in , ,

Egy szeletke Hollywood Szarvason

0

A szarvasi táborok palettája idén nyáron új színfolttal bővült. Július 8-12. között a mozi és a filmek világa került előtérbe a Cervinus Teátrum által meghirdetett programon. Az öt nap alatt a részvevők megismerkedhettek a mozitörténelemmel, és a helyi filmszínházzal kapcsolatosan is gyarapíthatták ismereteiket. A táborvezetők a több mint fél évszázados mozi korai időszakától kezdve egészen napjainkig kalauzolták el a részvevőket, amelynek keretében egyebek mellett szó esett a tekercses kópiákról és a digitális winchesterek koráról is.

Helyi mozigépészek történeteivel kísérve a táborlakók megismerhették a letűnt idők technikai eszközeit és a legújabb mozigépet is. Emellett ízelítőt kaphattak filmipar trükkjeiről, illetve a zöld hátteres grafikai megoldásokba (CGI) is betekintést nyerhettek. Érdekességként a moziplakátok elkészítésének folyamatáról is gyarapíthatták ismereteiket, sőt, alkalmuk nyílt saját plakátjaik elkészítésére is.

– Amikor ilyen idős voltam, nem volt lehetőség ezekkel a technikai eszközökkel testközelből találkozni – beszélt a tábor előnyeiről Farkas Norbert, a Szarvasi Mozi vezetője. – Fontosnak tartjuk, hogy olyan filmeket mutassunk meg a gyerekeknek a filmvásznon, amelyekkel korábban még nem találkoztak. Ráadásul ezeket autentikus helyszínen, egy jó kis közösségben ismerhetik meg, így reméljük, hogy maradandó élmény lesz számukra ez a tábor.

A hét minden napjára jutott egy-egy slágerfilm, melyhez stílszerűen ropogtatnivalót és az üdítőt is kaptak a gyerekek. A tábor során részesei lehettek a 3D-s mozi élménynek, és egyfajta időutazáskánt megtekintették a valaha gyártott legelső filmet is. A tábori napokat a szervezők mozikvízzel színesítették, a legtöbb helyes választ adók pedig ajándéktárgyakat kaptak a Szarvasi Mozi felajánlásából.

– Nagyon jól érzem magam. Megtudtam, hogyan készítik a filmeket, és GB (greenbox) előtt is fotózkódtunk. Érdekel a filmek világa, még azt is el tudom képzelni, hogy felnőttként ilyen munkám lesz – árulta el Szécsi Emma, aki saját bevallása szerint sok minden megtanult a szakterülettel kapcsolatosan.

A táborozók nem csak négy fal között töltötték a hetet. A játszótéri programok mellett drónos bemutatóval egybekötött kiránduláson vettek részt, zárásként pedig egy exkluzív meglepetést kaptak ajándékba.

A mozitábor július 29. és augusztus 2. között visszatér. A programra korlátozott létszámban még várják a jelentkezőket a 06/66-311-464-es telefonszámon vagy személyesen, a Kossuth tér 3. szám alatt.

Fotó: Babák Zoltán0

Véget ért a nyolcadik CervinusFest

Bátor György

Bátor György: Mindenekelőtt jó embereket szerettem volna nevelni