in , , ,

Pierre Lenoir, azaz Fekete Péter a Vízi Színházban

0

A Cervinus Művészeti Fesztivál 13. napján, Szarvas Város újratelepítésének 297., Várossá nyilvánításának 53. évfordulóján – mutatta be a Cervinus Teátrum Somogyi Gyula – Zágon István – Eisemann Mihály Fekete Péter című operettjét hatalmas sikerrel, Varga Viktor rendezésében. A dalszövegeket Dalos László, Füredi Imre, Harmahi Imre, Kellér Dezső, Szilágyi László és Zágon István írták. Az előadás a VIII. Magyar Teátrum Nyári Fesztiváljának 10. versenyprogramja, egyben a Cervinus Teátrum színművészeinek utolsó napja volt a Vízi Színházban, velük már csak szeptemberben találkozhatunk újra.

Káprázatos vígjátékkal köszöntek el a színművészek a Vízi Színház színpadától, a közönségtől. Önfeledt játékkal mesélték el egy történetet: Pierre Lenoir (Polák Ferenc) minden cselekvésével bajt hoz másokra, jelenleg kéményseprőként dolgozik. Éppen Lucien Ouvrie (Széplaky Géza) házában tisztítja a kéményt, amikor „belebotlik” Lucien húgába Colette-be (Rigler Renáta), aki színésznőnek készülne, ha bátyja engedné, de most kétségbeesve telefonál, hogy a házavató estélyre pincért találjon – mert mindenki influenzás lett – mindhiába, mert a városban járvány van. Pierre-rel való találkozása arra ösztönzi, megvan a kisegítő pincére. A fiú hiába figyelmezteti a lányt, hogy nem lesz jó, mert ő csak bajt hoz másokra, Colette úgy gondolja, ez nem lehet igaz. A két fiatal között kezdetektől nagy a szimpátia. Megérkezik a ház ura, Lucien és utána Claire (Szemerédi Bernadett), aki a titkárnő helyett jött, mert az is beteg lett, Claire és Pierre régebbről ismerik egymást, így örülnek a találkozásnak. Claire munkájában maximalista és szerelmes főnökébe, de ezt a maximalizmust a főnök el is várja beosztottaitól. Megérkeznek a vendégek is, Gaston Auriel (Nádházy Péter), Lucien barátja és üzlettársa, aki szinte mindig ittas, ennek ellenére Lucien őt szánja Colette-nek férjül. Megérkezett Mme. Lefebre (Jónás Gabriella), aki Gastona veti ki hálóját. Egy jómódú családhoz tartozik egy komorna, Marie (Harcsa Boglárka), aki vidám, jókedvű, jószívű lány. Az este Lucien úgy dönt, részvénytársaságot alapít Pierre Lenoir pechszériájára.

A színészek briliáns játékkal szórakoztatták a közönséget. Polák Ferenc Pierre Lenoir (Fekete Péter) szerepében könnyedén játszotta végig az előadást. Komolyan alakította a fiút, pedig a humorforrások egyike ő volt, de ez a titok. Jószívű, kedves alak, csak peches. Colette és Claire akiknek tiszta szívből segít, mert mindkét lány – más-más okból, de kedveli Pierre-t.

Lucient Széplaky Géza bravúrosan alakította. Állandó pörgésben van, intézkedik, nem tűr ellentmondást. Húgát sem tekinti másnak, mint egy jó befektetésnek. Érzelmei a kezdetek kezdetén nincsenek – ahogy mondani szokták – a szíve helyén is dollárok vannak. Pierre egy történettel hívja fel a figyelmét Claire-re – a létra mesével, és be is jön, mert Lucien beleszeret Claire-be, de persze ehhez idő kell, hogy az eszével is, a szívével is rájöjjön erre.

