in ,

Ajtók nyíltak a Kis Herceg világára

0

Felhőket idéző anyagokon helyezték el azokat az újrahasznosított ajtókat, amelyekre pillantva új dimenziók nyíltak meg látogatók számára. A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium rajzszakkörösei talán minden korábbinál merészebbre vállalkoztak: használt ajtókat keltettek életre, rajtuk a Kis Herceg varázslatos világának egy-egy szeletkéjét idézve. A kiállításnak helyt adó Szarvasi Járási Hivatal aulája is valamelyest átlényegült. Az ablakok előtt sorakozó tablókon a világűr és különböző bolygók képei köszöntek vissza, jelezve, ez alkalommal mindenki egy képzeletbeli utazáson vehet részt.

A szeptember 6-i kiállításmegnyitón Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója a hivatalt zsúfolásig megtöltő fiatalokat látva örömének adott hangot, amiért ilyen sokan kíváncsiak az alkotásokra. Elárulta, magyarszakos diplomával is rendelkezik, ezért a főiskolán lehetősége volt a mű alaposabb tanulmányozására, elemzésére. Úgy véli, mindenkinek mást jelent Saint-Exupéry ikonikus regénye, és a különböző életszakaszokban is másképpen értelmezzük.

– Az egyik leggyakrabban elhangzó idézet a könyvből, hogy felelősök vagyunk azért, amit megszelídítettünk. E szerint felelősök vagyunk azért, ami körbevesz minket, értékelnünk és vigyáznunk kell rá. Becsüljük meg, amink van, és lássuk meg a mindennapi élet apró csodáit. A kiállítási darabokon végigtekintve kitűnik, a munkák a XXI. század egyik legfontosabb üzenetével csengnek össze, a környezetvédelemmel – elemezte az irodalom és a képzőművészet közti szoros kapcsot.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet NKft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, mindig nagy szeretettel érkezik Szarvasra. Úgy látja, a település jó példája a polgári városnak, aminek az alapját a kilenc éve működő Vízi Színház, a pezsgő kulturális élet és az összefogás adja.

Emlékeztetett az 1945 előtti időszakra, amikor a vállalkozások és a civilek együtt munkálkodtak, és komoly eredményeket tudtak felmutatni. Mint megfogalmazta, ez a polgári szemlélet találkozik a kiállításban, hiszen aktív részvevője egy vállalkozás, egy közigazgatási hivatal, valamint egy oktatási és egy közintézmény is. Meggyőződése, hogy a művészet feladata abban rejlik, hogy érzéseket, gondolatokat indítson el a befogadóban, amelyek hatnak a látásmódjára, és akár cselekvésre is ösztönözhetik. Éppen ezért tartja fontosnak, hogy a kultúrát minél szélesebb közönség számára elérhetővé tegyék, és akár nagyobb közforgalmat lebonyolító helyszíneket is bevonjanak.

Murányi Viktória, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium művésztanára az alapötletről szólva elárulta, rajzórán az ajtók építészetben betöltött funkciójáról beszélgettek. Ebből kiindulva arra kérte a diákokat, hogy tervezzenek ajtókat, ami olyan jól sikerült, hogy gyakorlatban is szerették volna megvalósítani.

– Minden ajtó más világra nyílik. Kis Herceg is bolygóról bolygóra vándorol, és mindenütt a szeretetet keresi. Az ajtók hátulján mi is egy idézetet rejtettünk el, amelyek az alkotást megkerülve megfejthetők. Annyit azért elárulok, hogy a szeretet itt is mindegyikben jelen van – beszélt a tárlat inteaktív részéről.

A megnyitót Garai Hajnal gitárjátékával és énekkel tette emlékezetessé. A Kis Herceg csodálatos világa című tárlat advent időszakáig tekinthető meg a Szarvasi Járási Hivatalban, majd előreláthatólag országos vándorkiállításra indul.

0

20 éves a Benka!

Színház az életünk…