhetően lehetőségünk volt arra, hogy színes, élménydús hetet biztosítsunk a táborozó kisdiákok számára. A sportolás mellé igyekeztünk becsempészni kézműveskedést, hagyományőrzést, egészséges életmóddal és környezettudatossággal kapcsolatos tevékenységet is a hét programjába.

Az első délelőttön először a közösségépítő és önismereti játékoké volt a szerep, majd mindannyian elkészítettük saját PET palack virágcserepünket. A délutáni sor- és váltóversenyek után pedig mustármagot ültettünk az elkészült cserepekbe. Nagy örömünkre a hét végére szép kis növénykék keltek ki a féltő gondoskodásnak köszönhetően.

A keddi napot a Szárazmalomban kezdtük. Horváth Mariann múzeumpedagógus és mesék, dalok segítségével megismerhettük a búza útját a kenyérig. Kipróbálhattuk az őrlőkövet, a kézi malmot és teljes kiőrlésű kenyeret gyúrtunk. A kézműves tevékenység sem maradhatott ki, hiszen a Szárazmalomról készíthettünk emléket domborításos technikával. A program zárásaként megérkeztek a lovak is, és megtekinthettük a Szárazmalom működését. Ebéd után a birkózó egyesület edzőtermébe vezetett az utunk, ahol egy új sportágat ismeretet meg velünk Sükösd Attila. A napot sétahajózással zártuk a Boglár hajón. Utunk során megfigyelhettük a Körös élővilágát.

A következő nap mozgással kezdődött. Kerékpártúránk úticélja a Körösvölgyi Állatpark volt, ahol az Európában élő állat- és növényvilággal ismerkedtünk. Persze a játszótér kipróbálására is szántunk időt. A délután az egészséges életmód jegyében telt. Gyümölcsturmixot, plakátot készítettünk és vetélkedőt rendeztünk, így szerettük volna felhívni a figyelmet a gyümölcs- és zöldségfogyasztás fontosságára.

Csütörtökön reggel gyalogtúrára indultunk a Történelmi Magyarország közepéhez. A Körös partján sor- és váltóversenyekkel, fáramászással, labdajátékokkal töltöttük el a délelőttöt. Délután az ifjúsági tábor területén a strandfoci és strandröplabda sportágakkal ismerkedtünk, és a napot strandolással zártuk.

A tábor utolsó napján buszra szálltunk, és meg sem álltunk Gyuláig. Az első megállónk a Steigervald tanya volt. Megtekintettük a tanya múzeumot, megismertük a tanyasi állatokat, illetve a lovaskocsikázás, lovaglás is a program része volt. A második megállónk a Gyulai várnál volt, ahol a kiállításokban és a vár épületében gyönyörködhettünk. Nagy kihívást jelentett a vártorony csigalépcsőinek a megmászása, de a bátorságpróbát mindannyian kiálltuk. A nap végén kissé fáradtan, de élményekkel telve szálltunk le a buszról.

Nagyon jó lehetőség volt ez a pályázat, hiszen a közös élményeken, új barátságokon kívül sportszerekkel és egy táboros pólóval térhettek haza a gyerekek a hét végén.

Szép nyarat és jó pihenést kívánunk minden Benkás kisdiáknak és pedagógusnak a nyári szünetre!

Medvegyné Gaál Eliza és Egriné Tusjak Otília

Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda

Szemerédi Bernadett és Timkó János (Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia)0

A nézőtéri csend mindennél többet mond

0

Augusztus 2-án szárnyakat kap Szarvas