Claire szerepében Szemerédi Bernadett ragyogóan vitte színpadra, az esetlen, pápaszemes titkárnőt, akit Pierre egy szép ruhával pillangóvá varázsol, hogy Lucien-nek megakad a szeme rajta. A félszeg, bizonytalan, kalapos lány szürkesége, egy estélyi ruha hatására magabiztosságot, határozottságot adott az immár nővé vált titkárnő számára. Claire érzelmi hullámait a színésznő tökéletesen érzékeltette.

Colette egy kedves lány, aki szabadulna bátyja szoros, segítőszándékú szeretetéből. Pierre éppen az ellenkezője testvérének. Colette és Pierre a bizalom miatt szeret egymásba, mert mindkettő maximálisan megbízik a másikban – ahogyan eddig senki bennük – és aztán persze kialakul a szerelem is. Rigler Renáta káprázatosan, mosolyogva, kedvesen alakította Colette szerepét.

Két profi színművész Jónás Gabriella és Nádházy Péter. Jónás Gabriella, Mme. Lefebre alakjában különleges, karakán hölgyet formált meg, humorosan, nagyon mesterien. Nádházy Péter egy részeges figurát vitt színpadra Gaston Auriel alakjában, kiválóan. Kettőjük tangója zseniális!

A komornát Marie–t Harcsa Boglárka tele életörömmel, szeretettel alakította. Hihetetlen energiabombaként száguldozott a színpadon. Tökéletes alakítás!

A táncosok, akik szerepeket is játszottak belesimultak a színpadon zajló eseményekbe, de jelenlétük élénkké tette az előadást. Balázs Henrietta, Baráth Enikő, Csasztvan András, Csere Polett, Drahota Albert, Magyari László, Szabó Máté és Tóth Eszter, aki beugrott az esti játékba, de, mint profi táncművész tűpontosan, mégis légiesen illeszkedett bele az összeszokott társaságba.

Varga Viktor mesterien irányította csapatát, igazi közönségsikert rendezett, mindezt nagyon színvonalasan. Eisemann Mihály nagyon szép érzelmes dallamai, a kiváló színészek és táncosok összehangolt munkája elbűvölte a közönséget.

A díszlet- és jelmeztervező ezúttal is Nagy Szilvia volt, aki látványos díszletet, és ízléses, szép jelmezeket tervezett.

Dramaturg Varga Viktor, zenei vezető Timkó János, koreográfus Magyari László, korrepetitor Iváncsó József, hangosítás Ottlakán Renátó, fényterv Kiss Dániel, fény Valach Vendel, a rendező asszisztense Pljesovszkiné Szeljak Mária.

Ezzel az előadással majdnem véget ért a VIII. Cervinus Művészeti Fesztivál, hiszen az utolsó napon már nem az övék lesz a színpad. Köszönet a Cervinus Teátrum művészeti igazgatójának Dr. Dósa Zsuzsának, Varga Viktor főrendezőnek, a színészeknek, táncosoknak és minden háttérben dolgozónak ezért a 13 napért. A közönség minden egyes napon otthon érezhette magát a Vízi Színház nézőterén, mert barátként fogadták őket, barátként bántak velük.

Dr. Dósa Zsuzsa az előadás végén ajándékokkal köszönte meg azoknak a gyermekeknek a munkáját, akik segítettek e két hétben a fesztiválon.

A Fekte Péter sem múlhatott el ajándék nélkül: a Summer Time Travel Szarvastól 2 db 10.000 Ft-os utazási kuponja és a JANKER Ital kis-és nagykereskedés 3 db 5.000 Ft-os ajándékcsomagján kívül nem maradt el a 2 db deer.wood termék sem, ami szintén gazdára talált.

Galambos Edit

A fotókat Gácsiné Petrovics Szilvia készítette.

Fotó: Hegedűs Éva0

Járdát avattak Békésszentandrás szívében

Kondor Péter, Babák Mihály és Lázár Zsolt (Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia)0

Kondor Péter Szarvas város új díszpolgára