in

Előadásokkal segít az offline szülőknek a Városi Könyvtár

0

Mikor adjunk okos eszközt a gyerek kezébe? Mikortól és milyen keretek között használható a közösségi média? Többek között ezekre kérdésekre kereste a választ a Városi Könyvtár augusztus 7-én, a digitális médiaműveltség szülőknek című előadásában. A téma Erdélyi Tibor előadó szerint napjainkban azért is különösen aktuális, mivel a mai 30-40 éves szülők és gyermekek között a legnagyobb a digitális szakadék.

– Tudom, hogy elcsépelt téma és a könyökünkön jön ki, de mindenképp beszélgetni kell a gyermekünkkel. Legalább a megértés szintjéig el kell jutni a szülőknek azért, hogy ki tudják szűrni a káros információkat, és ne ékelődjön kettőjük kapcsolata közé az online világ. Első lépésként elegendő, ha megkérjük csemeténket, hogy mutassa meg azokat a játékokat, videókat, amelyek lekötik a figyelmét, és mondja el, mit szeret bennünk. Furcsa ezt kimondani, de ezen a területen a felnőtt sokat tanulhat a gyerektől, cserébe pedig eldöntheti, milyen tartalmakat engedélyez.

Állítja, bár általános recepttel nem lehet szolgálni, néhány alapigazságot el kell fogadni. Ezek közé tartozik, hogy a nem szabad végletekben gondolkodni, vagyis a tiltást és a korlátlan használatot is érdemes kerülni. Emellett fontos az is, hogy a szabályokat már ez elején lefektessük. Ez lehet időbeli vagy akár tartalomra vonatkozó keret, amelyeknek a betartását következetesen kontrolláljuk.

Ez egyik legnagyobb nehézséget véleménye szerint a kortárs csoport befolyása jelenti. A szülőknek gyakorta kell szembesülni a problémával, hogy gyermekük osztálytársaira, barátaira hivatkozva szeretné kitolni a korábban felállított határokat. A kérdést nehéz kezelni, de semmiképpen sem szabad túlságosan megengedőnek lenni.

– Próbáljuk minél később a digitális eszközt a gyermekünk kezébe adni, de ne túl későn – vélekedett az előadó. – A mai világban ugyanis elengedhetetlen az okostelefon vagy a tablet használata. Sajnos a szakemberek véleménye és a valóság gyakran köszönő viszonyban sincs egymással. A felnövekvő generáció már alig néhány éves kortól használja ezeket, ezzel együtt pedig fokozottan ki van téve a veszélyeinek is.

Az előadás részeként szó esett az adatvédelemmel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról is. Erdélyi Tibor leszögezte, sokat tehetünk a visszaélések kiküszöbölése ellen, ha odafigyelünk a beállításokra. Lehetőség szerint ne kattintsunk azonnal az elfogadás gombra, hiszen ezek általában a legnyitottabban kezelik a kérdést.

Az intézmény egyike az országos jegyzett Digitális Jólét Program (DJP) Pontoknak, amelyek az E-Magyarország pontok utódjaként jöttek létre. Baginé Tóth Erika intézményvezető elmondta, a pályázat jóvoltából számos digitális eszközhöz jutottak hozzá, amelyeken keresztül segítenek az információátadásban és bővítésben.

– A kollégáink DJP Pont mentor képzéseken is vehettek részt. Erdélyi Tibor és Szloszjár Edit könyvtárosok segítik a hozzánk fordulókat. A nálunk már korábban működő Internet Klubtól egyenes út vezetett idáig, bár azt tapasztaljuk, hogy a személyre szabott segítségnyújtást egyre inkább felváltják a szervezett formában történő foglalkozások – vélekedett.

A témában tartott előadások augusztus 14-én folytatódtak, amikor Szloszjár Edit a kontrollt vesztett fiatalokat és szüleiket látta el jótanácsokkal.

Fotó: Facebook.hu

Bemutatkoztak a Fidesz-KDNP helyi jelöltjei

Fotó: Babák Zoltán0

Kihirdették a Szarvasért Alapítvány fiatal díjazottjait