in ,

Szarvas a fellegekben

0

Egész délutános programmá nőtte ki magát pénteken a Szuhaj György neve által fémjelzett Szarvasi Képzőművészeti Tárlat. A katonai toborzóval és bemutatóval induló rendezvénysorozat az Evangélikus Ótemplom környékén, illetve a kapuit erre az alkalomra megnyitó Tessedik Sámuel Múzeum előtti téren zajlott, ahol a Magyar Honvédség Toborzó Irodája, a rendőrség és a katasztrófavédelem várta az egyenruhás szakmák, valamit munkájuk iránt érdeklődőket. A templomban 18 órától a Szolnoki Légierő Zenekara, illetve a Szarvasi Fúvószenekar közös kötelékét hallhatták a zenerajongók.

A felújítás alatt álló Tessedik Sámuel Múzeum erre a napra, mintegy nulladik napként megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt. Bent a Repülés témájú kiállítás megnyitója, valamit a 3T csoport (NSZK) Nehéz repülés című performance-a zajlott.

– Miért pont a repülés lett a téma és miért pont 2019-ben? – tette fel a költői kérdést Szuhaj György, amire egyből meg is adta a választ: Takács Miklós egy korábbi javaslatára lett ez a témája, a szarvasi alkotók tizenötödik közös kiállításának, ami mára nevet váltva a 4. Szarvasi Képzőművészeti Tárlattá vált.

62 alkotó, 78 kiállított művel érkezett a megújulás alatt levő múzeumba, ahol ma, Szuhaj György szavaival élve “21. századi szintű kiállítást tudunk rendezni, olyan a világítás, olyan a felfüggesztési rendszer, olyan a fal, olyan az egész tér”.

Takács Miklós háláját fejezte ki mindenkinek, akik szerepet vállaltak a délután folyamán.

– Egész életemben a repülés volt a középpontban. Mindig szerettem volna szárnyalni – mondta. Sajnos nem sikerült repülőgép-vezetői szakszolgálati engedélyt kapnia, de rengeteget repült, volt fedélzeti mérnök, és navigátor, de a magyar műrepülő válogatott műszaki vezetője és szerelője is.

– Én azt gondolom, hogy mindenki az élete folyamán álmában, képzeletében már repült. A repülés olyan sok mindent jelent. Jelenti azt a fizikai repülést, amikor beülünk a repülőgépbe és a botkormányt kézbe fogva repülünk, jelenti azt, hogy a képzeletünk szárnyal, élvezzük azt, amikor gyönyörű légi felvételeket látunk – definiálta a repülés megfoghatatlanságát.

Koller Miklós dandártábornok, A 86. Szolnok helikopterbázis parancsnoka, aki ma is aktív pilóta, Mi-24-es harci helikoptereket vezet, egész életében repüléssel foglalkozott, mindemellett sportrepülő is. Lánya katonai pilóta lesz.

– Mi, pilóták azt mondjuk, hogy az ég repülőgép nélkül csak üres levegő – árulta el a pilóták véleményét a repülésről.

– Jól csak a szívével lát az ember, s ami igazán fontos, az a szemnek láthatatlan. Ilyen a repülés is – zárta beszédét a megnyitón többször hivatkozott Antoine de Saint-Exupéry szavaival.

Szuhaj György a megnyitó után pogácsaroham és a távozás helyett a 3T csoport performance-át javasolta megtekinteni, aminek a címe “Nehéz repülés” volt.

A 3T mindig feladja a leckét, hogy mit is lát az ember. A földhözragadtabb magyarázat szerint az idén talán az élővilág evolúciójára utalhatott, ahogy a vízből kijőve először csak végtagjaik voltak az élőlényeknek, majd a kitollasodott dínók már el tudtak emelkedni a földtől, vagy az emberiség repülés iránti vágya hajtotta technikai evolúciót szemléltette, de az is lehet, hogy karamelles pattogatott kukorica elkészítésének receptjét láthattuk a földműves munkáktól kezdődően érintetve a madarak elriasztásának problémáját is. Kinek mit.

0

Indiánok avatták fel a Pepi-kert új attrakcióját

0

Gyerektáboron keresztül erősíti testvértelepülési kapcsolatait Csabacsűd