in

Együtt többet lehet tenni, mint egyenként

0

Látványos felvonulással vette kezdetét a XVII. Kistérségi Civil Napok, amely öt év után visszatért Szarvasra. Augusztus 20-án a civil szervezetek képviselői a Színfolt Mazsorett Táncegyesület és a Szarvasi Rezesbanda kíséretében vonultak az Ótemplom előtt felállított színpadhoz.

A megnyitóban elhangzott, a rendezvényt Szarvas város civil szervezetei indították útjára, s azóta a Körös-szög szinte valamennyi településére eljutott. 2007-ben létrejött egy ernyőszervezet Körös-szögi Civil Fórum Egyesület néven, amely azóta is összefogja és segíti a térségben működő társadalmi szerveződéseket. Munkájuk eredményeképp elkészült egyebek mellett a Damjanich utcai Civil Ház, amelyet az elmúlt években megtöltöttek programokkal is.

Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője köszöntőjében utalt egy Alfred Adler által 1911-ben megfogalmazott társadalomkritikára. Ebben a neves osztrák pszichiáter arról írt, hogy a társadalom darabokra hullik, az emberek elidegenednek egymástól, és mindinkább saját magukkal foglalkoznak. Úgy véli, napjainkban a legtöbben hasonlóan gondolkodnának. Mindazonáltal a civil kurázsi erejéről nem szabad megfeledkezni, ami akkor és ma is hegyeket tud megmozgatni.

– Vannak olyan emberi csoportok, akik felismerik, hogy együtt többet lehet tenni, mint egyenként. Közös pozitív célok mentén lehet szerveződni, és új dolgokat lehet létrehozni. Ez egy olyan hozzáadott értéke a társadalomnak, amely mellett nem mehetünk el köszönet nélkül – mutatott rá a civil szerveződések legfőbb mozgatórugójára.

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója arról beszélt, hogy a település civil szervezetei elöregedőben vannak, egyre idősebb korosztályt fognak össze. Ellenpólusként említette azokat a sportszervezeteket és művészeti csoportokat, akik utánpótlás neveléssel foglalkoznak, vagy épp sikerül köreikbe a fiatalokat is bevonni. Jó példa az utóbbira a Szarvasi Rezesbanda, a Színfolt Mazsorett Táncegyesület vagy akár a Babilon TSE is, akik az augusztus 20-i rendezvényt is színesítették.

Hangsúlyozta, tevékenységtől függetlenül ezek az elfoglaltságok kitartásra, türelemre, precizitásra nevelik a gyerekeket, és felkészítik őket a nagybetűs életre.

Brlás János, a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulás elnöke kitért arra, hogy a rendezvény nyolc település támogatásával jött létre. Körös-szögi Civil Fórum Egyesülettel 2000-ben egy együttműködési megállapodást írtak alá, s azóta kölcsönösen segítik egymás munkáját. Szólt arról is, hogy a társulás egy nagy intézményt működtet, közel 150 dolgozót foglalkoztat, és gyakran civilekkel partnerségben fejlesztéseket valósít meg. Gratulált a civilek munkájához és elért eredményeikhez, és további sok sikert kívánt elképzeléseik megvalósításához.

Hévízi Róbert, a Körös-szögi Civil Fórum Egyesület elnöke visszatekintésként elmondta, a rendezvény már szinte valamennyi kistérségi településen megfordult. Terveik szerint jövőre Hunyára is megérkezik, amellyel teljes lesz a kép. Az egyesület alapító tagjai között 33 civil szervezet szerepelt, de volt olyan időszak is, amikor 72 tagszervezettel büszkélkedhettek.

– A Civil Törvény elfogadásával sok minden megváltozott. Azok a civil szervezetek, akik nagyobb léptékben gondolkodtak, ma már egyedül gondoskodnak a pályázatírásról, könyvelésről és sok egyéb dologról, amelyek egy civil szervezet működéséhez szükségesek. Megszűntek azok a képzések is, amelyek segítették a civilek munkáját. Az egyesület most épp ezért kisebb lendülettel tudja folytatni a munkáját. Jelen pillanatban a Körös-szögi értékeket gyűjtjük össze. Már több kiállítást is megszerveztünk, és egy kiadvány megjelentetését is tervezzük – adott betekintést a munkájukba.

A nap során különböző művészeti csoportok szórakoztatták a közönséget, délben pedig a Suttyomba zenekar húzta a nótát a Víz-Hal-Ember Közhasznú Alapítvány által felajánlott halászlé ebéd mellé. Őket követően a Merényi Nikolette magánénekes és Kiszely Zoltán színművész hoztak el egy csokorravalót a legnagyobb operettslágerekből, majd a Városi Fúvószenekar és a Cervinus Teátrum művészei teremtettek ünnepi hangulatot. A rendezvény a civil zászló átadásával zárult, amelyet Babák Mihály polgármestertől Hunya község első embere, Hegedűs Roland vett át.

A képen a harmadik helyért folyó mérkőzésen készültek (Fotó: Babák Zoltán)0

A Deer Wood-osok nyerték az ünnepi strandröplabda vándorkupát

A Békés Megyei Önkormányzat bemutatja: Megyenap 2019