in , ,

Díjátadással zárult a Vízi Színház kilencedik évada

0
Fotó: Lipták Szabolcs • A-Team

Hétfőn díjátadó gálával zárult a Vízi Színház 9. évada. A házigazda Babák Mihály Szarvas Város polgármestere volt, a kezdésre váró nézőket hideg sör várta a bejárat előtt.

Szabó László a MTT titkára és Czitor Attila a Békéscsabai Jókai Színház színművésze köszöntötték a nézőket, és vezényelték le a díjátadó ceremóniát. A műsorban fellépett Kállai Bori színművésznő, Berkes János operaénekes, Steinkohl Erika és Bozsó József színművészek. Valamint a Békéscsabai Jókai Színház művészei: Csonka Dóra, Gábor Anita és Gulyás Attila színművészek, Földes Roxána és Mlinár Péter táncosok, valamint a Baross Imre Artistaképző artista növendéke, a Jókai Színház táncosai – Medovarszki Petra, Lehoczki Orsolya, Fazekas Döniz, Janis Zoltán, Bencze Zoltán és Korom Gábor. A zenét Sztojka Zoltán és zenekara szolgáltatta. A Gálát Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója rendezte.

A műsort színesítették a díjazott művészek produkciói.

A nyolc fődíjakat héttagú zsűri – dr. Kutas Ferenc a zsűri elnöke, Babák Mihály, dr. Melis János, Mihaleczné Kovács Mária, Paluskáné Udvarhelyi Judit, Gombárné Bata Mária és Galambos Edit – ítélte oda, akik nehéz, vitáktól sem mentes döntést hoztak, így született meg a határozat. Ezúttal a díjak anyagi támogatásról az Emberi Erőforrás Minisztériuma gondoskodott.

Emberi Erőforrás Minisztériumának díjai:

A Cervinus Teátrum Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című drámája a LEGJOBB ELŐADÁS díját nyerte el, rendező DÓSA ZSUZSA.

A Békéscsabai Jókai Színház Szente Béla Szárnyad árnyékában című történelmi játékáért SEREGI ZOLTÁN a LEGJOBB RENDEZÉS díját nyerte el.

Gaál Attila Csaba a Veszprémi Petőfi Sándor Színház Nóti Károly – Fényes Szabolcs –Szenes Iván Nyitott ablak című előadásában nyújtott alakításáért A LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ lett.

NEMES WANDA az Újszínház Tersánszky Józsi Jenő A kegyelmesasszony portréja című előadásában nyújtott alakításáért a LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ díját kapta.

BARTA ÁGNES a Nemzeti Színház Carlo Goldoni Házasság Palermóban című előadásában nyújtott alakításáért a LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ lett.

Kiss Jenő a Kecskeméti Katona József Színház Francis Veber Balfácánt vacsorára! című előadásában nyújtott alakításáért a LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ díját vihette haza.

A Turay Ida Színház Béres Melinda Csingiling és a kalózok című kalandos meséért a LEGJOBB JELMEZ díját nyerte el a jelmeztervező: Kassai Judit.

A Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Claude Magnier Oscar című bohózatért a LEGJOBB DÍSZLET díját nyerte el a díszlettervező Nagy Viktória.

A EEM díjain kívül a Magyar Teátrumi Társaság és Szarvas Városa is adott különdíjakat.

Magyar Teátrumi Társaság díjai:

A Budaörsi Latinovits Színház, Lázár Ervin A négyszögletű kerek erdő című mesejátéka a LEGJOBB MESEJÁTÉK lett.

Kiváló színészi alakításáért KÜLÖN-DÍJ Koltai RÓBERT részére Hunyadi Sándor – Márkus Alfréd – Verebes István Lovagias ügy című zenés játékban Virág úr szerepéért.

Szarvas Város díjai:

Szarvasi Vízi Színház Külön-díja az Egri GÁRDONYI GÉZA SZÍNHÁZ részére nyolcadik éve megjelenített magas színvonalú játékáért, a díjat Szarvas Város Képviselő Testülete adta.

Kiváló színészi alakításáért Polgármesteri külön-díj TIMKÓ JÁNOS részére, Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című drámában, Brick szerepéért.

JÓZSA MIHÁLY-DÍJ amelyet NÉMETH GABRIELLA a Békéscsabai Jókai Színház rendezőasszisztense nyert el A vágy villamosán című estjéért.

A Szarvasért Alapítvány Vigasz-díja a KÁRPÁTALJAI MEGYEI MAGYAR DRÁMAI SZÍNHÁZ részére a CHIOGGIAI CSETEPATÉ című előadásért, amelyet sajnos elmosott az eső, de a Szeparéban megtartották, csak úgy „A capella”.

Seregi Zoltánnak a Békéscsabai Jókai Színház igazgatójának külön-díja: a leghűségesebb néző ebben az évben Jurák Pál lett.

Szeretettel gratulálok minden díjazottnak, a NEWJSÁG és a magam nevében!

Az este végén tűzijáték zárta a 2019. évi 67 nap nyári programját.

A Gálán nem esett szó róla, de szeretném, megköszöni Szojka Cinthiának és az általa irányított csapatnak a nézőtéri munkát, amit naponta végeztek, a nézőkkel, segítették a házigazdákat, a fellépő művészeket. A háttérben dolgozó hangosítóknak, világosítóknak, mert nélkülük sem lett volna előadás. Köszönet mindenkinek, aki dolgozott azért, hogy a nézők jól érezzék magukat.

Köszönet a Magyar Teátrumi Társaság igazgatójának, dr. Szabó Károlynénak Marcsinak és csapatának a szervezését, hogy olyan előadásokat hoztak, ami a nézők tetszését is elnyerte, hogy sok időt töltött Szarvason, mosolya mindig nyugalmat áraszt. Köszönet Seregi Zoltánnak, a Jókai Színház igazgatójának, hogy mindig rajta tartotta a szemét a nyári eseményeken, jelenléte megnyugtató. Köszönet dr. Dósa Zsuzsának és Varga Viktornak a családias tizennégy napért, amit a Cervinus Teátrum biztosított számunkra.

Hálás köszönet azoknak a színházaknak, akik nyári szabadságuk alatt eljöttek Szarvasra játszani, szórakoztatni a közönséget, mert nélkülük nem lenne színház, itt a Körös fölé épített színpadon. Köszönet az ingyenes esték fellépőinek, hogy összeállították műsorukat, elhozták megmutatni. Köszönet Szarvas Város vezetőinek, hogy szeretik és támogatják a színházat. Végül köszönet a nézőknek, hogy hatvanhét napon keresztül megtöltötték élettel ezt a gyönyörű, amfiteátrumszerűen épített színház nézőterét, mert nélkülük nem lenne értelme.

Jelen sorok írója köszöni a NEWJSÁG szerkesztőjének, hogy írásai napi szinten megjelenhettek az oldalon, az olvasóknak pedig köszönöm a visszajelzéseket.

A kilencedik évad véget ért, találkozunk jövőre a tizedik évad kezdetén!

Galambos Edit

Fotó: Lipták Szabolcs • A-Team

Dernovics Tamás ezen helyzetéből nem született gól (Fotó: Babák Zoltán)0

Nem kezdett jól a Hunyadi

4. és 5. szarvasi helyezés a szegedi vébén