in ,

Öt nemzet fiai edzettek a III. nemzetközi birkózótáborban Szarvason

0

Ausztriából, Franciaországból, Németországból és Ukrajnából érkezett sportolók tanulhattak a Szarvason rendezett, III. nemzetközi birkózótáborban. A tervek szerint a nemzetek sora dél-afrikaiakkal, amerikaiakkal, finnekkel és észtekkel egészült volna ki, de vízumproblémák és erre az időpontra időzített versenyek miatt ez meghiúsult. A mintegy 120 sportoló augusztus 5-11. között napi két edzésen vett részt, válogatott edzők irányításával.

– Annak idején Wöller Gergőben és Ákosban, a Vasas SC edzőiben, egyúttal jó barátaimban merült fel, hogy lehetne-e egy edzőtábort Szarvason tartani. Így került hozzánk tavaly a rendezvény, idén pedig már nem is volt kérdés, hogy folytatjuk-e. Egy éve az Erzsébet-ligetben terítettük le a birkózószőnyegeket, most pedig az Alkotmány utcai sportcsarnokban, ahol kiváló kollégák foglalkoznak a gyerekekkel – tájékoztatott a tábor előzményeiről Sükösd Attila, a Szarvasi Birkózó Egyesület edzője és elnöke.

A tábor négy napján már negyed 8-kor talpon voltak a fiatalok. Reggeli tornával melegítettek az azt követő kőkemény edzésekre, amire a hétvége kivételével délután még egyet ráhúztak. A programba levezetésként egy sárkányhajózást is beiktattak, az Ildikó Cukrászda jóvoltából pedig jutalmul valamennyien megkóstolhatták kedvenc fagylaltjukat.

Bár a táborban túlnyomórészt fiúk birkóztak, néhány lány is bebizonyította, hogy képesek felvenni velük a versenyt. Egyikük Busa Réka volt, aki családjával Amerikában él, nyaranta pedig Magyarországon, a Vasas színeiben edz. Azt mondja, a gyengébbik nem tagjaként el kell fogadnia, hogy kétszer olyan erőbedobással kell dolgoznia ahhoz, hogy méltó helye legyen a mezőnyben.

– Nem mindenkinek való ez a sportág. Mentálisan és fizikailag olyan kemény erőpróba, olykor még a legelszántabbaknak is feladja a leckét. Velem is előfordult már, hogy néhány hónapra abba kellett hagynom, mert lelkileg nem bírtam tovább. Időre volt szükségem, hogy fejben végiggondoljam, mit is szeretnék elérni, és csak így sikerült fejlődnöm – mesélte korát meghazudtoló bölcsességgel a 14 éves lány, aki tavaly megnyerte a Virgina és Maryland államban rendezett bajnokságot is.

Az edzéseket Wöller Gergő mellett Bábszky Gergely irányította. Mellettük minden klubcsapat edzője besegített, így teljes rálátásuk volt a 9-14 éves korosztályból álló népes csapatra.

– A tábornak az a lényege, hogy a gyerekek külföldiekkel is találkozzanak. A legtöbben más-más stílust képviselnek, ezért sokat tanulhatunk egymástól. Úgy látom, hogy utánpótlás szinten jó a magyarok megítélése. Ahhoz képest, hogy kis bázisból dolgozunk, nagyon szép eredményeket tudhatunk magunkénak. Véleményem szerint mindig erőn felül teljesítünk, de persze soha nem lehetünk elégedettek. Ez a tábor is az fiatalok fejlődését szolgálja, azért, hogy egyszer majd világversenyeken bizonyítsanak – nyilatkozta a háromszoros Eb bronzérmes Wöller Gergő.

Az idei tábor remélhetőleg csak egy fejezet a megkezdett sorozatban. A tervek szerint a szervezők jövőre még nagyobb létszámot felvonultatva várják a birkózni vágyókat Szarvasra.

Fotó: Zentai Péter0

Frissült Békés megye turisztikai arculata

Csonka Dóra és Timkó János (Fotó: Babák Zoltán)0

Egy Jókais lány + egy Cervinusos fiú = két tehetséges színművész különleges estje