in

Dr. Hanyecz Katalin érdemelte ki a tizenkettedik Szarvas-szobrot

Závogyán Judit és dr. Hanyecz Katalin (Fotó: Bodnár István)0
Závogyán Judit és dr. Hanyecz Katalin (Fotó: Bodnár István)

Hét éve indult útjára a „Bál a víz felett” rendezvénysorozat. A Szarvasért Alapítvány által megálmodott karitatív program helyszínét akkoriban merésznek és meglehetősen szokatlannak tartották, az idő azonban a szervezőket igazolta. A mocsári ciprusok és a Körös ölelésében megvalósuló esemény évről évre teltházzal, mintegy kétszáz fő részvételével zajlik.

– Az egyedüli bizonytalansági faktort az időjárás jelenti – avatott be a szervezés kulisszáiba Závogyán Judit kuratórium elnök. – Ma is kétszer pakoltunk. Először megterítettünk az étterem belső részében, majd miután Pártai Lucia azt mondta, hogy nem lesz eső, a kezdés előtt mintegy másfél órával egy teljes stáb közreműködésével újra kipakoltuk az asztalokat.

A megnyitóból kiderült, az alapítvány 2000 óta fogja össze mindazok szellemi, tárgyi és pénzügyi felajánlásait, akik a város fejlődése és hírneve érdekében bármit is tenni szeretnének. A 2012-ben megújult kuratórium ezeket a hagyományokat folytatja és a pályázati lehetőségeket kihasználva új ötletekkel, programokkal gyarapítja.

A jótékonysági bál kettős célt szolgál. Egyrészt támogatja azokat a tehetséges szarvasi fiatalokat, akiknek továbbtanulásuk nehézségekbe ütközik. Másrészt egy kitüntetés átadásával elismeri azokat a helyi tehetségeket, akik munkásságukkal öregbítették a település hírnevét. Az előbbi esetében elmondható, hogy a szervezet eddig 21 tanuló tanulmányainak megkezdését segítette, mintegy 4,2 millió Ft értékben, illetve tizenegy ízben ítélte oda a Szarvas-szobrot.

Závogyán Judit köszöntőjében utalt egy régi bölcsességre, mely szerint a hála azt is boldoggá teszi, aki adja, és azt is, aki fogadja. Köszönetet mondott azért, hogy ilyen sokan méltónak találják azt a célt, amit néhány éve megfogalmaztak. Úgy érzik, a támogatás a legjobbkor érkezik, hiszen egy sikeres, boldog élet megalapozását jelentheti az áhított főiskolai, egyetemi szak elvégzése. Az alapítvány vezetőjeként hálás mindazoknak, akik az előtérből vagy a háttérből segítik a munkájukat, és hozzájárulnak a bál létrejöttéhez.

Babák Mihály polgármester kiemelte, nagyon sok tehetséges gyerek él Szarvason. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a legtöbben közülük a pályaválasztást követően nem térnek vissza. Mindazonáltal büszkeséggel tölti el, hogy a családok helyben magas szintű képzést biztosító középiskolák közül választhatnak. Emellett szerteágazó civil élet – mintegy 110 egyesülettel – gondoskodik arról, hogy fejlődjön a település, és az emberek szeressenek itt élni.  Büszkeséggel beszélt a városban működő négy színházról is, melyek pezsgő kulturális életről tanúskodnak.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is. A település díszpolgára egyebek mellett szólt arról is, hogy az Parlament elfogadta a 2020-as költségvetést, ami a kiszámítható jövő alapját képezi.

A 12. Szarvas-szobrot a kuratórium döntése értelmében dr. Hanyecz Katalin, az arborétum igazgatónője kapta, akinek a laudációját Petneházi Andrea, az alapítvány alelnöke olvasta fel.

A díjazott csak nehezen hitte el, hogy az ő neve hangzott el, mivel a szervevők igyekeztek az utolsó pillanatokig titokban tartani az elismerés birtokosának kilétét.

– Bevallom, volt egy kis háttérzönge a fejemben, de annyira fáradt voltam, hogy még a bálba sem nagyon akartam eljönni. Aztán hirtelen mindenki engem kezdett el figyelni, és rólam beszélt, ami ismét váratlanul ért. Csak nehezen akartam elhinni, hogy rám esett a választás, hiszen a jelenlévők közül sokan megérdemelték volna ezt az elismerést – nyilatkozta az átvételt követő percekben.

A bál ünnepi részét vacsora, tánc és tombola követte. Az időjárás ezúttal kegyes volt a bálozókhoz, mert csak éjfél után jutott egy kevés az égi áldásból, melynek lecsengését már a színpadfedés alatt vagy az étteremben beszélgetve várták meg.

Fotó: Bodnár István

0

Szerelem, ó szerelem – magyarul és szlovákul

Fotó: Hegedűs Éva0

Járdát avattak Békésszentandrás szívében